Translate

сряда, 6 юли 2011 г.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фифосова: Оценката ще ни я дадат избирателите

- Г-жо Фидосова, вчера се навършиха две години от победата на ГЕРБ на парламентарния вот през 2009 г. Каква е вашата оценка за изминалите две години?
- Точно преди две години ГЕРБ получи доверието на повече от 1 670 000 български граждани. Премиерът Борисов състави правителство на малцинството, с което пое отговорността за управлението на страната в една изключително тежка икономическа криза. Заварихме над 1,5 млрд. лв. неразплатени договори, нереформира-ни системи на здравеопазване, образование, заварихме също така висока престъпност и корупция, недостатъчно високи доходи на българските граждани. Това, което успяхме да направим за тези две години, като нито за миг не трябва да забравяме каква беше икономическата ситуация, беше, че успяхме да запазим доходите на българските граждани на нивата отпреди кризата. През 2010 г. България под управлението на Борисов съумя да започне да излиза от кризата с едно от най-ниските нива на дълг сред страните от ЕС. С дефицит, близък до ре-ферентната стойност от 3% от БВП. Това, което държа да се чуе, е, че ние запазихме таксите и данъците. Не ги увеличихме. Запазихме размера на пенсиите и заплатите. Нека видим какво се случва в други европейски страни. Вземете например една Чехия. Тя замрази пенсиите за периода от 2 0 0 9 2011 г., намали заплатите, ДДС, премахна облекченията при подоходното облагане. Естония,която ни се дава за пример, намали заплатите през 2009-2010 с 6,2%, замрази пенсиите и най-вероятно ще продължи и догодина. В Испания - намаляване с 5% на заплатите, замразяване на пенсиите и изключително висока степен на безработица от над 18%. Тъй като бяхме атакувани, че се увеличава безработицата при нас, смея да заявя категорично, че това не е така. По данни на Агенцията по заетостта към месец юни нивото е 8,76% - с около 30 хиляди по-малко от началото на годината.
- С това ли се гордеете най-много - че запазихте икономическите показатели на нива отпреди кризата?
- Не само. Въпреки че и това е достатъчно голям успех. Да погледнем обаче европейските фондове. Заварихме почти нулев процент усвояване. Към началото на юли 2009 г. размерът на договорените средства по оперативна програма „Човешки ресурси" е бил малко над 356 млн. лв. Към месец юли 2011-а договорените пари над-хвърлят 1,180 млрд. лв. Това е ръст над три пъти, който сам по себе си показва с какви темпове правителството на Борисов и на ГЕРБ е водило този процес на договаряне през последните две години. Към месец юни 2009 г. реално извършените плащания по ОПЧР е 20,5млн. лв. Днес са 252 млн. лв. Тази програма я цитирам не случайно,защото тя е от тези, които пряко достигат до българските граждани и се усещат най-осезаемо. По нея са курсовете за обучение, квалификация и преквалификация. Освен това в социалната сфера още миналата година увеличихме обезщетението за безработица и то стана 60% от осигурителния доход. По този начин трайно подпомагаме лицата, които са изпитали затруднения на пазара на труда. Даваме им едно прилично обезщетение, което им позволява през това време да търсят работа и да се възползват от прекваификационните програми. Отделна е темата за строителството на пътища и магистрали. Ние заварихме много малко построено. Ето например при автомагистрала Тракия" заварихме проблем с концесията и ако не го бяхме оправили, българските данъкоплатци щяха да платят над 6 млрд. евро за нещо, което струва 150 млн. лв.
- Каква е оценката ви за работата на правителството и на Народното събрание?
- Това правителство успя да направи подробен анализ на ситуацията във всеки един сектор. Кабинетът на Борисов не си заравя главата в пясъка и когато има проблем, говори за него. Излиза, коментира се и се търси най-добрият начин проблемът да бъде решен. Дори с риск да се сбърка някой път при изказванията. Когато се чуе мнението на обществени организации, неправителствен сектор, синдикати и т.н., позициите се коригират. Когато има диалог между изпълнителната власт, работодатели, синдикати, неправителствен сектор, неминуемо се стига до най-правилното решение за гражданите. Що се отнася до законодателната власт, мога да кажа още много неща, които в момента се подготвят. Вече променихме много закони, необходими за извършване на реформите, които или не бяха започвани изобщо, или не бяха довършени. В ситуация на икономическа криза, в каквато ние управляваме от две години, това ни създаде доста допълнителна работа. Вземете за пример здравеопазването. Сега в Закона за лекарствата и хуманната медицина съкращаваме от 135 на 60 дни срока за достъп на платените от държавата лекарства. Това според мен е промяна, която касае огромен брой граждани. В Закона за медицинските изделия пък гласувахме на сайта на Агенцията за социално подпомагане да се публикува списък с цените, за да се прекрати спекулата при продажбата им. Направили сме много в областта на инфраструктурата, в борбата с престъпността. Днес (бел.авт. - вчера) е професионалният празник на служителите на МВР и аз благодаря на всичките тези хора за добре свършената работа, защото те осигуряват спокойствието на нас и нашите деца, както и неприкосновеността на имуществото на всеки български гражданин. Смятам, че направихме достатъчно и в областта на борбата с корупцията. Приехме редица закони, които засягат тази тема, включително при установяване и разкриване на конфликт на интереси. Има още много какво да направим. По управленската ни програма например сме изпълнили малко повече от половината, което сме поели като ангажимент. В момента вървят преговори в Съвета за тристранно сътрудничество за увеличение на минималната работна заплата и вдовишката пенсия. Пенсията я увеличаваме с една трета, но сме поели ангажимент за 40% и до края на мандата това ще бъде свършено. Предстои приемане на Закона за висшето образование. Много важен закон за обществените поръчки също е на дневен ред. С него разписваме нови процедури за участие, които са доста облекчени и в същото време предотвратяват възможността за субективност.
- И каква оценка все пак си поставяте? Няма ли нещо, от което не сте доволни? Нещо, което не е свършено, или искате да се промени?
- Това, което не е свършено до момента, предстои да бъде направено или тече работен процес по темата. А оценката трябва да ни бъде дадена от нашите работодатели - българските граждани. Само след три месеца ние сме на, така да се каже, „държавен изпит". И изпит по отделните ресори в местната власт. Това е най-важното за нас. Не смятам, че има нещо, от което да не съм доволна, но мисля, че винаги може да се желае повече и да се работи по-ускорено в някои сектори, например в съдебната реформа. Нещо от последните две години, което бих искала да се промени, е отношението към работата ни в парламента. Имам предвид повече да се работи и по-малко да се полити-канства. Иска ми се да
има повече конструктивни и експертнйдебати за по-качествено законодателство. Трудно ни беше - и на мен, и на моите колеги, да свикнем с това, че трябва да се губи доста време в празни приказки и политиканстване, вместо да се върши работа.
- Ако се върнете две години назад, вие лично бихте ли се решили отново да се включите в политиката?
- Преди две години си давах сметка защо влизам в политиката. Смятах, че съм човек, който е постигнал достатъчно в личен и професионален план. За себе си винаги съм смятала, че добрият политик, за да бъде такъв и да бъде полезен на обществото, трябва да може да работи съвестно, честно и почтено. Да не бъде използван под една или друга форма от определени интереси. Да може да участва в законодателството, така че да съумява да изработва и да гласува за приемането на справедливи закони. Трябва да е успял човек, който нито финансово, нито по друг начин да бъде зависим. В същото време съм отвратена от мръсотията и от нечестната война,която се води на политическата сцена. Тук идеята е - „аз съм мръсен, дай да омърсим всичко друго". Това не го приемам и не мога да го приема. И много трудно втори път бих взела за себе си такова решение.
Радослав Киров
В-к Телеграф"

Няма коментари:

Публикуване на коментар