Translate

събота, 20 април 2024 г.

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

 ·        Великденското издание на дарителска кампания „ДАРИ“ в Kaufland ще продължи до 19 май

·        Инициативата се провежда за четвърта година, в помощ на утвърдената платформа DMS

 

 

Стартира великденското издание на съвместната инициатива на Kaufland и
дарителската платформа DMS - „ДАРИ – малкото за теб е безценно за други“. До 19 май всеки клиент на веригата, който желае да дари средства за лечение на нуждаещи се, може да го направи в кутии, които са поставени на ключови места във всички 65 хипермаркета на ритейлъра в страната. Събраната сума ще бъде разпределена между всички кампании за лечение, които са активни в платформата
DMS.

Инициативата с дарителски кутии в обектите на Kaufland се провежда за седми път и се радва на огромен интерес от клиентите на веригата. От 2021 год. досега  са събрани над 180 хил. лв., като кампанията се провежда традиционно два пъти в годината – преди Великден и Коледа. До момента са подкрепени общо 150 кампании за лечение.

Партньор в организирането на кампанията е утвърдената дарителска платформа DMS, която гарантира прозрачен процес на разпределяне на дарените средства. Нейното управление се осъществява от Български дарителски форум и фондация „BCause – в помощ на благотворителността“.

„Дарителството е част от политиката, която Kaufland България развива с множество социални инициативи под слогана „Действията носят промяната“. Огромната сума, която успяхме да съберем досега, е доказателство, че хората са съпричастни към страданието на другите и виждат в лицето на Kaufland доверен партньор, чрез който могат да помагат. Именно многобройните запитвания на клиентите са в основата за създаването на тази благородна  инициатива, в която два пъти в годината поставяме дарителски кутии в магазините ни в цялата страна и даваме възможност както на клиентите ни да отворят сърцата си, така и помощ на тези, които се нуждаят от подкрепа“, каза Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.

 

Обединени от науката за добра практика - Дружеството на кардиолозите в България отбеляза 50-годишен юбилей с почит към основателите и учителите

 

Дружеството на кардиолозите в България /ДКБ/ отбеляза своя 50-годишен юбилей под мотото „Обединени от науката за добра практика“ в столичния хотел „Хилтън“ на 18 април. Тържеството бе уважено от министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и редица представители на институциите, академичните среди, съсловните организации, неправителствения сектор и партньорите от индустрията. Почетните места в залата бяха отредени за ветераните кардиолози, които получиха отличия за своя принос за развитието на кардиологичната наука и практика през годините.

Съвременната история на ДКБ започва от 18 април 1974 г., когато е проведена първата самостоятелна конференция на дружеството по кардиология и ревматология с водещи специалисти като чл. кор. проф. Васил Цончев – първият ръководител на Катедрата по сърдечно-съдови заболявания в ИСУЛ, проф. Тамара Пилософ, проф. Гарбис Паникян, проф. Юрий Белов и др. Тогава специалността обединява ревматологията и кардиологията поради необходимостта да се справя с огромния брой ревматични сърдечни пороци в България. Постепенно с усилията на основателите на съвременната кардиология у нас и техните ученици тази заболеваемост е изкоренена. През 1998 г. е първата юридическа регистрация на дружеството. Днес ДКБ се отличава с висока ефективност, основана на приемственост, сътрудничество, съвместна работа на ръководните органи – бившият, настоящият и застъпващият в следващия мандат председатели работят заедно с подкрепата на управителния съвет.

„За половин век кардиолозите утвърдихме позицията си на стожер, охраняващ добрата медицинска практика със стремеж към непрекъснато усъвършенстване. Заедно през годините успяхме да внедрим модерни диагностични и терапевтични методи. Лекарите от нашето поколение и нашите учители имахме честта да се учим от най-добрите. Наш дълг е да продължим това дело, за да повишаваме качеството на кардиологичната грижа за пациентите“, каза при откриването доц. Васил Трайков, председател на ДКБ.

Основните моменти в развитието на дружеството и личностите основатели бяха представени от чл. кор. проф. Асен Гудев, бивш председател на ДКБ, председател на организационния комитет на честването на юбилея. Той припомни, че ДКБ е член на Европейското дружество по кардиология /ESC/ от 1980г., подчертавайки стремежа на кардиолозите още от първите години на дружеството да бъдат част от европейската и световната кардиологична наука и практика. Добрата практика в кардиологията се базира на ръководните правила, които се издават от Европейското дружество по кардиология. Част от постоянните задачи на ДКБ е да превежда, издава и разпространява сред българските кардиолози европейските ръководни правила за лечение на сърдечно-съдовите заболявания. „Смисълът е обучението на нашите специализанти да бъде базирано на медицината на доказателствата, за да имаме успех в намаляването на сърдечно-съдовите заболявания“, каза още той и акцентира върху изключителното внимание на ДКБ към продължаващото обучение и обучението на специализантите с инициативата Зимно училище по кардиология, което се проведе за 13-ти път през март.

Доц. Трайков очерта съвременните предизвикателства и инициативи на ДКБ, насочени към подобряване на тенденциите в заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови заболявания /ССЗ/.

„Вече говорим за сърдечно-съдово здраве и преди няколко години започна европейска инициатива за план за сърдечно-съдово здраве, към която ДКБ се присъедини през 2021г. със създаване на Алианс за сърдечно-съдово здраве с участието на всички заинтересовани организации и формиране на Национален план“, каза доц. Трайков.

Видеоприветствие за юбилея отправи проф. Франц Вайдингер, председател на Европейското дружество по кардиология. Той подчерта отличното дългогодишно сътрудничество с българското дружество, постиженията и приноса му за развитието на кардиологията в Европа.

За ролята на основателите на съвременната кардиология и техните конкретни постижения в България говори проф. Цветана Кътова, бивш председател на ДКБ. Тя призова да се пази паметта за всички основатели на съвременната българска кардиология.

Приветствия поднесоха Българският фармацевтичен съюз, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Медицинският университет – София, Медицинският университет – Варна, медицински дружества и др. Председателят на БЧК акад. Христо Григоров връчи почетния червенокръстки знак на доц. Васил Трайков.

Почетни грамоти за приноса си за българската кардиология получиха 15 именити специалисти, доайени на специалността, сред които проф. Николай Пенков, доц. Божидар Финков, проф. Ана Савова, проф. Владимир Пилософ, проф. Иво Петров, доц. Васил Велчев, проф. Арман Постаджиян, проф. Мария Токмакова, проф. Асен Гудев и др.

 

 

33 години галерия Леседра

 

Уникална изложба посветена на годишнината се открива на 22 април

 

 

Тази година столичната галерия „Леседра“ става на 33 години. Събитието ще бъде отбелязано с изложба, посветена на годишнината, която ще се открие на 22 април и ще може да бъде видяна до 23 май.

Галерия „Леседра“ е създадена на 6 май 1991г. Датата не е случайна. Това е денят на Св. Георги, който се превръща в патрон и закрилник на галерията, а нейният основател, Георги Колев, също празнува имен ден на тази дата.

За своята 33-та годишнина галерията ще представи уникална изложба за любителите и ценителите на съвременното българско изкуство. Ще могат да бъдат видени произведения, създаден преди 25 години от едни от най-значимите и знакови български художници – Петър Дочев, Любен Зидаров, Ганчо Карабаджаков, Христа Стефанов, Димитър Лалев, Ангел Василев, Димитър Угринов, Тома Трифоновски, Генчо Денчев и Васил Карадимов.

За първи път ще бъдат показани техни автопортрети, създадени по проект на Леседра през 2000г.

Представени ще бъдат и

автори в областта на графичното изкуство, участвали в проектите на Леседра от 2000 година с десетки изложби в Япония, Канада, САЩ, Ирландия, Нидерландия, Гърция, Италия: Румен Скорчев, Михаил Петков, Любен Диманов, Стоян Цанев, Ралица Николова, Атанас Василев, Николай Майсторов, Мария Духтева, Иван Нинов, Христо Кърджилов, Иван Димов и Милко Божков.