Translate

петък, 8 юли 2011 г.

Може да поканиш чужденец у нас, но срещу служебна бележка за доходи


Служебна бележка от работодател за доходите или копие от данъчната декларация ще трябва да показва всеки българинът, изпращащ покана на чужденец извън ЕС, който се нуждае от виза.
Това предвижда приетата от правителството нова наредба за българските визи.

Доказателство за доходите ще се изисква от нотариус, при който ще се заверяват поканите. След това те ще минават и заверка в РПУ, където също се дължи такса, предвижда наредбата. Ако канещият българин не е физическо лице, а фирма, ще трябва да представи пред нотариуса и МВР съдебно удостоверение за актуално състояние, фирмите също ще трябва да покажат пред нотариус данъчната си декларация.
До 48 часа след пристигането на госта от чужбина пък той трябва да бъде регистриран в РПУ-то по местоживеене на канещия, освен ако не е отседнал в хотел.
Медицинска застраховка на стойност поне 30 000 евро и по 50 евро за всеки ден престой ще трябва да покаже чужденецът пък при пристигането си в страната.
Три категории визи ще се издават вече за влизане и престой в страната -транзитна, краткосрочна и дългосрочна.
Транзитните ще важат за престой не по-дълъг от два дни. Краткосрочни ще се издават за престой до 90 дни в рамките на половин година, като тяхната валидност ще може да бъде и петгодишна. Преди това обаче чужденецът ще трябва да е вземал два пъти едногодишни визи за краткосрочен престой.
Студенти и специализанти ще са единствените, които ще имат право да пребивават в България 360 дни в рамките на една година. Това ще са дългосрочните визи, които ще издават посолствата ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар