Translate

петък, 23 юни 2023 г.

Пласидо Доминго се завръща в България през септември

Кралят на операта ще изнесе концерт с популярни арии
 
 
Пласидо Доминго ще изнесе концерт с популярни арии от обичани опери на 11 септември в Арена „София” .
„България, много съм щастлив , че отново ще бъдем заедно“, написа тенорът на официалната си страница.
82-годишният певец, наричан „кралят на операта“ е на световно турне, в което включи и София.
Музикални критици твърдят, че това ще е последното голямо турне за знаменития изпълнител.
Освен традиционни страни като Испания и Германия, в които често пее, Доминго този път включи държави като Узбекистан и Турция. На сцената той излиза с местни оркестри и кани за свои партньори млади оперни таланти, някои от които са финалисти на оперния конкурс „Опералия“.
Конкурсът се смята за най-авторитетния в света. От  него тръгна и световната кариера на българското сопрано Соня Йончева.
В София на сцената в Арена „София“ този път няма да видим Йончева, а две нови звезди - Дженифър Роули и Кристина Рамос. Очаква се да звучат арии и дуети от опери на Верди, Пучини и др.
Това е трето гостуване на Пласидо Доминго в България. Първото беше отново в Арена „София“ през 2014 година. Тогава световният тенор вдигна на крака публиката с изпълнение на песента „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров.
През 2021г. в разгара на пандемията от Ковид-19 Доминго пя под открито небе на Гала в София по поканата на Соня Йончева.
Концертът пред Храм-паметника „Св. Александър Невски“ събра над 5000 зрители на площада и бе гледан от над 60 000 зрители чрез стрийминг в целия свят.
До края на годината той ще бъде показан по една от големите световни телевизии за класическа музика.
Пласидо Доминго застана на една сцена с българското сопрано в специална гала, посветена на диригента Даниел Баренбойт на фестивала в Залцбург. В нея участват още Чечилия Бартоли, диригентът Зубин Мета и други звезди на оперната сцена.
Екипът на Пласидо Доминго потвърди, че маестрото подготвя специална изненада за концерта в София на 11 септември в Арена „Армеец“.
Билети на цени от 70лв до 230лв може да намерите тук: https://bit.ly/PlasidoD
 

 

National Geographic - Хитлер: Изгубените записи на Третия райх, сезон 1 /6 еп. по 60 мин./

Премиера: 27 юни 2023 г. от 22:00 ч.
Излъчване: Всеки вторник от 22:00 ч.
 
 
„Хитлер: Изгубените записи на Третия райх“ изследва живота и времето на Адолф Хитлер, една от най-мразените фигури в съвременната история. Тази поредица проследява цялата крива на драматичното му издигане, тираничното управление, убийствените престъпления и окончателния крах. Тя се гмурка дълбоко в културните, социалните и политическите влияния, които са го оформили като лидер, който е съумял да увлече милиони германци да го подкрепят в масови убийства и световна война. Завладяваща поредицата разкрива най-дълбоките мании на нацисткия лидер, личните му мотиви, най-близките му връзки и осакатяващите му страхове. Шестте епизода, включващи неизлъчвани досега архивни материали, са пълният разказ за историята на Хитлер – как един неизвестен човек от австрийската провинция се превръща в модерен символ на човешкото зло.
 

Четири дни безплатни прегледи при дерматолозите на ВМА

 
 
Дерматолози от Военномедицинска академия /ВМА/ организират поредна кампания за безплатни прегледи.
Консултациите ще се извършват в рамките на четири дни, както следва:
                     27 юни 2023г., от 09.00 до 12.00 ч. – за пациенти с алопеция ареата;
                     28-29 юни 2023г., от 09.00 до 12.00 ч. – за пациенти с атопичен дерматит;
                     4 юли 2023г., от 09.00 до 12.00 ч. – за пациенти с гноен хидраденит.
Прегледите ще се провеждат в кабинет №219, намиращ се на етаж 2 в Поликлиниката на лечебното заведение, като е необходимо да бъде направено предварително записване на телефони 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 08.00 и 14.00 часа, до изчерпване на предварително определените часове.
Не се изисква направление от личния лекар.
ВМА винаги е била отворена за пациенти от цялата страна, ежегодно организираме кампании с безплатни прегледи за различни заболявания. Само преди няколко седмици беше кампанията за гноен хидраденит и сега ще я повторим, тъй като имахме обаждания от хора, извън София, които разбрали по-късно и не са могли да се възползват. А нашата цел с подобни акции е да помогнем на колкото се може повече хора, предоставяйки им достъпно и най-съвременно лечение, коментира доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА.