Translate

сряда, 15 юни 2011 г.

Фелдшерите излизат на ефективни протести от 1 юли


Ако МЗ не уреди професионалния им статут, който трябва да бъде регламентиран с наредба отговаряща на функциите и дейностите извършвани реално от тях и отговарящи на квалификационната им харакатеристика по диплома от медицинските учебните заведения. За това настояват от Сдружението на медицинските фелдшери, които са категорични, че искат да напуснат съюза, в който членуват заедно с медицинските сестри и акушерките, и да създадат свой собствен.
Александър Александров от Сдружението на медицинските фелдшери съобщи, че в спешните центрове работят над 80 фелдшери, които извършват лекарска работа, което е незаконно. Въпреки всичко той смята, че не им е даден избор, защото става въпрос за живи същества, на които трябва да се помогне.От 1998 г. насам не се обучават кадри за фелдшери и много скоро ще възникне проблем, тъй като голяма част от 4000-те специалисти в страната скоро ще се пенсионират. 

 ------------

На 12 април 2011 г. фелдшерите изразиха своето недоволство символично като останаха на работните си места, но носеха сини лентички и организираха подписки в цялата страна.Сдружението на медицинските фелдшери тогава изпрати и отворено писмо до премиерът Бойко Борисов, в което се настояваше за спешно узаконяване на професията „фелдшер” като „лекарски асистент” и за регламентация на статута й. Бе проведена и среща с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, на която ръководството на Сдружението постави своите искания, сред които бяха отпадане на задължителното им членство в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и незабавно възстановяване на обучението им в медицинските факултети, прекратено от 1998 г.с мотива, че в Европейския съюз не съществува подобна специалност .

Няма коментари:

Публикуване на коментар