Translate

петък, 17 юни 2011 г.

Заради летния сезон ще се увеличат спешните екипи в три области на страната


48 са филиалите на спешна помощ в страната, които са разположени до опасни точки по пътищата и магистралите (виж картата). За да се гарантира максимално добре оказването на медицинска помощ при катастрофи, МЗ ще укрепи екипите на тези места. Освен това всеки един от филиалите ще трябва да разработи алгоритъм на действие при тежки инциденти, както и да очертае най-краткия маршрут за достигане до мястото на произшествието. Новите мерки ще влязат в сила от началото на следващия месец.
Във връзка с предстоящият летен сезон през следващите 3 месеца ще се увеличат екипите и в три области на страната - Бургас, Варна и Добрич. В момента медицинското обслужване в област Бургас се осъществява от 19 мобилни екипа, в област Варна – от 21, а в област Добрич – от 10. Всички те са окомплектовани със санитарни автомобили и са напълно оборудвани с медицинска апаратура. Във всички филиали има стационарни екипи, осъществяващи медицинска помощ на място – те са общо 24. Средната натовареност на мобилен екип не надвишава 2.5 до 3 повиквания на дванадесетчасово дежурство. Заради туристите обаче броят на спешните повиквания през летните месеци нараства с около 15-20%. По-значително е увеличението на амбулаторните случаи на място във филиалите на населените места, където увеличението е до 50%. Затова Министерство на здравеопазването ще увеличи броя на лекарите в трите центъра с по шестима специалисти. В тази връзка МЗ обръща внимание, че по Черноморието има достатъчно екипи на спешна помощ, които предоставят безплатни услуги.

Над 60 процента от хората намират за удачно включването на парамедици в спешната помощ

60,8% от хората в страната смятат, че не е нужно при всяка ситуация да има лекар в екипите на спешна помощ. Това показват резултатите от приключилата анкета на сайта на МЗ, проведена от 5 май до 15 юни, в която са участвали 423-ма души.
33,6 % от анкетираните не намират за удачно включването на парамедици в спешната медицинска помощ. Останалите 5,7 % от участниците не могат да преценят дали това е необходимо. 
Въвеждането на парамедици се предвижда в Проекта на Концепцията за развитие на „Спешната медицинска помощ в Р България”, което ще доведе до подобряване на кадровия дефицит в системата. За обучението на парамедиците се предвижда създаването на курсове до 2 години в акредитираните структури. МЗ предвижда също така да се изгради система и национален център за продължаващо обучение, както и максимално да се облекчи и засили приема на лекари, специализиращи „Спешна медицина”. Изключително важно е и доходите на лекарите в спешните центрове да станат съизмерими с доходите на колегите им в извънболничната помощ. Това означава стартовите възнаграждения на медицинските специалисти да бъдат 3 пъти минималната работна заплата или 720 лв. ,съобщиха от пресцентъра на МЗ. 

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Google - разпознава образи и отговаря на гласове

Интернет компанията Гугъл (Google) представи последните технологични усъвършенствания на своята търсачка, които я правят по-бърза и й позволяват да различава образи и да отговаря на зададени на глас въпроси на английски, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Подобренията, представени в Сан Франциско, ще бъдат достъпни за всички носители - лаптопи, телефони и компютри. Тези функции до известна степен вече съществуваха при смартфоните, използващи софтуера Андроид (Android).

В усилията си непрекъснато да се стреми да открива нови начини да опрости търсенето, Гугъл се надява да спечели още по-голямо надмощие на пазара, насочвайки хората към необходимата им информация колкото може по-бързо.

"В Гугъл ще бъдем доволни едва когато сърфирането в интернет стане толкова лесно, колкото прелистването на списание", посочи представителят на групата Амит Сингал.

"Отмерваме всяка милисекунда, необходима за отговор на търсене", добави той.

Засега опцията за задаване на устни въпроси ще бъде възможна само в браузъра Гугъл хром (Google Chrome). Тя ще се задейства чрез кликване на иконата за микрофон в полето за търсене. Потребителите на Гугъл хром ще могат да използват новата функция до няколко дни.

Гугъл се надява в един момент да направи достъпни всичките функции чрез браузърите Майкрософт интернет експлорър (Microsoft Internet Explorer) и Мозила файърфокс (Mozilla Firefox), които имат повече потребители от Гугъл хром.

При телефоните търсенето ще се ускори чрез добавяне на икони, позволяващи директно издирване на ресторант или бар например.

Докато с телефона може да се направи снимка и да се попита Гугъл какво представлява тя, на компютъра вече ще може да се включи снимка в страницата за търсене, за да се получи резултат.
БТА

сряда, 15 юни 2011 г.

НПО и Реформа Адвъртайзинг получиха сребърна статуетка

На 4 юни се състоя официалната церемония по връчването на четвъртите награди за ефективност на рекламата Effie България  2011. Национална пациентска организация (НПО)и Реформа Адвъртайзинг получиха сребърна статуетка в категорията Социална, медийна и политическа реклама за кампанията „Ако здравната система не иска да те чуе”.

Eдва 14 участници бяха допуснати до финала, като техните кампании бяха оценявани по няколко показателя: предизвикателства пред стратегическата комуникация и целите на кампанията, каква е голямата идея на кампанията и как й е вдъхнат живот, какви са постигнати резултати. Категориите, в които се състезаваха участниците, са: стоки, услуги, промоции, корпоративни комуникации и социална, медийна и политическа реклама.

„Кампанията „Ако здравната система не иска да те чуе” беше осъществена благодарение на доброволния труд на всички наши партньори, които не пожелаха и стотинка възнаграждение за усилията и труда си: Реформа Адвъртайзинг, Чучков Брадърс и медийните партньори на кампанията. Тази награда и тази кампания доказват, че в България има гражданско общество и то все повече се подкрепя от бизнеса” – каза по време на церемонията по награждаването д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

За кампанията „Ако здравната система не иска да те чуе”

Мащабната информационна кампания „Ако здравната система не иска да те чуе” на Национална пациентска организация беше организирана по повод Европейския ден за правата на пациента 2010 и стартира с излъчването на 2 телевизионни клипа, 1 радио спот и 1 печатно каре. Чрез кампанията беше популяризиран новооткритият информационен център в помощ на пациентите, горещата линия 0700 10 515, на която се приемат сигнали на граждани, както и информационният сайт www.npo.bg.

В края на кампанията всички сигнали на пациентите бяха обобщени и представени публично.

За наградите Effie

Наградите Effie са създадени 1968 г. от Американската Маркетингова Асоциация. Целта на фестивала е да разпространи и насърчи ефективността в маркетинговата комуникация. Тази година за първи път след анализ на финалистите и победителите в конкурсите по света Effie Worldwilde ще публикува класация на ефективните компании и марки.

Хората да си плащат потребителски такси


Социалното министерство да компенсира тези, които смятат, че за тях това е много голямо бреме. Другото е навлизане в териториални води на съседно министерство, каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Борба между болниците доведе до липса на донори

каза  Проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина",пред в. "24 часа":

Фелдшерите ще оказват първична реанимация

Те ще имат право да израждат деца, да предписват определени лекарства при спешни състояния и да разчитат изследвания, съгласно промените в наредба №1 на МЗ, които са публикувани на сайта на МЗ в „Проекти на нормативни актове и след обнародването им в Държавен вестник ще влязат в сила.
Промените ще им позволят повече правомощия при спешни състояния, при които липсва лекар или акушерка.
Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който акцентира, че всички разумни искания, които са имали фелдшерите, са взели предвид и съвсем скоро те ще влязат в сила.


Фелдшерите излизат на ефективни протести от 1 юли


Ако МЗ не уреди професионалния им статут, който трябва да бъде регламентиран с наредба отговаряща на функциите и дейностите извършвани реално от тях и отговарящи на квалификационната им харакатеристика по диплома от медицинските учебните заведения. За това настояват от Сдружението на медицинските фелдшери, които са категорични, че искат да напуснат съюза, в който членуват заедно с медицинските сестри и акушерките, и да създадат свой собствен.
Александър Александров от Сдружението на медицинските фелдшери съобщи, че в спешните центрове работят над 80 фелдшери, които извършват лекарска работа, което е незаконно. Въпреки всичко той смята, че не им е даден избор, защото става въпрос за живи същества, на които трябва да се помогне.От 1998 г. насам не се обучават кадри за фелдшери и много скоро ще възникне проблем, тъй като голяма част от 4000-те специалисти в страната скоро ще се пенсионират. 

 ------------

На 12 април 2011 г. фелдшерите изразиха своето недоволство символично като останаха на работните си места, но носеха сини лентички и организираха подписки в цялата страна.Сдружението на медицинските фелдшери тогава изпрати и отворено писмо до премиерът Бойко Борисов, в което се настояваше за спешно узаконяване на професията „фелдшер” като „лекарски асистент” и за регламентация на статута й. Бе проведена и среща с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, на която ръководството на Сдружението постави своите искания, сред които бяха отпадане на задължителното им членство в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и незабавно възстановяване на обучението им в медицинските факултети, прекратено от 1998 г.с мотива, че в Европейския съюз не съществува подобна специалност .