Translate

петък, 24 ноември 2017 г.

България е на средно ниво по консумация на антибиотици в доболничната помощ



По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, България е на средно ниво по консумация на антибиотици в доболничната помощ, която е около 80% от общата в хуманната медицина.
Антибиотичната резистентност е сред най-големите заплахи за човешкото здраве и безопасността на храните в световен мащаб. Тя възниква по естествен път, но неправилната употреба на антибиотици при хора и животни може значително да ускори процеса. Все повече инфекции като пневмония, туберкулоза и гонорея са трудно податливи на антибиотично лечение, тъй като използваните медикаменти са все по-неефективни.
По отношение на борбата с антимикробната резистентност от СЗО съветват: да се приемат антибиотици само след лекарско предписание; да се изисква антибиограма; винаги да се изпълнява прецизно рецептата на лекаря и да не се споделя тя с друг; никога да не се приемат антибиотици, изостанали от предишни курсове на лечение; никога да не се споделят предписани антибиотици с други хора; да се избягват контакти с болни хора; редовни ваксинации и висока лична хигиена.
Данните от проучване на Европейската комисия показват, че 21% от българите не изпълняват лекарското предписание и прекъсват курса на лечение с антибиотици, когато се почувстват по-добре. 73% не помнят да са получавали каквато и да е информация за това да не се вземат антибиотици без нужда – например при настинка или грип – през последните 12 месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар