Translate

четвъртък, 7 юли 2011 г.

Етичен кодекс ограничава лекарите от материално облагодетелстване

По повод честването на 5 ГОДИНИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА  ЕТИЧЕН КОДЕКС на научноизследователската фармацевтична индустрия в България 


 Научните медицински дружества и Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България  приеха съвместна декларация  определяща 
принципи на взаимодействието между медицинските специалисти и фармацевтичната индустрия, а именно прозрачност, независимост и почтеност.
Тя бе подписана от доц. Тодор Попов, председател на Съюза на българските медицински специалисти и от г-н Стюарт Мерифийлд, председател на Управителния съвет на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), в която членуват 24 местни представители на едни от най-големите фирми в световен мащаб.Амбицията е тя да се  подпише от всички медицински дружества в страната.
Целта на кодекса, който действа от 2006 г., е ограничаване порочните практики в сферата на рекламата на лекарствени продукти и изкореняване нелоялната конкуренция между  отделните фармацевтични компании. В него има забрана семинари и конференции да се правят в туристически дестинации. В кодекса се указва и кога една фармацевтична компания може да спонсорира пътуване на даден лекар.

-Всички фармацевтични компании у нас трябва да приемат и спазват разписаните съвременни етични правила на поведение.Откакто съществува етичният кодекс, всички научни събития, които компаниите са организирали или са спонсорирали участие на лекари, са били с ясна научна цел, коментира Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM
По думите му  правилото е, когато са поканени български лектори или информацията се дава от българската структура на компанията, събитието  да се организира в България. Участието на лекар може да се подпомогне при международни събития, на които се събират лекторите от цял свят и няма как да бъдат доведени те в България.

Чуждите фармацевтични компании пък ще могат да правят подаръци на лекарите, но на стойност до 60 лв. с ДДС, а подаръците с медицинско предназначение от рода на термометри, апарати за кръвно стетоскопи, неврологични чукчета и др., ще са на стойност до 400 лв. също с ДДС. 
В етичния кодекс е записано, че всеки гражданин, лекар и журналист може да подава сигнал за нарушаването му от лекар/и или фирми. Етичната комисия (ЕК) към асоциацията, разглежда средно по 5 дела  за нарушения годишно т. е. около 20-30 казуса са разгледани от 2006 г. до сега, и  може да налага санкции до 10 хил. лв. 
Сред жалбите има и такива от едни фармацевтични компании срещу други. В състава на ЕК влизат 7 души, представители на фармацевтични компании, две външни лица и един юрист.
Проф. Асен Гудев, председател на българското дружество по кардиология,  приветства тази инициатива като подчерта, че кардиолозите до голяма степен са улеснени, тъй като това е и политиката на европейското кардилогично дружество, която те спазват.
Той не скри и своето задоволство, че благодарение  на доц. Попов продължителното медицинско обучение е върнато под егидата на медицинските дружества.
Акредитационният съвет, създаден през 2001 г. бе ликвидиран през 2005 г.и така се стекоха обстоятелствата, че законодателството  даде единствено възможност БЛС да организира тези събития за провеждане на продължителната медицинска квалификация, направи кратка ретроспекция доц. Попов . 
Сега нещата еволюират,  подписахме меморандум с БЛС, предстои подписване и на договор, съгласно който  ще се възложи на съюза ни да се занимава с тази дейност. Ние сме в процес на обвързване на акредитационната част с обучението на медицинските специалисти, което е в унисон с тази декларация, която сега подписахме, каза в заключение той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар