Translate

вторник, 14 юни 2011 г.

Сливането на болниците на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи ще стане най-вероятно от 1 януари 2012 г.

Каза зам. министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по време на кръгла маса на тема "Ведомственото здравеопазване - перспективи и развитие". 
Военномедицинска академия (ВМА) е 12 пъти по-голямо звено от МВР-болница. В рамките на 12 минути всеки пострадал може да получи медицинска помощ, подчерта изпълнителният директор на ВМА ген.Стоян Тонев.
В страната ни има пет военни болници. Те са във Варна, Плевен, Стара Загора, Пловдив и София.Като общо 3 262 души работят в техните структури, от които 720 са лекари. По думите
му до 6 часа може да се разкрие военна полева болница във всяка една точка на страната.
А средствата от НЗОК са се увеличили средно с милион и половина лева, през последните пет години, допълни той.
Медицинският институт на МВР в София пък разполага и с две поликлиники в Пловдив и Варна. Той има 300 болнични легла, но средната използваемост е под 60 % и има по-малко приходи от НЗОК и от амбулаторна дейност .
Липсва обаче поглед върху цялостното здравеопазване в страната, бе изводът от форума.
И двете болници получават средства и от съответните си министерства (респективно МО и МВР), а не от МЗ. 
Задълженията на ВМА са 50% от дълговете на МО. 
 ВМА обаче губи пари, както от пациентите, които се превозват с хеликоптери, тъй като тези разходи се поемат от МО,  така и от доставка на храна и за почистване, защото не може на болни, настанени в една стая, да сe поднася различна храна и затова болницата пое разхода до 5.10 лв.(за цивилни лица е 2.30 лв.) допълни още ген. Тонев. 
Болниците на МО и МВР губят съответно по 9 млн. лв. и 1 млн. лв. годишно от лекувани спешни пациенти и постъпили в реанимация.
Освен това ВМА трупа дългове и заради лечението на служители на НСО, НРС, които са към президента, и ДАНС, за което техните служби не плащат- 18% от пациентите на ВМА са служители на МВР или от контингента му
А това е важен въпрос, който трябва да се обсъди, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов.
Близо 20 млн. лв. ни дължат държавни институции, но нашата работа е да лекуваме, а на финансовия министър Симеон Дянков е да събере тези дългове, бе категоричен той.
Един от основните въпроси, който предстои да се обсъди е статутът на 143-те държавни служители, които работят в МВР- болница, защото останалите са лица, работещи по трудови договори. 
Идеята е да се запази този статут, дори и когато те станат част от ВМА. Общо четири закона е необходимо да се променят, за да може двете болници да се слеят, което ще е най-доброто решение за служителите на двете системи, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 
По думите му болница "Лозенец" ще поема лечението на служителите в областта на кардиохирургията. А новата структура е добро решение за обслужването на полицаите, техните семейства и  на пенсионираните служители на МВР, тъй като иска най-доброто здравеопазване за своите 50 хиляди служители В бюджетите трябва да се заделят средства, с които да се плаща лечението и на служителите на НСО примерно, каза в заключение той. 
След 6 месеца ще започне обсъждането на варианта към новото обединение да се влее и Транспортна болница, която има филиали в София и Пловдив.

 
----------
След събитието, ген. Тонев поясни, че идеята за сливането на двете лечебни заведения е служителите на МВР да могат да получават безплатна медицинска помощ в цялата страна, което може да стане във военните болници, и че ще се съкрати само административен персонал и то минимално, като се очаква да се съкратят 115 човека в администрацията.
Новата структура ще бъде под неговото ръководство. 
Министърът на отбраната Аню Ангелов обаче не скри безпокойството си от сливането на двете болници, от финансовото им осигуряване и от управлението на такава "мега структура".

Няма коментари:

Публикуване на коментар