Translate

понеделник, 4 юли 2011 г.

Не е възможно диагностично свързаните групи да се въведат от следващата година

Както юнашки се обещава, заяви д-р Стойчо Кацаров, бивш зам. министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов
Анонсът за внедряването им цели по-скоро да се хвърли прах в очите и да се каже, че нещо се прави. Не е честен този подход. Има много голямо противоречие във философията между това, от което се изхожда и това, което трябва да стане. Много пари попадат в здравеопазването и трябва да се сложи ред, защото се източват средства от НЗОК и затова здравната система трябва да се реформира, бе категоричен той.
Д-р Кацаров подчерта, че диагностично свързаните групи (ДСГ) винаги водят до увеличение на разходите в здравеопазването. И подчерта още, че не очаква да се стигне  до срив на здравната система с въвеждането им, именно защото ДСГ няма да бъдат въведени. 
Няма логика в това да искаш да пестиш средства и същевременно да се опитваш да внедряваш нещо, което ще доведе до повече харчове. Има нещо философски сбъркано тук, отбеляза той. Освен това, ако бюджетите на болниците се запазят, както вече втора, трета година се случва, тогава какво значение има как ще се отчита дейността - по клинична пътека или по ДСГ? . Няма никакво значение! Ако ще купуват такава система, то това ще са пари, хвърлени на вятъра, заяви той и отбеляза, че болничната сфера се нуждае не от някакви радикални промени, а по-скоро трябва да се стимулира конкуренцията и частната инициатива. Според него България се нуждае от повече частни лечебни заведения, за да има повече конкуренция и болният да може да избира, а пък лечебните заведения и лекарите да се борят за неговия избор. Това е най-силният стимул да се повиши квалификацията – да са по-учтиви и по-вежливи, когато лекуват. Дано да узреем за това, защото друг начин няма. С бюджети, със заповеди и с наредби, няма как да се повиши качеството. Човек трябва да си види интереса, каза в заключение той
-----.
В момента със здравни вноски се запълват бюджетни дефицити. Това каза в интервю, за агенция "Фокус" д-р Стойчо Кацаров. 
Той посочи, че към 340 млн. лева от здравни вноски се прехвърлят от НЗОК към МЗ и това трябва да се прекрати.  Иначе има опасност здравната вноска да се вдигне на 16 % и 1 млрд. лева да прехвърлят от там в бюджета. Въобще въпросът за увеличаване на здравната вноска не бива да стои на дневен ред. Въпросът е защо с тези пари не се плаща за лечебна дейност и не се използват по предназначение.
Миналата година правителството открадна 1,5 млрд. лева от здравни вноски, които 10 години сме събирали всички ние. На нас не са ни казвали, че тези пари ще бъдат използвани за други и сме знаели винаги, че ги даваме за здраве. Сега здравната вноска била малка – малка е, като се използват парите за друго. Имайте предвид, че много голяма част от населението не плащат здравни осигуровки. Това е групата на държавните служители, пенсионерите и това са пари, които би трябвало да постъпват от данъци, а не е ясно дали се случва така. Непрекъснато се създават дефицити. На практика живеем в една непрекъсната лъжа по отношение на здравните вноски, заяви  д-р  Кацаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар