Translate

понеделник, 4 юли 2011 г.

До месец ще е готова наредбата за използването на качествени продукти в детските градини и ясли

И от новата учебна година ще започне да действа.
След нейното приемане, когато контролните органи проверяват храните за децата, те ще искат и гаранция за съдържание, като ще може да бъде проверяван и производителят, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По думите му обаче не е ясно как се изпълняват рецептурниците. Искаме сиренето да е от мляко, а колбасът да е от месо, отсече той.
Ако се разреши доставка по лотове, т.е.  махне се от звеното посредникът, ако хлябът идва от производителите на хляб, то тогава цената ще падне, обясни той.
В момента доставката на хранителни продукти в детските заведения идва от един търговец на едро/доставчикът, който си слага надценка и така те се доставят на напълно различни цени
В половината райони на София, в които директорите на детски градини са участвали в конкурсните комисии за избор на храни, условията за закупуването им са по-изгодни. В районите, където директорите не участват в конкурсите, при някои продукти има доста по-високи цени, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.
По думите и е препоръчано на районните кметове да проучат информацията, да се включат в конкурсните комисии директорите на детските градини, както и кметовете да се срещнат с фирмите и да преговарят за намаляване на някои от цените. Според нея това няма да бъде намаляване на цените за сметка на качеството.
Около 2 лв. струва храната на едно дете за един ден в детските градини в София в момента. По мнение на директорите това е достатъчно, за да се изпълнят всички изисквания за здравословно хранене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар