Translate

петък, 24 ноември 2017 г.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести: За да cе преодолее заплахата от антибиотична резистентност трябва да въведем национална програма за редукцията и правилната им употребата



СЗО предупреди, че расте смъртността от антимикробна резистентност.
250 хиляди са смъртните случаи годишно заради тази резистентност в ЕС, а в света те са 700 хиляди случаи.
До 2050 г. се очаква смъртността от антимикробна резистентност да бъде по-честа, отколкото от рака.




-Никои успехи в медицината нямаше да бъдат възможни без антибиотиците. Но те трябва да се изписват само когато сме наистина сигурни, че лекуваме или профилактираме бактериална инфекция У нас се наблюдава прекомерна употреба на антибиотици. Спрямо миналата година с 35% повече и по-евтини анитибиотици се изписват в болниците ни. За пример мога да дам увеличената консумацията на антибиотици от групата на цефалоспорини трета генерация. Това води до опасност да се загуби ефективността им и високорезистентни щамове на бактерии, селектирани при болнични инфекции да се развият и да циркулират свободно в обществото . Води още и до опасността инфекциите, както вътреболничните, така и инфекциите след операции, при трансплантирани пациенти, при пациентите с химиотерапия или друга тежка терапия, да не могат да се лекуват. Пневмонията, хваната в болница, е много по-устойчива и по-трудно се лекува. Не познавам по-възрастен мъж, излязъл от урологично отделение, да няма урологична инфекция. Това, което се пише у нас „Изписан с подобрение“, не винаги означава изписан с подобрение. Пациентите се изписват рано, защото пътечките в нашата страна са кратички и вътреболничните инфекции се появяват в обществото. Връща се човекът в болницата и ако до 15 дни развие пневмония, тази пневмония е вътреболнична, причинителите микроби са много високо резистентни, защото са придобити в болницата.
Заради лошото финансово състояние болниците спестява от ръкавици, от дезинфектанти и се дават евтини антибиотици. А това пестене на качествени средства за болнична хигиена и назначаването на евтини антибиотици, водят до вътреболнични инфекции, до повторни рехоспитализации, които имат, както медицински, така и икономически последствия, защото лечението се оскъпява.
Друг фактор за появата на антибиотична резистентност е, че в болниците направо се прилага широкоспектърен антибиотик, без да е направена антибиограма, за да се види кой е причинителят на инфекцията и да се приложи точния антибиотик, на който той е чувствителен.
За да cе преодолее заплахата от антибиотична резистентност у нас е нужно да cе въведе национална програма за правилната им употребата. План за нея, създаден в сътрудничество с водещи експерти на СЗО предложихме на МЗ още пpез 2016 г., но вcе още не е обсъждан и отлежава някъде в нечие чекмедже. Вероятно в средата на 2018 г.ще стане ясно дали може да бъде предвидено финансиране за нея от 2019 г. А това е сериозна пречка за провеждането на системна, ясна и последователна политика в тази област. За съжаление България е единствената европейска страна, в която НЗОК не покрива стойността на антибиотичното лечение в извънболничната помощ.
В последните години много малко нови антибиотици излизат на пазара, поради големите инвестиции за тях. Но ако спрем да лекуваме с антибиотици, средната продължителност на живота ще намалее с 10-15 години Антибиотиците са най-добрите лекарства, но те трябва да се употребяват правилно. Антибиотиците удължават живота, защото подпомагат лечението на почти всичко. Тези дни излезе изследване на британски учени, че ако не се измислят нови антибиотици, през 2050 г. ще умират по 50 млн. души годишно от недобро лечение. Без антибиотик не може, тогава ще се върнем към 40-те години, когато всеки трети човек, болен от пневмония, е умирал.

България е на средно ниво по консумация на антибиотици в доболничната помощ



По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, България е на средно ниво по консумация на антибиотици в доболничната помощ, която е около 80% от общата в хуманната медицина.
Антибиотичната резистентност е сред най-големите заплахи за човешкото здраве и безопасността на храните в световен мащаб. Тя възниква по естествен път, но неправилната употреба на антибиотици при хора и животни може значително да ускори процеса. Все повече инфекции като пневмония, туберкулоза и гонорея са трудно податливи на антибиотично лечение, тъй като използваните медикаменти са все по-неефективни.
По отношение на борбата с антимикробната резистентност от СЗО съветват: да се приемат антибиотици само след лекарско предписание; да се изисква антибиограма; винаги да се изпълнява прецизно рецептата на лекаря и да не се споделя тя с друг; никога да не се приемат антибиотици, изостанали от предишни курсове на лечение; никога да не се споделят предписани антибиотици с други хора; да се избягват контакти с болни хора; редовни ваксинации и висока лична хигиена.
Данните от проучване на Европейската комисия показват, че 21% от българите не изпълняват лекарското предписание и прекъсват курса на лечение с антибиотици, когато се почувстват по-добре. 73% не помнят да са получавали каквато и да е информация за това да не се вземат антибиотици без нужда – например при настинка или грип – през последните 12 месеца.

Български и европейски хирурзи обменят опит във ВМА



проф. Никола Владов

Военномедицинска академия събра български и европейски хирурзи в рамките на възобновените курсове  по чернодробно-панкреатична хирургия. Тази година темата на курса е Рак на панкреаса – мултидисциплинарен подход при лечението.
Сред специалните гости на откриването на курса бяха заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов, както и други представители на Министерство на отбраната, председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, акад. Дамян Дамянов и други.
„Ракът на панкреаса вече е сред социалнозначимите заболявания, тъй като броят на пациентите се увеличава. Всяка година в България се регистрират около 1000 души с рак на панкреаса, но за жалост много малко от тях достигат до оперативно лечение”, коментира проф. Никола Владов – началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА и директор на курса.
По думите му, благодарение на мултидисциплинарния подход този процент се увеличава и именно поради това се налага актуализиране и глобализиране на познанията в тази област.
„Не мога да скрия задоволството си, че ВМА за шести път е домакин на такова престижно събитие, като следдипломен курс и то на високотехнологична, изключително тежка тема като панкреатичния карцином”, коментира в приветствието си към участниците полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД началник на ВМА.
Той изказа своята признателност към проф. Владов и екипа му, благодарение на които в курса се включиха именити лектори, признати в европейската и световна хирургия.
„На един от първите курсове преди 10 години ставаше въпрос за конвенционална хирургия при панкреатичния карцином. Сега вече говорим за изключително иновативна и високотехнологична оперативна техника. Радвам се, че в залата има толкова млади хора, които ще могат да черпят познания директно от извора”, заяви още проф. Мутафчийски. 
Според зам.-министър Запрянов, провеждането на този курс е едно признание за ВМА – повод за гордост на Министерство на отбраната.
„За нас ВМА винаги ще си остане важен елемент от отбранителната система, важен орган на здравната ни система и е един от флагманите в развитието на медицинската наука.Бихме желали и другите ни военнообразователни институции да бъдат на такова ниво. Искам да се обърна към курсистите - в армията е много важно да сте на правилното място в правилното време. Мисля, че вие сте на правилното място и в правилното време, което ще ви помогне да повишите квалификацията си”, коментира зам.-министър Запрянов.
Пожелания за успешен курс отправи и председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. По думите му, с това събитие ясно показваме, че съвременната хирургия не ни е чужда.
Освен лекции, в програмата на курса са включени демонстрации на живо от операционните на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, както и от залите за инвазивна гастроентерология.

Coca-Cola и БЧК стартираха Коледна благотворителна кампания за осигуряване на „Топъл обяд“ в училище



Оборотът от кампанията „Соса-Соla Коледна работилница за добрини“ ще бъде дарен на БЧК за осигуряване на „Топъл обяд“ в училище за деца в неравностойно положение



През учебната 2016/2017 г. с финансовата помощ на Кока-Кола ХБК безплатно, по програмата Топъл обяд, се храниха 178 деца от Видин, Търговище и Драгоман.
Тази година благотворителната кампания се реализира в рамките на „Соса-Соla Коледна работилница за добрини“ в 8 града в България, в 11 мола, в периода от 24 ноември до 30 декември.
Временните магазини ще отварят последователно в централни молове на София, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и ще носят коледна емоция на всички любители на марката. Във всеки един от тези Соca-Cola кътове ще се продават брандирани артикули. Освен да направят дарение чрез закупуване на артикул, посетителите ще имат възможност да се насладят  на забавни коледни развлечения.
Оборотът от магазините ще бъде дарен на инициативата „Топъл обяд“, която се реализира вече 13 години в рамките на „Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК“ .


Програма:
24.11 – 26.11.2017  Плевен, Panorama Mall Плевен
24.11 – 26.11.2017 Велико Търново, Mall Велико Търново
30.11 – 03.12.2017 Бургас, Galleria Бургас
30.11 – 03.12.2017 Стара Загора, Galleria Стара Загора
07.12 – 10.12.2017 Русе, Mall Русе
08.12 – 10.12.2017 София, The Mall
14.12 – 17.12.2017 Варна, Grand Mall Варна
15.12 – 17.12.2017 София, Serdica Center
20.12 – 23.12.2017 Пловдив, Mall Пловдив
21.12 – 23.12.2017 София, Paradise Center
28.12 – 30.12.2017 София, Mall of Sofia

УМБАЛ Бургас получи дарение от Малтийския орден в Швейцария



Дарението от медицинско оборудване и консумативи включва 47 болнични легла и близо 200 кашона с еднократни хирургични сетове. То идва от Фондацията "Помощ и Подкрепа" към Малтийския орден в Швейцария. Пристигна в Бургас със съдействието на нашите дипломатически служби в Швейцария и Министерството на здравеопазването.
Фондацията „Помощ и подкрепа“ е най-голямата благотворителна организация на Малтийския орден в Швейцария. Основана е преди 23 години, а за последните две години е изпратила по целия свят над 300 ТИР-а и 16 корабни контейнера хуманитарна помощ

IVY ГЪРМИ FEATURING С KRISTO



Специална гост-звезда в новия проект на IVY „SHUT DOWN“ е рапърът KRISTO

R&B и Hip-Hop артист-изпълнителката IVY гърми с featuring на новия си музикален проект „SHUT DOWN“. Специална гост-звезда в него е рапърът KRISTO. Продуцент, мениджър и издател е Денис Касъмов и неговата музикална компания BG MUSIC. Tой договори двамата да станат част от международното турне “ONE LOVE”, обединяващо най-големите звезди от българската и македонската сцена. На грандиозния финален концерт в София по време на своето изпълнение пред многохилядната публика те загатнаха за съвместния им проект, който вече е факт. През 2016г. тандемът реализира суперуспешнa колаборация със заглавие „KING”, която бе най-излъчвания и ротиран сингъл в българския радио-телевизионен ефир по това време и се изкачи до първа позиция в класацията BULGARIAN TOP 100 веднага след премиерата си.
Новото парче е микс от най-актуалните в цял свят в момента стилове на модерната комерсиална музика - Moombahton, Dancehall, Reggae Fusion. В основата му стои наградения за „НАЙ-ДОБЪР ХИТМЕЙКЪР“ в БГ музиката за 2017г. – JAY CEE. Той съпортваше IVY и KRISTO по време на турнето като DJ. Авторът има сключен активен издателски договор за цялостно творчество с BG MUSIC. Компанията го представлява ексклузивно за територията на цял свят и е негов ексклузивен мениджър и музикален издател. Таланта взе активно участие рамо до рамо с KRISTO и във видеоклипа. Именно JAY CEE е заподозрян за най-големите хитове, част от творчеството в кариерата на рапъра. Той е виновен и за множество от хитовете на най-емблематичните имена на съвременната комерсиална музика през последните 5 години. Видеото е реализирано и произведено от BG PRODUCTION – модерна фабрика, организираща, изработваща и произвеждаща специализирана продукция.
IVY - Ива Атанасова e позната като водещ и журналист. Повече от 10 години тя работи като част от екипите на различни предавания в най-големите национални телевизии – bTV, NOVA TV и TV7. В момента Ива е най-актуалната модна стилистка в шоубизнеса. Тя е собственик на агенция за красота и стайлинг – „LOOK AT ME Beauty & Styling Agency“. Грижи се за външния вид и визиите на редица звезди. Освен като водещ, журналист и един от най-добрите стилисти, тя е позната в музикалните среди и като R&B и Hip-Hop артист-изпълнителка с артистичния псевдоним IVY. Зад гърба си има успешни музикални проекти в колаборации с най-популярните рапъри от родната сцена. KRISTO е топ мейнстрийм артист-изпълнител в БГ музиката през последните 15 години. Той е със сериозна репутация, солиден бекграунд и внушаващо портфолио с осемнадесет №1 хит сингъла.

FOX - Мъж търси жена (Man Seeking Woman) – Сезон 3



От 24 ноември от понеделник до петък - 01:45 часа
Премиера за България 


„Мъж търси жена“ се завръща с нов сезон за залозите на живот и смърт в срещите.
Джош Грийнбърг (Джей Барушел) се е преборил с много неща в търсенето на любовта (човекоядни чудовища, смъртоносни извънземни). Но в този сезон той ще се изправи пред най-трудното изпитание до момента: сериозна дългосрочна връзка. Заедно Джош и Луси (Кейти Финдли) се сблъскват с годишнини, общи приятели, безпощадни наркодилъри, дружелюбни горски създания, студентски заеми и дори със самия Бог. За да се справят, те ще трябва да работят заедно и да се научат да живеят като екип.
В сериала участва още Ерик Андре (The Eric Andre Show) в ролята на Майк, увереният и дързък най-добър приятел на Джош, Брит Лоуър (Unforgettable) в ролята на Лиз, смущаващата по-голяма сестра на Джош.
„Мъж търси жена“ е базиран на книгата с кратки истории на Саймън Рич - „Последната приятелка на земята“. Рич е създател и изпълнителен продуцент на комедията. Джонатан Кризъл, Андрю Сингър и Лорн Майкълс и Broadway Video също са изпълнителни продуценти.

С участието на:
Джей Барушел в ролята на Джош Грийнбърг
Ерик Андре в ролята на Майк Скагс
Брит Лоуър в ролята на Лиз Грийнбърг
Кейти Финдли в ролята на Луси Паркър

 

FOX CRIME - Частни детективи (Private Eyes)- Сезон 2



От 30 ноември, всеки четвъртък 22:00
Премиера за България

В сериала, който се завръща за втори сезон от 18 епизода, Шейд вече официално е част от Everett Investigations като партньор на Анджи. Но не след дълго те разбират, че имат доста различни виждания за това как трябва да се ръководи бизнес. Анджи предпочита стратегическото мислене, докато Шейд се впуска стремглаво във всичко. Едно нещо е ясно,  техните контрастиращи умения водят до добри резултати, щом става дума за разкриване на случаи. Докато успехът им расте, разследванията, с които се захващат, стават все по-големи и заплетени, въвличайки ги в различни светове - на автомобилните състезания, недвижимите имоти, висшата мода и частните училища. Въпреки всичките спорове и несъгласия, между тях безспорно има романтично привличане - нещо, което и двамата ще трябва да признаят рано или късно. 
С участието на:
Джейсън Прийстли като Мат Шейд,Синди Сампсън като частен детектив Анджи Евърет, Енис Есмер като инспектор Къртис Мазари

National Geographic - Мистерията на хималайските мумии (Mystery of the Himalayan Mummies)



Сряда 30 ноември 21:55 ч.- Премиера

Внушителните Хималаи е едно от последните места на Земята, на което са се заселили хора. Знаем това, защото човекът се нуждае от специална генетична адаптация, за да се засели перманентно на покрива на света. Изкачвайки се по стръмните скалисти склонове, екип от алпинисти и учени търсят следи за това кога античните хора са се заселили на това забранено място, откъде са дошли и как са се адаптирали да оцеляват на подобна надморска височина. Екипът открива пещери, пълни с човешки кости и артефакти, датиращи от 2800 година преди новата ера до 650 година след Христа, включващи златни маски и китайска коприна. Някои от тях са енигматични, сочещи за наличието на ранни ритуали при смърт, вярвания в зомбита и вампири. И все пак най-значимото откритие е ДНК на античен човек, открит в една от пещерите. То ще разкаже не само за корените на тези хора, но и ще разкрие много нови неща за еволюцията на съвременните хималайци. Ще докаже още, че в някакъв момент в праисторията Хомо сапиенс се е сношил с вече изчезнал вид наречен Денисов човек, което довежда до възможността съвременните хора в Хималаите да оцеляват на толкова висока надморска височина. Тези археологически и генетични изследвания са безпрецедентни и използват най-съвременните научни методи, за да разкрият тайните на миналото ни.

Болница „Тракия“ и фирма „РехаБул“ организират безплатни прегледи за гръбначни изкривявания и плоскостъпие



На 29 и 30 октомври 2017 г. в отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ на Болница „Тракия“–Парк в Стара Загора ще се проведе скрининг за гръбначни изкривявания и плоскостъпие на деца и юноши от 7 до 18-годишна възраст. Клиничните прегледи ще бъдат напълно безплатни, не е необходимо направление от личния лекар. Трябва само да запишете предварително час на тел. 042/987766 или на място на регистратурата на отделение „Физиотерапия и рехабилитация“ в Болница „Тракия“ до парк „Аязмото“ – ул. „Дунав“ №1.
Скринингът се провежда по съвместна инициатива на Болница „Тракия“ и фирмата за помощни изделия за хора с увреждания „РехаБул“ – Стара Загора. Клиничните прегледи за гръбначни изкривявания на децата ще бъдат извършени от лекари–специалисти по физикална и рехабилитационна медицина на болницата, а тестът за плоскостъпие от специалисти на фирма „РехаБул“.
Физиотерапевтите ще извършат преглед и оценка за изкривявания на гръбначния стълб в странична или предно-задна посока и ще направят предписания за последващо лечение.
Голяма част от днешните деца имат проблеми с гръбначния стълб, което затруднява правилното развитие на органите - главно на сърцето и белите дробове. Ако забележите нарушение в стойката на детето си, веднага обърнете внимание, защото тези проблеми са лечими, но колкото по-рано, толкова по-добре, съветва д-р Антоанета Гьонкова, завеждащ отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“.
Специалисти на „Реха Бул“ ще извършат компютърна диагностика на ходилото – тензиометрия. Методът изобразява много точно промените на ходилата, тяхното натоварване в статично и динамично положение, при предварително въведени възраст, ръст, тегло и размер на ходилото, казва Мария Котомирова от „Реха Бул“. Посредством специализиран софтуeр, свързан с тензиометричната плочка, се изчислява натоварването на всяка точка на ходилото. При анализ на извършената тензиометрия се придобива ясна представа за баланса на натоварване на двете ходила, измененията на ходилните сводове, има ли налично плоскостъпие и до каква степен е изразено то. След извършената тензиометрия, подбора на ортопедични подложки и стелки е много прецизен и съобразен с индивидуалните нужди на пациента.

Омбудсманът Мая Манолова към депутатите за пореден път: Вдигнете мораториума над новите клинични пътеки, обричате болниците на гибел



Омбудсманът Мая Манолова изпрати за трети път остро становище до председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева и до народните представители, в което настоява да отпаднат текстове в проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., с които на практика се въвежда мораториум върху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки.  
„Още веднъж бих искала да обърна внимание, че ако забраната за сключване на договори на болниците с НЗОК за нови дейности бъде приета, това ще доведе до финансова несъстоятелност на много от лечебните заведения, повечето от които общинска собственост, които и към момента са на ръба на оцеляването“, пише в документа на омбудсмана до депутатите. Мая Манолова е категорична, че от това ще пострадат пациентите от съответните региони, лишени от достъп до болнична медицинска помощ, както и правата на работещите в сферата на здравеопазването там. Освен това „мораториумите по същество забраняват иновациите. Ако всички сме съгласни, че здравната система се нуждае от промяна, то как може да бъде постигната такава, чрез мораториум върху промяната“, аргументира се общественият защитник.
Омбудсманът възразява и срещу въвеждането на ограничения върху заплащането от НЗОК на нови лекарствени продукти, с ново международно, непатентно наименование, без да е предвидена възможност за изключения.
„Считам, че това ще създаде реален риск пациенти със социално значими, в това число злокачествени заболявания, да останат без жизненоважно за тях лечение, особено в случаите, при които новото лекарство е единствено и няма равностойна алтернатива“, допълва Мая Манолова.
„Като национален омбудсман разбирам и подкрепям необходимостта от оптимизиране на разходите на НЗОК, но смятам, че това трябва да стане чрез ефективен контрол, а не по най-лесния начин и за сметка на правата на пациентите“, категорична е тя.
Цялата препоръка виж тук:   http://www.ombudsman.bg/pictures/Stanovishte_ZBNZOK2018_6.pdf

Групи за психоемоционална подкрепа започват в УСБАЛО





Целта е да се помогне на пациентите и техните близки да преминат по-лесно през процеса на лечение


Групи за психоемоционално подкрепа на пациентите с онкологични заболявания започват да се провеждат в Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО). Те ще се водят от психолози и ще бъдат напълно безплатни, както за пациентите на лечебното заведение и техните близки, така и за останалите хора с онкологични заболявания, които проявяват интерес.
Целта на групите ще бъде да подпомогнат пациентите и техните семейства по-лесно да преминат през не лекия процес на лечение.
Групите ще бъдат две заради различните проблеми и нужди на участниците в тях. Първата ще бъде само за пациенти, тя ще се провежда всеки вторник от 14.00 часа, като първото занятие ще се състои на 7 декември.
Втората ще бъде за близките на болните хора, тя ще се провежда всеки четвъртък от 18.00 ч. Първото занятие ще бъде на 9 декември. Всички срещи ще се провеждат в УСБАЛО.
Повече информация може да се получи всеки работен ден на телефон02/8076298 от 14.00 ч. -16.00 ч.

Здравният министър Кирил Ананиев: Ще предложа програма за преструктуриране и оздравяване на държавните болници в тежко състояние



Детайлен финансов анализ на състоянието на лечебните заведения с над 50 % държавно участие и на техния мениджмънт ще бъде основата, на която здравният министър Кирил Ананиев ще представи конкретна програма за преструктуриране и оздравяване на болниците в затруднено финансово положение. Това стана ясно от отговор на министъра по време на днешния парламентарен контрол.
Министър Ананиев посочи, че действащият в момента здравноосигурителен модел е в определена степен изчерпан и трябва да се работи за неговото ревизиране. Подходът на настоящия екип на МЗ ще бъде комплексен – така че да бъдат отчетени всички предимства и недостатъци в работата на системата, при условията на засилен контрол от страна на НЗОК, Министерството на здравеопазването и всички негови структури.
Министърът беше категоричен, че при необходимост е готов да поиска съдействието на специализираните служби, за да бъдат разследвани съмнения за престъпления и злоупотреби в системата на здравеопазването.
Вече се работи по отменени нормативни актове, които имат ключово значение за функционирането на болничния сектор, посочи още здравният министър.

Снимка: DNES DIR - Dir.bg

Зам.-здравният министър Светлана Йорданова: Здравето на хората трябва да е грижа на всички институции



-За Министерството на здравеопазването чистотата на въздуха и водата е от изключително значение. Заедно с Министерството на околната среда и водите работим по редица законодателни изменения и наредби, които вярваме, че ще допринесат за по-доброто здраве на всеки един от нас, заяви зам.-министър Светлана Йорданова при откриването на конференцията „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух“, организирана от МОСВ.
Измерванията показват, че в някои градове в страната има превишения на годишните норми за замърсяване с фини прахови частици, като основните източници за това са битовото отопление и транспортът. Отговорните институции са готови да предложат още мерки за справяне с проблема, тъй като подобряването на атмосферния въздух е сред основните приоритети на правителството, стана ясно по време на събитието.
„Основното, за което трябва да се борим, е хората да бъдат здрави и това е грижа на всички институции“, посочи още зам.-министър Йорданова.

ДОМИНО стартира в Нестле България

Дончо Барбалов и Емануел Артур
Ученици, родители, учители, представители на институции и медии присъстваха във Фабрика София за шоколадови изделия и бисквити на Нестле България*, където бе дадено началото на практическите обучения по проекта ДОМИНО** – „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“.
Емануел Артур, изпълнителен директор на Нестле България, подчерта, че помагайки на младите хора, компанията се грижи за тяхното бъдеще.
-Това е наша отговорност и ангажимент, който поемаме към цялото общество. Щастливи сме, че именно тук – в сърцето на Нестле България, заедно с нашите ключови партньори – българските образователни институции, даваме по-добър шанс на младите хора за кариерен старт, акцентира в приветствието си той.
Събитието уважиха Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, Мария Тодорова, директор на дирекция „Професионално образование и обучение“ към МОН, Светла Димитрова, РУО - София-град, Надежда Богданова от Агенция по заетостта, Мардирос Зовикян – директор на ПГМЕ „Н. Й. Вапцаров“, Нели Стоянова – директор на ПГХВТ
„Д-р Г. Павлов“, Таньо Стойчев – директор ПГТЕ „Хенри Форд“. Гостите, придружени от ръководния екип на Нестле България, се запознаха с производствения процес във фабриката, която е компетентен център на Нестле групата за производство на Кит Кат и изнася висококачествени продукти за над 50 държави.
Учениците от ПГМЕ „Н.Й. Вапцаров“, които ще се обучават в Нестле България, се запознаха с ключовите места във фабриката, където ще протече тяхната практика и споделиха своите очаквания и надежди за успешна бъдеща реализация в компанията. Десетокласниците от специалност “Електрообзавеждане на производството“ ще посещават фабриката на Нестле един път седмично. В 11-и и 12-и клас практическите дни на обучение ще бъдат увеличени съответно на 2 и 3 дни в седмицата, като учениците ще получават и финансово възнаграждение, осигурено от компанията.
Бъдещите електротехници ще имат възможност да практикуват наученото в училище под
Ученици от ПГМЕ „Н.Й. Вапцаров“
наблюдението на ментори от компанията и съобразно правилата за безопасност. При завършване на средното си образование те ще имат удостоверение за завършено дуално обучение по швейцарски модел „учене чрез работа“, което допълва дипломата им, както и сертификат за професионална квалификация за електротехник, специалност “Електрообзавеждане на производството“. Това ще разкрие пред тях множество перспективи за развитие в най-голямата компания за храни и напитки в света.
------
*Нестле има дългосрочни традиции в подкрепата и наемането на млади хора на работа и вече над 20 години развива стажантските си програми. В рамките на инициативата  „Нестле се нуждае от младите хора“ в България над 300 младежи под 30-годишна възраст имаха възможността да започнат постоянна работа или стаж на различни нива и в различни отдели на компанията за периода 2014-2016 г.
Компанията пое ангажимент да продължи със стажантските програми, обучения и подготовка за работа до 2020 г., като предложи възможности за работа и учене на още над 300 млади хора у нас.

**С общ бюджет от 3,5 млн. швейцарски франка проектът ДОМИНО – „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“, подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария. Страната има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година ще се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три – ще работят със заплащане по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование. До приключването на проекта през 2019 г.  в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и поне 10 професии.

четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Броят на чужденците лекували се у нас е намалял сериозно в сравнение с миналата година



За първите девет месеца на тази година те са били 26 300, а през 2016 г. - 47 500 души, съобщи Лиляна Арсова, директор на дирекция в Министерството на туризма, при откриването на първата годишна конференция за медицински и здравен туризъм, на тема: „Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие“. Организатори на събитието са Министерството на туризма в партньорство с БЛС.
Наредбата на Министерството на туризма за сертифициране на медицинските СПА центрове, СПА центровете, уелнес и таласотерапевтичните центрове, която влезе в сила преди година, е сериозна крачка напред по пътя на регулацията в сектора, посочи тя. По думите й наредбата гарантира високо качество и безопасност на услугите в тях, както и постоянен контрол, осъществяван съвместно от органите на Регионалните здравни инспекции и Министерството на туризма, но по неясни причини нашите болници още не са се ориентирали към създаването на такива структури.
България се нуждае от ясна стратегия за развитие на медицинския туризъм, като най-перспективните клинични области, в които можем да предоставим медицински услуги са офталмология, ортопедия и травматология, естетична и реконструктивна хирургия и дентална медицина, категорични са здравните експерти.

Към тел. 112 вече ще могат да се подават eCall-сигнали от превозни средства



Това приеха окончателно депутатите в парламента. „За“ гласуваха 97 депутати, „против“ нямаше, а 31 се въздържаха.
Поправките бяха направени в Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, през промени в Закона за МВР.
С поправките в закона се прави изключение за eCall-сигналите в текста, който забранява автоматичното избиране на тел. 112 от електронни устройства.
В закона също така изрично се регламентира какво представлява eCall-повикването: „eCall е спешно повикване от превозно средство към номер 112, направено автоматично чрез активиране на бордовите сензори на превозното средство или чрез ръчно набиране, което чрез мобилните мрежи пренася стандартизиран минимален набор от данни и осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-подходящия обществен център за приемане на спешни повиквания“, гласи одобреният нов текст.

10 ваксини в Италия вече са задължителни



за да могат децата да бъдат записвани в ясла, детска градина или училище. Това стана възможно, след като Конституционният съд в страната валидира закон, приет през лятото, информира Франс прес, цитирана от БТА.
Сред ваксините са такива, които фигурират и в българския задължителен имунизационен календар – срещу дифтерит, тетанус, полиомиелит, шарка, морбили и др.
Според новия нормативен акт, ако родителите не са изпълнили задължението да ваксинират децата на възраст между 6 и 16 години, глобата ще варира между 100 и 500 евро.
Срещу закона се бе обявила областта Венето в Северна Италия и с аргумента, че с приемането му се нарушава правото на свободен избор, даде нормативния акт на Конституционния съд. Съдиите обаче се мотивираха, че с действията си целят да защитят индивидуалното и колективното здраве.

Рут Колева тръгва на национално клубно турне след големия успех в Зала България



Рут обяви датите за своето национално клубно турне, след големия успех на концерта в Зала България с участието на Софийска филхармония.
Обиколката започва на 24 ноември във Велико Търново и ще продължи в Севлиево (25.11), Пловдив (01.12), Варна (02.12), Бургас (16.12) и Русе (23.12). По време на турнето, феновете на Рут ще имат възможността да чуят най-новите песни от дългоочаквания албум “Confidence. Truth, който излезе официално в онлайн магазините на 17 ноември и беше представен ден по-рано с красив музикален спектакъл.
Преди седмица, Рут Колева live band, заедно с диригент Владимир Джамбазов и музикантите от Софийска филхармония, представиха пред многобройните фенове един зашеметяващ концерт в Зала България, със специалното участие на няколко любими български музиканти. За пореден път певицата разчупи стереотипите за българската музика със своя емоционален двучасов лайв, който обедини по деликатен начин разнообразието на стиловете, за да подчертае общото между тях – любовта към изкуството.
Още в началото на концерта си Рут покани за първи път на голяма сцена талантливата 10-годишна певица Жени Радева, с която изпя в дует своето парче „Нищо друго“ На същата сцена, малко по-късно гостите на събитието имаха удоволствието да видят и чуят най-доброто от Иво Папазов – Ибряма, Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев и хип-хоп изпълнителят Жлъч, със спиращото дъха изпълнение на новия сингъл „Безтегловност.”

"Химия" на Уайки Уанг - блестящ нов роман за химията на любовта



Изключителната дебютна творба на американката от китайски произход Уанг е на българския пазар с логото на издателство "Милениум". Тя е на българския пазар в превод на Паулина Стойчева Мичева и с грабващата корица на Фиделия Косева.
Това е книга за съзряването, за откъсването от пътя, който са ни предначертали нашите родители и който сме следвали сляпо; за въпросите, които си задават двайсет и няколко годишните - уж вече възрастни, но не съвсем узрели за истинския живот.
Историята, написана с искреност и проникновение, звучи интимно, тъжно,  изповедно, и кара читателя да мисли, че това са по-скоро съкровените преживявания и емоции на авторката, отколкото художествена проза.
Уанг е оценена високо от критиката и публиката в САЩ като брилянтен и забележителен, открояващ се глас сред новата писателска вълна. Мъдро и с много хумор тя съумява да съпостави съвършенството на науката с объркаността и тревогите на истинския свят, изпълнен с жертви, които трябва да направиш за любовта и семейството.
След тригодишно следване централната героиня, от чието име се води разказа, е на път да обърне гръб на един от най-престижните университети в Бостън. Тя открива, че решението й да избере химическия департамент е по-скоро плод на амбициите на нейните изключително взискателни родители – китайски емигранти. Посвещаването на сложната и интересна наука е било една престижна възможност, но не и реален личен избор. Има и друг не по-малко сериозен кръстопът, който се наслагва върху професионалните й колебания – тя получава предложение за брак. Прави го дългогодишният й приятел, който е прекрасен, успешен, любящ и всичките им общи приятели очакват, при всяка покана за гостуване, двамата да обявят годежа си. Но когато Ерик изрича заветните думи, любимата му не е готова да приеме. Може ли да промени пътя си заради него, да го последва в друг щат и да се обрече на семейството, преди самата тя да се почувства реализирана, преди дори да набележи целите си?
Всички тези катализатори довеждат до взривоопасна реакция. Нейният резултат не е предвидим и не е описан в нито един учебник. Младата жена трябва да загърби всичко, което си е представяла за бъдещето си въз основа на очакванията на околните, и за пръв да се изправи пред въпроса какво е най-важно за самата нея.
Тази умна, проницателна и чаровна героиня ще се посвети на таблиците и формулите на една по-различна химия, в която реакциите не могат да бъдат количествено измерени, качествено определени и научно анализирани. Това е по-скоро алхимия, в която лабораторните опити са много по-загадъчни и са в сферата на действие на сърцето, а не на ума.
Независимо от хумора си, "Химия" носи и болезненото прозрение на много млади хора днес, които учат или работят до степен на самозабрава, без всъщност да знаят дали това е целта, на която искат да се посветят. Свикнали са все някой да иска нещо от тях  - родителите, учителите, обществото и не са сигурни могат ли просто да спрат и да се замислят.