Translate

понеделник, 20 ноември 2017 г.

Съветът на ЕС реши: Европейската агенция по лекарствата ще се премести в Амстердам



Съветът на ЕС определи Амстердам за следващото седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Гласуването премина през три кръга, като София, която също бе кандидат за домакинство, отпадна заедно с повечето от останалите кандидати при първото гласуване.
Във втори кръг се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген, като столицата на Дания отпадна. Според източници от заседанието крайният резултат в третия кръг е завършил с реми и накрая печелившият е бил определен с жребий.
Общо 19 града бяха предложили да приемат ЕАЛ и нейните близо 900 служители, натоварени със задачата да оценяват и проверяват лекарствените изделия. Сред тях бяха Барселона, Братислава, Хелзинки, Букурещ. Дъблин, Брюксел, Варшава и Виена бяха кандидати за домакинство на ЕАЛ и за Европейския банков орган (ЕБО).
По-късно днес Съветът на ЕС ще определи къде да се премести банковият орган, като в тази надпревара България не участва. За ЕБО се състезават осем града, сред които Франкфурт, Париж и Люксембург.
ЕБО и ЕАЛ досега се намират в Лондон. Тяхното преместване ще се наложи покрай решението на Великобритания да напусне ЕС.
Източник: Брюксел
БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар