Translate

петък, 8 юли 2011 г.

ДДС за лекарствата в България е от най-високия в ЕС и трябва да бъде намален

Това единодушно обявиха експерти и пациенти

На опашката сме по съотношение на БВП и средства, отделени за лекарства. И макар в абсолютна стойност бюджетът на НЗОК за медикаменти да се е увеличил, то в процентно съотношение намалението е почти наполовина, бе съобщено по време на семинара „Пациентите във фокуса на здравеопазването”, организиран от Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се” и Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.
Модераторът на дискусията д-р Валери Цеков, изнесе встъпителна лекция на тема „Реформи в здравеопазването, здравна политика и безопасност на пациентите – основни принципи в светлината на стратегията на СЗО „Здраве 2020”.
Според него процесите, протичащи в областта на ценообразуването и реимбурсирането на лекарства трябва да бъдат преосмислени и ревизирани, защото те имат много пряка връзка със здравето и възпроизводството на нацията.
На дъното на европейската класация сме и по отношение нивото на заплащане на медикаменти от публични фондове. У нас 44% от стойността на лекарствата т. е.около 1.4 млрд. лв. годишно се плащат от тях, а останалите 56% хората заплащат сами-от джоба си.
Най-много пари се дават за лекарства за сърдечно-съдови и неврологични, онко заболявания и за заболявания на храносмилателната система.
По думите на доц. Илко Гетов от Фармацевтичния факултет на МУ- София и член на Висшия съвет по фармация, няколко пъти по-висок е ДДС върху лекарствата в България в сравнение с останалите страни на ЕС.
Средно в ЕС този процент се движи между 5-6%, в Чехия, Унгария - 5%, Испания е 4%, Гърция - 10. В голяма част от страните ДДС върху лекарствата е диференциран. Във Франция общият ДДС е 19.6%, но върху лекарствата е 5.5, в Полша - 22%:7%, в Унгария - 20%:5%.
Според него фармацевтичния пазар у нас е стабилен, но се увеличават разходите за сметка на пациентите като се намаляват същевременно разходите по отношение на обществените фондове.
Доц. Гетов припомни, че през 2002 г. НЗОК е отделяла 37% от бюджета си за лекарства, а в момента - 18%. Припомни още как пред събора на лекарския съюз, през октомври 2009 г. финансовият министър Симеон Дянков обеща, че до края на мандата на правителството ДДС върху лекарствата ще бъде намален поне на 16%.
В тази връзка Пенка Георгиева от Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата "Усмихни се", съобщи, че се обсъжда възможността, в работна група към МФ, през 2013 г. ДДС върху лекарствата да бъде намален и да стане между 12 и 16%. Категоричен ангажимент това да се случи няма, подчерта тя и допълни, че Симеон Дянков поне не бил казал "не".
По изчисления на експертите общият обем на лекарствения пазар у нас възлиза на 2 млрд. лв., от които 700 млн. се заплащат основно от НЗОК, по-малка част около 1/3 се поемат от МЗ и някои общини, а 1/5 т. е. 20% или 140 млн.лв. отново се връщат в държавния бюджет под формата на ДДС.
Ще настояваме за диференцирана ставка на ДДС като за лекарствата, които плаща НЗОК ще настояваме тя да е нулев процент, защото е безсмислено парите на държавата за лекарствата, които тя плаща да отиват от единия в другия джоб в другия, добави доц. Гетов. По думите му с двете намаления ще се спестят 140 млн. лв., които могат да се насочат към пациентите.

НЗОК да поеме реимбурсира ваксината, срещу вируса на човешкия папилом (HPV), причиняващ рак на маточната шийка (РМШ), искат лекари и пациенти.

България е на трето място в ЕС, по смъртност от РМШ,след Румъния и Литва, съобщи националният консултант по акушерство и гинекология и председател на Българската асоциация по онкогинекология доц. Никола Василев.
У нас всеки ден по една жена умира от РМШ, а 25-30 хил. на 100 хил. жени е заболеваемостта. В България средно 7,5 на 100 хил. жени умират от това заболяване, докато коефициента за ЕС е четири на сто хиляди, а в някои скандинавски страни смъртността от този вид рак достига 2 на сто хиляди души. Заболяването проявява своя пик към 50 год. възраст. С цел да се стопира негативната тенденция, в момента се обсъжда с НЗОК, от догодина ваксината срещу HPV, да бъде заплащана напълно или частично от нея, съобщи още доц. Василев.
Според него вместо да инвестира в първичната профилактика, държавата отделя много ресурси за вторичната, без обаче да има сериозен ефект от това, защото и след пробивите в лечението на РМШ, през последните години имаме висока смъртност и ниско качество на живот.
Хирургичното лечение за РМШ, без усложнения, или лъчелечението са осакатяващи интервенции. Последиците са телесно обезобразяване, отнета детеродна и нарушена сексуална функция, а понякога дори и трайна инвалидизация на жената, поясни той.
Причинителят на РМШ е човешкият папилома вирус (HPV), който попада директно вътре в епителната клетката. Но има процес на самоочистване. В доста по-малък процент вирусът обаче се „заседява” и настъпва упорита HPV инфекция -шест и повече месеца. Вирусът започва да обменя ДНК материал и понякога клетките се променят
т. е. те загубват своя генетичен код за самоконтрол и не умират. Тогава се говори за предрак. Този процес не е бърз така, че от упоритата инфекция до предрак интервалът е от 1,5 до 3 години.
По думите на доц. Василев трябват още 6-15 години предракьт да се превърне в рак т. е. когато променените клетки преодолеят мембраната на влагалището и навлязат навътре.
Първият стадий на заболяването е РМШ, вторият, когато ракът плъзне по влагалището и третия, когато са засегнати и лимфните възли. Конизацията на маточната шийка обаче крие рискове от спонтанен аборт/и неизносване на плода, при последваща бременност.
Единственият сигурен начин за предпазване от това онкозаболяване е ваксината, отбеляза националният консултант по акушерство и гинекология.
По думите му най-сигурният метод за първична профилактика със 100% надеждност е пълното полово въздържание. Алтернативен метод е обрязването, което води до 23% спад на инфекциите с високорискови HPV, но и при двата метода има висока бариера пред масовата им на приложимост.
Анти HPV ваксината слага бариера между предрак и рак. Няма данни за необходимост от реимбурсация, тъй като ваксината създава устойчив имунитет. А това означава, че инвестираните средства са оправдани, а и няма да бъдат загубени млади жени-бъдещи майки, заяви доц. Василев.
Очакваният ефект на ваксината обаче намалява с напредване възрастта, поради риск жената да е била в контакт с вируса и той вече да осъществява своето бавно онкогенно действие. Ваксината е най-сигурния приложим метод за първична профилактика като предпазва, но не лекува. Ваксинирането допълва профилактичната програма, но не го замества, акцентира той.
За момичетата, които не са започнали полов живот предваксинални тестове не са необходими, но за всички останали жени те са задължителни, за да се изключи възможността за наличие на РМШ.
Бивалентната ваксина предпазва общо от 5 онкогени вирусни типа, които причиняват около 93% от случаите на РМШ у нас. Останалите 7% са причинени от други вирусни типове. Следователно част от случаите с РМШ могат и да не се предотвратят от ваксините и ако дадена жена попадне в тази непредпазена част, за нея ваксината има ефективност равна на нула процента, в заключение каза доц. Василев.
Стана ясно, че пациентските организации, вече са стартирали преговори със здравното и финансовото министерство, по отношение на реимбурсацията на ваксината. Предложението на специалисти и пациенти е процентът на заплащането и да зависи от възрастта като за целевата група момичета на възраст 11-12 години, които не са започнали да водят полов живот да е на 100% поета от НЗОК. За тези до 18 години да е до 60%, между 22-25 години до 40 %, а за жените над 25 г. - 20 -25 на сто. Основният мотив за искането за реимбурсация е, че смъртността у нас от рак на шийката на матката е една от най-високите в ЕС.
Има експертна оценка, има пълна подкрепа и политическа воля това да стане факт, твърдят представителите на двете пациентски организации.
Вероятно от догодина анти HPV ваксината ще влезе в задължителния имунизационен календар и ще се поеме изцяло или частично, но само момичета на 11 и 12 години.
Доц. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество, началник клиника по онкология в Университетска МБАЛ - ИСУЛ, подчерта, че в последните години прицелни са рака на белия дроб, ракът на млечната жлеза, колоректалният рак и рака на бъбреците като акцента е върху ранното диагностициране. За рака на бъбреците вече има шест съвременни лекарствени медикамента. Тези локализации на рака не са много на фона на общо 150-те, но пък са едни от най-честите и трудно лечими.
През 2012 г. вероятно ще преминат още лекарства към НЗОК, което крие рискове, тъй като няма подготвени специалисти за лекарствата с нежелани реакции, прогнозира доц. Дудов.
============

Ø  80% от смъртността в Европа се дължи на незаразните заболявания;
Ø  На първо место са еднополюсните депресивни състояния, следвани от сърдечносъдовите;
Ø  8-12% от пациентите лекувани в болница т. е 1 на всеки 10 стават жертва на нежелани състояния, в процеса на получаване на здравни грижи;
Ø  5% от хоспитализираните за болнично лечение стават жертва на вътрешноболнични инфекции.
============

  • С таргетното, прицелно лечение ракът се превръща в хронично заболяване, но нелечимо, въпреки че се удължава преживяемостта; 
  • Съгласно статистиката преди 100 години 5-годишната преживяемост е била едва 5 %, като до 1990 г. нараства на 50%. До 2000 г.се увеличава с 4%. А от 2000 г. до 2010 г. с още 10%.; 
  • Ракът е все още причина за около 7 млн. смъртни случаи годишно в света; 
  • Противораковите лекарства са 10-20% от лекарствата за лечение на онкозаболяванията; 
  • Онколекарствата са 3,5-7% от общите разходи за лекарства; 
  • 34-35% е покрития обем на нуждаещите се от химиотерапия; 
  • 80% от полово активните жени се срещат поне един път в живота си с вируса на РМШ; 
  • Една на 2 хил. жени заразени с HPV развива рак; 
  • За жените болни от рак на гърдата не се предвижда ваксиниране срещу РМШ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар