петък, 8 март 2019 г.

Безплатни прегледи в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” по повод Световния ден на бъбрека


Всеки осми българин е с някакво бъбречно заболяване. Нелекувано навреме то може да доведе до необходимост от хемодиализа или трастплантация

Над 850 млн. са засегнатите от хронични бъбречни заболявания (ХБЗ) в света. В глобален мащаб ХБЗ са причина за смъртта на 2,4 млн. човека годишно. У нас статистиката е не по-малко тревожна - над 700000 души или всеки осми човек има проблем с функцията на тези, жизнено важни органи.

По повод Световния ден на бъбрека, който тази година е на 14 март, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” стартират безплатни прегледи за бъбречни заболявания, в периода от 11 до 19 март 2019 г. (без събота и неделя) от 15:00 до 17:00 часа в кабинет N6, ет. 1. Необходимо е предварително записване на тел.
 02/952 38 33.
Така болницата се присъединява към световната кампания, която през 2019 година е под надслов „Бъбречно здраве за всички и навсякъде” и акцентира върху превенцията като основен фактор за предотвратяване на хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН).
Хроничното бъбречно заболяване е такова, което продължава три или повече месеца. Ако не бъде диагностицирано и лекувано навреме, то може да прерасне в бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност се разделя на пет фази. Във фаза І и ІІ състоянието може да се контролира успешно, с помощта на подходяща терапия и промяна в начина на живот. За съжаление 90% от пациенти в България се диагностицират във фаза ІІІ, ІV или V, когато вече са налице симптоми и необратими бъбречни промени. В последната, V фаза, е налице пълен отказ на бъбреците да пречистват кръвта. Тогава единственият вариант е пациентът да премине на хемодиализа или да му бъде трансплантиран нов бъбрек.
Специалистите наричат ХБЗ „тихият убиец”, тъй като могат да се развиват безсимптомно в продължение на години. Единственият начин да бъдат установени навреме, преди развитието на тежки усложнения, са редовните изследвания  на урина и консултации със специалист.
Никой не е застрахован от развитието на ХБН. Има рискови групи, при които тази вероятност многократно нараства. Около 35% от диабетиците и 25% от хипертониците рано или късно достигат до това състояние. При тях лечение е по-сложно, тъй като при назначаването на терапия лекарите трябва да се съобразяват и с основното заболяване. Затова съветът е задължително да изследват бъбречната си функция поне 2 пъти годишно.
„В нашата клиника за пациентите с диабет освен лечение на бъбречното заболяване, задължително правим оценка и лекуваме паралелно повишения сърдечно-съдов риск, който съществува при този тип болни”, обяснява доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.
Заседналият начин на живот, прекомерната консумация на сол (повече от 1 чаена лъжичка на
ден), както и популярните напоследък диети с високо съдържание на белтъци, също са сред рисковите фактори за развитие на болестта.
Пациентите трябва да носят със себе си следните изследвания за безплатните прегледи, за които не се изисква направление от ОПЛ:
-Обикновено изследване на урина;
-Изследване за креатинин, уреа и пикочна киселина в кръвта;
-За диабетиците - изследване на кръвна захар (по възможност, не е задължително).

Няма коментари:

Публикуване на коментар