Translate

четвъртък, 7 март 2019 г.

България - домакин на Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания


За първи път се учредява Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори

По инициатива на Българското дружество по ендокринология и Първата в България  онлайн платформа за социално значими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) на 10 и 11 май 2019 г. в в София ще се проведе Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. 
По време на нея двадесет и осем световно признати експерти по болести на щитовидната и паращитовидната жлеза ще споделят опита си пред над 300 ендокринолози от България и Европа. Ще бъдат представени най-новите научни разработки в областта на патологията на щитовидната жлеза и на калциево-фосфорната обмяна. Ще се обсъждат профилактични, диагностични и лечебни методи за тази група заболявания.
Водещата тема на конференцията ще е „Диагностиката и лечението на рака на щитовидната жлеза”. На нея са посветени три сесии с участието на български и чуждестранни ендокринни хирурзи, ендокринолози, радиолози и патоморфолози.
Ще се дискутират също автоимунните тиреоидни заболявания, нарушенията в калциево-фосфорната обмяна, проблемите на йодния дефицит, бременност и хипотирeоидизъм, както и подходите в лечението на хиперпаратиреоидизма.
В съпътстваща програма на научната конференция ще се проведе Първата пациентска конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, организирана от ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза).
Една от най-важните мисии на конференцията ще е учредяването на Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори (Southern European Club of Endocrine Tumors – SECET).
В тази връзка председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова поясни, че инициативата е на проф. Румен Пандев – ендокринен хирург, член на Европейската асоциация на ендокринните хирурзи (ESES), който непрекъснато търси нови методики, техники и възможности за лечение на ендокринните тумори. А целта, която си поставят в клуба е да се эподобри качеството на живот на пациентите с ендокринни тумори чрез мултидисциплинарен подход в диагностиката, лечението, рехабилитацията и социалната интеграция.
За първата среща на SECET в София ще дойдат изявени специалисти от Австрия, Гърция, Русия, Украйна, Турция, Грузия и Румъния. В подкрепа на инициативата от Сеул (Корея) ще пристигне и проф. д-р Кюнг Те – генерален секретар на Азиатско-тихоокеанската асоциация по тиреоидна хирургия.




Няма коментари:

Публикуване на коментар