Translate

сряда, 14 януари 2015 г.

Здравните права ще се възстановяват срещу 2 000 лева от април 2015 г.



Около тази мярка за борба с неосигурените се е обединил Висшият медицински съвет (ВМС) към МЗ . В момента всеки, който не се е осигурявал, в продължение на три или повече години, трябва да заплати здравните си осигуровки за последните 36 месеца (около 700 лв.), за да получи достъп до здравната система.
"Предложението, което ще залегне в законодателни изменения, е свързано с формиране на базов пакет на НЗОК, който обхваща всички тези заболявания, които оформят 90% от причините да сме болни и да умираме по-рано, отколкото хората в ЕС. Останалото количество заболявания оформят допълнителен пакет", обясни здравният министър д-р Петър Москов . Така всички здравноосигурени лица ще имат достъп и до спешния, и до базовия, и до допълнителния пакет медицински услуги.
Спешният се отнася до оказването на спешна медицинска помощ и от него ще могат да се възползват и неосигурените.
За хората, които са социално слаби и не могат да платят сумата, за да възстановят здравните си права, има два варианта, обясни ген. Стоян Тонев, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание : Единият е държавата да поеме техните осигуровки, както направиха в САЩ, а вторият - създаването на фонд за неосигурени с ниски доходи в размер на 15 милиона лева към МЗ.
Според него е възможно бедните, които са загубили здравноосигурителните си права през последната година просто да получат амнистия за възстановяването им.
„В първото тримесечие ние няма да увеличаваме тази сума, т.е. ще изчакаме тези, които имат съвест, да си възстановят върху тази сума. След тази дата обаче ще увеличим реалната сума за възстановяване на здравни осигуровки на 2000 лева. Изчислено е, че сумата, която обикновено се заплаща в Европа, имам предвид тези страни, които са по-близки по манталитет, като Гърция, Италия, Испания и Португалия, е 1000 евро", посочи проф. Тонев.


Всеки седми българин пие твърд алкохол ежедневно Всеки седми българин пие ежедневно твърд алкохол - ракия, водка, мастика или уиски



Според данни на Националния център по обществено здраве това са 13,8% от хората между 25 и 64 г.  Едва 4,4% 15 % от българите консумират бира, а едва 4,4%-вино.
Статистиката показва, че от 1999 г. до края на 2013 г. консумацията на пиво у нас скача от 10 литра на 18,9 л. на човек от домакинство годишно.
При 3% от мъжете (близо 28 500 във възрастовата група от 45 до 64 г.) и 2% от жените (около 18 260)  консумацията на алкохол обаче е рискова за здравето им.
Най-податливи на алкохола са дамите в групите 25-34 г. и 45-54 г., показват още данните на центъра по обществено здраве. 
Злоупотребата с алкохол е един от четирите рискови фактора, които водят до масови заболявания, заедно с пушенето, нездравословното хранене и ниската двигателна активност. 
В европейските класации , за 16-годишните консумирали  алкохол 10 и повече пъти през последния месец, България е по средата. Веднъж на три дни високоградусови напитки пият 15-18% от учениците- „първенци“в Белгия, Германия и Малта. У нас процентът е 11 на сто. Тийнейджърите ни, които са се отрязали повече от 3 пъти през последния месец, са 5% т.е. по един или двама заклети пиячи в паралелка.



Европейският Инвестицонен Фонд, чрез фонда си Емпауър Кепитъл, застава зад мащабната инвестиционна програма на Сити Клиник

Инвестицинният фонд Емпауър Кепитъл и Александър Минов инвестират в Сити Клиник за изграждането на три нови лечебни заведения сред които уникална по рода си онкологична болница



Инвестицонната програма на Сити Клиник надхвърля 200 млн.лева за изграждане на свръхмодерна онкологична болница в София, разширение с нова сграда на съществуващата болница в София и изграждане на многопрофилна болница във Варна с над 150 легла.
Към програмата за развитие с дялово участие се присъединява инвестиционния фонд Емпауър Кепитъл, който разпределя средства на Европейския Инвестиционен Фонд. Това е първата инвестиция в българска компания на Емпауър Кепитъл.С дял в дружеството се включва и частния инвеститор Александър Минов.
70 млн. лева е инвестицията за изграждането на Онкологичен център Сити Клиник в София. Лечебното заведение ще започне да лекува своите първи пациенти до края 2015 г. Целта на Сити Клиник е в следващите 3 години да стане най-големия доставчик на медицински услуги у нас.
Онкологичният център Сити Клиник, ще разполага с 3 линейни ускорители от най-високия клас, с над 100 легла и ще осигури на онкологично болните пациенти достъп до уникални технологии и информационни решения. В модерната болница ще работят водещи онколози, като част от тях практикуват в момента в световно известни болници в Европа и света. Тук ще са застъпени широк спектър от услуги, включващи медицинска онкология, лъчетерапия и радиохирургия, нуклеарна медицина, трансплантация на костен мозък и терапия със стволови клетки, генетични консултации, онкохематология. Онкологичен център Сити Клиник е специално проектиран от HKS, водещо американско архитектурно бюро, специализирано в създаване на лечебни заведения и проектирало водещи болници из целия свят.
“Целта на новата онкологична болница е за първи път в България да се предоставя мултидисциплинарно лечение на пациентите с онкологични заболявания.” разказва Илиан Григоров,съосновател и изпълнителен директор на Сити Клиник.
Амбицията на Сити Клиник е чрез новата Онкологичния болница да се осигури на българските онкологично болни лечение на такова ниво, което ще е несравнимо с нито един друг онкологичен център в региона.
“Очакваме дори пациенти с ракови заболявания от съседните държави да избират нашата болница, за да получат достъп до такова лечение.” споделя още Андрей Марков, съосновател и изпълнителен директор на Сити Клиник.
“Решихме да инвестираме 5 млн. лева в проекта за онкологична болница, защото вярваме в мисията на Сити Клиник да предостави достъпни медицински услуги от световно качество на възможно най-много българи.” обяснява Елвин Гури, директор на Емпауър Кепитъл. „Нашият фонд, създаден с подкрепата на Програмата Джереми, съществува за да покпрепи точно такива смели проекти, както в здравеопазването, така и в други сфери.” допълва Гури.






 

В УМБАЛ "Софиямед" - новооткрит център за хирургия на ръка и реконструктивна хирургия



В новия център ще се извършват операции за възстановяване на липсващи след травма меки тъкани и кости на горните и долни крайници чрез използване на трансплантати по най-съвременните микрохирургични методи

Проф. Роберт Шмитхамер от „Милези център", Виена-доайен на периферните
неврохирургични операции бе на посещение у нас, във връзка с откриването на специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болничното заведение, както и за операцията на 1-годишно бебе с тотално изтръгнат мишничен сплит.
Проф. Шмитхамер извърши хирургичната интервенция заедно с ръководителя на новооснования център - доц. Маргарита Кътева.
По думите на доц. Кътева средностатистически в България ежегодно се раждат около 200 деца с травма на мишнечния нервен сплит (акушерска парализа), отговорен за функцията и жизнеспособността на горния крайник. Ранното оперативно лечение на травматичната увреда на периферните нерви както при деца, така и при възрастни е утвърдена техника в световната медицинска практика. У нас доц. Кътева прилага най-съвременните хирургични методи от 2008 г., черпейки опит от един от създателите на този вид хирургия в света- проф. Милези и неговия последовател –проф. Шмитхамер, с които оперира във Виена.
„Мое задължение и отговорност като председател на Българското дружество по хирургия на ръка, е в България да се създаде мрежа от високо специализирани хирурзи, които да упражняват този специфичен вид хирургия. Амбицията ми, с откриването на центъра по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“, е той да се превърне и в национален център за лечение на пациенти с увреждания на крайници. Във връзка с това от месец февруари стартираме и специализиран курс като високоспециализирана дейност с водещи лектори в тази област“, коментира доц. Кътева.

Безплатен ултразвуков скрининг на мозъка за новородени ще се извършва в Токуда



 Акцентът е  поставен върху недоносените бебета
 
Безплатните ултразвукови изследвания на новородени бебета ще се провеждат в Неонатологията на МБАЛ” Токуда Болница София” всяка последна събота от месеца. Болницата една от малкото в страната, които разполагат с цялото необходимо оборудване за следене, изследвания и поддържане функциите на преждевременно родени бебета.

Изследванията включват трансфонтанелна ехография, с която се потвърждават или отхвърлят аномалии на централната нервна система, отоци и кръвоизливи на мозъка. Ултразвуковият скрининг е напълно безвреден и щадящ за бебето, осъществява се бързо и дава надеждна информация за евентуални патологични промени.
Безплатната скрининг програма е с акцент върху недоносените бебета, при които рискът от заболявания на нервната система е по-висок. Когато тези проблеми са установени навреме шансовете за нормално развитие на бебето значително се увеличават. Препоръчително е скринингът да бъде извършен до 6-месечна възраст при доносените и до 9 месеца при недоносените бебета. 
Родителите, които желаят да запишат децата за изследванията могат да го направят на тел. 02/403 4000 или 02/403 4928.