Едновременно с това нараства безпокойството от пестицидите в растителните продукти и хормоните в месото.
Така например 84% от българите се притесняват от остатъците от пестициди в плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Страната ни е сред първите пет държави в общността, чиито граждани са изключително силно обезпокоени от натрупването на отрови в храната ни.
Близо 30% от европейците се страхуват от клонирането на животни, за хранителни продукти, а 1/3 пък се боят в чиниите им да не попадне свинско с диоксини или риба с живак.
В качеството и свежестта на храните най-много се съмняват гражданите на Литва – 88%, както и тези на Португалия – 86%.
84 % от българите се притесняват още и от отравяния от бактерии на салмонела в яйцата или листерия в сиренето.И в Чехия и Словакия също е висок този процент. В Полша и Румъния хората пък се опасяват най-вече от бои и консерванти в храната .
За опасността от рискове българите се доверяват на информацията от семейството и приятелите, докато повечето граждани на ЕС вярват на лекарите и здравните професионалисти.
Около 70% от хората у нас разчитат и на сведенията, които дават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и европейската агенция (EFSA).
У нас обаче най-малко се вярва на супермаркетите и магазините, както и на производителите на храни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар