петък, 8 юли 2011 г.

Европарламентът одобри нови етикети за храните

Новите правила за етикетите на хранителните продукти в ЕС ще позволят на потребителите да се ориентират по-добре, като им се даде възможност да правят информиран избор. Целта е да се намали броят на хората с наднормено тегло в Европа.
Новите правила ще гарантират също така, че потребителите няма да бъдат подвеждани посредством външния вид, описанието или картинното изображение на даден хранителен продукт.

Съгласно тях на етикетите ще присъства информация , както за енергийното съдържание, така и за количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, карбохидрати, захар, белтъчини, въглехидрати и сол.Това трябва да бъде обявено заедно на опаковката, в четлива форма, във вид на таблица с подравнени цифри, в едно и също зрително поле - или само на лицевата страна на опаковката, или само на задната. Стойностите трябва да бъдат дадени за 100 грама или 100 мл. Ако храната е опакована като единична порция, на етикета трябва задължително да се посочва и хранителната стойност в порции. Информацията за "ориентировъчния дневен прием"  няма да бъде задължителна.
Задължително трябва да се посочва дали в продуктите има вещества, които могат да предизвикат алергии.
Новите правила ще включват и задължително споменаване на страната на произход на свинското, агнешкото, козето и птичето месо, като държавите от ЕС ще имат две години, за да го въведат.
В бъдеще се очаква списъкът да бъде разширен още. 
До 2013 г. ЕП трябва да обяви дали етикетите за произход трябва да се поставят и за обработено месо, а до 2014 г. - дали трябва да обхванат и млечните продукти.

Може да поканиш чужденец у нас, но срещу служебна бележка за доходи


Служебна бележка от работодател за доходите или копие от данъчната декларация ще трябва да показва всеки българинът, изпращащ покана на чужденец извън ЕС, който се нуждае от виза.
Това предвижда приетата от правителството нова наредба за българските визи.

Доказателство за доходите ще се изисква от нотариус, при който ще се заверяват поканите. След това те ще минават и заверка в РПУ, където също се дължи такса, предвижда наредбата. Ако канещият българин не е физическо лице, а фирма, ще трябва да представи пред нотариуса и МВР съдебно удостоверение за актуално състояние, фирмите също ще трябва да покажат пред нотариус данъчната си декларация.
До 48 часа след пристигането на госта от чужбина пък той трябва да бъде регистриран в РПУ-то по местоживеене на канещия, освен ако не е отседнал в хотел.
Медицинска застраховка на стойност поне 30 000 евро и по 50 евро за всеки ден престой ще трябва да покаже чужденецът пък при пристигането си в страната.
Три категории визи ще се издават вече за влизане и престой в страната -транзитна, краткосрочна и дългосрочна.
Транзитните ще важат за престой не по-дълъг от два дни. Краткосрочни ще се издават за престой до 90 дни в рамките на половин година, като тяхната валидност ще може да бъде и петгодишна. Преди това обаче чужденецът ще трябва да е вземал два пъти едногодишни визи за краткосрочен престой.
Студенти и специализанти ще са единствените, които ще имат право да пребивават в България 360 дни в рамките на една година. Това ще са дългосрочните визи, които ще издават посолствата ни.

Внимавайте с джапанките и чехлите през лятото

Те не са обувки за дълги разстояния. Освен че петите се набиват, може да се получи и изкълчване на глезен заради нестабилността им.  

При изминаването на дълги разстояния обувките трябва да бъдат леки и с удобни подметки - нито с много високи токчета, нито съвсем равни

Софтуер превежда медицински диагнозиКомпютърните ни специалисти са разработили компютърен софтуер, който превежда автоматично чуждестранните медицински термини на български език. Програмата ще улесни в работата си както лекарите, така и пациентите при вземане на решенията за специализирани операции в чужбина.