Translate

събота, 27 февруари 2016 г.

Иванка Христова, подуправител на НЗОК: предстои да бъде приета нова наредба, която ще промени правилата за изписване на лекарствата за пациентите




-Има случаи, в които лекарят без причина изписва скъпия вариант на даден медикамент и пациентът е принуден да си доплаща, което го ощетява. . Идеята не е дали да се изписват евтини или скъпи лекарства за болните, а да се прекратят спекулациите около изписването. Най-вероятно документът ще влезе в сила през септември, посочи тя.

Здравният министър д-р Петър Москов: Параметрите на НРД 2016 са изключително добри и за лекарите и за пациентите



Досега подобни хубави условия не са предлагани на лекарското съсловие, каза
здравният министър Петър Москов, цитиран от БТА.
В момента лекарите масово изписват огромно количество медикаменти от най-скъпия клас, вместо медикамента, който е максимално реимбурсиран от касата или изисква минимално доплащане от пациента, заяви той.
-Ние казваме на българските пациенти единствено и само това - ние не отнемаме правото на вашия лекар да ви предпише точно определен медикамент, произведен от точно определена фирма. Но не му даваме задължението да ви изпише точно този медикамент. Т.е. когато говорим за пет медикамента в една и съща група, които съдържат едно и също активно вещество, в една и съща концентрация, лекуват по един и същи начин, въпросът е дали конкретното лекарство, което е изписано, води до това вие да извадите пари от джоба си или не. Има ли медикаменти, които касата реимбурсира на 100 процента от същата тази група, а ваш е изборът дали изберете най-скъпия медикамент. Но касата ви гарантира това нещо и иска да е сигурна, че по немедицински причини някой няма задължително да ви изпише друг медикамент“, заяви още д-р  Москов.


65-ия извънреден Събор на БЛС не даде мандат на УС за подписване на НРД 2016



Срещу подписването на договора се обявиха районните лекарски колегии в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Шумен, Враца и Ловеч.
„За" гласуваха само 10 делегати „против" - 265, а 15 се въздържаха.
Сред аргументите на лекарското съсловиео срещу подписването на НРД 2016 са:
-Идеята на здравния министър д-р Петър Москов да се влиза в болници чрез пръстов идентификатор, който трябваше да залегне в договора;
-Документи и нормативни актове, които са залегнали в НРД 2016, но все още са в процес на разработка и не влезли в сила. Като напр. Националната здравна карта.
Само пред два дни НЗОК заяви готовност да бъдат отпуснати от резерва й допълнително 55 млн. лева за дейности в извънболничната помощ, с които ще се осигурят повече направления за прегледи и изследвания. От здравната каса приеха да бъдат увеличени цените и за някои прегледи в извънболничната помощ както следва:
-За профилактичните прегледи по програма “Детско здравеопазване“ извършвани от ОПЛ, на бебетата до 1 година, от 9 лв. стават 10, 40 лв.;
-За профилактичните прегледи, на децата от 1 до 18 години, сумата става 9.40 лв., при досегашна 8 лева;
-Увеличава се от 10 на 11 лева и цената на профилактичните прегледи за възрастните над 18 години;
-От 9.50 лв. на 10 лв. се повишава и цената на дейностите по диспансерно наблюдение на пациенти с една диагноза;
За останалите дейности се запазват цените, действащи през 2015 година и до момента. Като общата стойност на предложените обеми и цени за ПИМП е 192 млн. лв.
За СИМП тя е 216 млн. лв., за МДД е 80 млн. лв., а за БП  е над 1.6 млрд. лв.

Преди окончателното гласуване д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС представи, пред делегатите на извънредния събор,новите договорености и цифровото изражение на средствата за дейност по съответните параметри.
За ПИМП увеличението е в размер на 18 354 309 лева, за СИМП то е в размер на 21 081 685 лева, а за ММД - с 14 515 429 лева.
Увеличението на средствата за дейност в БП за периода от първи април 2016 година до 30 ноември 2016 година са 213 603 000 лева. Реалното увеличение на средствата за 2016 година в БП, спрямо отчетените дейности за 2015 година, е в размер на 33 000 000 лева (за 2015 година за БП са отчетени дейности за 1 522 000 000 лева, а за 2016 година предвидените средства във финансовата рамка на проекта за НРД-2016 са 1 555 000 000 лева.
След като 65-ия извънреден Събор на БЛС не гласува мандат на ръководството за подписване на НРД 2016 това означава, че новите правила, за работа в системата и цените и обемите на медицинските услуги за т. г., ще бъдат приети административно от Министерския съвет.

Снимки: БТА,  clinica.bg

НРД 2016 - дентална медицинска помощ е подписан



НС на НЗОК и УС на БЗС  подписаха договорът, който ще бъде преподписан и от д-р

Петър Москов, министър на здравеопазването.
В пакета за хората над 18 години е включена и нова трета дейност – екстракция на зъб или обтурация, която обаче ще влезе в сила едва от септември.
Досега пациентите над 18-годишна възраст имаха право на профилактичен преглед и до две лечебни дейности за съответната календарна година (обтурация и екстракция на зъб), но с доплащане. За целта от оперативния резерв на НЗОК ще бъдат отпуснати 8 млн. лв. над предвидените 123 милиона за годината.
В НРД 2016 има нови моменти свързани с условията и с реда за контрол на изпълнителите на дентална помощ, като са разширени правомощията на контролните органи. Контролът ще бъде предварителен, внезапен и последващ. Предвидена е възможността, при отчитане на неизвършена дейност, да се прекратява договорът на денталния лекар с НЗОК.


София - четвърта в класацията на най-опасните европейски столици



Списъкът с градове е съставен от водещата консултантска компания "Мърсър" (Mercer) - една от най-големите консултантски HR-фирми в света, която лансира своя индекс за качеството на живот всяка година, съобщи "Индипендънт".
Трето място в класацията заема гръцката столица Атина. На второ се нарежда Белград, а на първо е украинската столица Киев.
Последни в класацията на най-опасните европейски столици за живеене и работа на "Мърсър" са Милано и Барселона.

Снимка: zonaburgas.bg

НЗОК ще плаща за ново лечение на Хепатит С



 В Позитивния списък се включват лекарства за лечение на хронична HCV инфекция с директно действащи антивирусни средства при болни над 18-годишна възраст, които ще
бъдат заплащани от 1-ви март т. г.
Това реши НС на НЗОК, съобщиха от пресцентъра на здравната каса.
Съгласно данните от клинични проучвания процентът на излекувани пациенти при този вид терапия се повишава с близо 30% спрямо досега провежданото лечение.
В общия случай терапията е с продължителност 3 месеца, при 12 месеца при сега съществуващите терапевтични схеми. Пациентите се считат практически за излекувани след приключване на курса на лечение, за разлика от досега, когато се налага многократно повтаряне на лечебен курс, съобщиха от НЗОК като уточниха, че при осигуряването на новите терапии е предвидена възможност за довършване на терапевтичния курс на пациентите, започнали лечение по старите схеми, както и за единични случаи, неподходящи за лечение с ДДАС, с което се гарантира цялостно обхващане на всички възможни случаи при болните с хроничен вирусен „С“ хепатит.

Илко Семерджиев: Данък „вредни храни“ няма да има нито фискален, нито здравен ефект



Нашумелият данък „вредни храни“ няма да окаже нито благотворен фискален, нито здравен ефект. Това заяви бившият здравен министър (1999-2001) д-р Илко Семерджиев на
пресконференция на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД) в пресклуба на БТА.
„Никой не знае мотивацията на Министерството на здравеопазването (МЗ ) за въвеждането на такъв данък. Не са правени проучвания, не са ангажирани специалисти в областта на диетиката и храненето. Така представено, предложението по-скоро обслужва фискални, отколкото здравни цели“, каза Семерджиев.
Според МЗ , евентуалният приход от данък „вредни храни“, чието въвеждане е планирано за тази година, би бил 120 милиона годишно. Същевременно, казва бившият здравен министър , разходите за неговото администриране „надхвърлят многократно приходите, което напълно го обезсмисля и от икономическа, и от фискална гледна точка“.
По думите на Семерджиев, ако все пак бъде въведен, данъкът ще доведе до закриването на между 1500 и 4200 работни места в хранителната индустрия, чиито обороти ще намалеят с над 300 милиона лева.
„Необходимо е държавата да концентрира вниманието си върху същностни проблеми, а не върху опити за фискално натоварване на бизнеса и гражданите, които няма да постигнат нито финансов, нито здравен ефект“, категоричен е бившият здравен министър .
„Позитивни резултати могат да бъдат постигнати чрез информационни кампании, обучение и най-вече съвместни инициативи от страна на здравните и образователните власти, за да получат децата максимално надеждна информация за здравословния и балансиран режим на хранене, а родителите да промотират такъв режим на хранене в семейството и да го изискват от училищата“, допълни той.
Какво казва чуждестранният опит
Опитът на повечето държави с данък „вредни храни“ е неуспешен, заяви на пресконференцията доц. д-р Светослав Ханджиев, специалист по хранене и диетика.
Той даде за пример Дания, която смята да премахне закона, тъй като гражданите й започнали да купуват хранителни продукти от Германия и Швеция, където производството се увеличило за сметка на датското.
Д-р Семерджиев пък цитира анализ на 25 европейски държави, извършен от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, според който данъците не могат да окажат благотворно влияние върху здравословното хранене.
Затлъстяването у нас
Доц д-р Ханджиев цитира данни, според които у нас над 280 000 души страдат от тежка форма на затлъстяване, а едва 21% от българите на възраст над 18 години извървяват повече от 10 000 крачки дневно – при средно ниво за света от 23,3%.
Същевременно българските деца са първенци в Европа по „висене“ пред екрана на технологични устройства – минимум 25 часа седмично.
Ханджиев цитира и изследване на Европейския конгрес по затлъстяване от май 2015, което сочи, че страната ни е на 5-то място в ЕС по сериозност и честота на детското затлъстяване.
„Това е голям проблем, защото пълнотата в детска възраст е предразполага към развитие на тежкостепенно затлъстяване, захарен диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания“, каза той.


manager.bg 
Снимка: regal.bg

На 5 място сме в ЕС по тежест и честота на детското затлъстяване



според констатациите на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага. Пълнотата в детската възраст е предиспозиция за развитие в бъдеще на сърдечносъдови заболявания, затлъстяване,
захарен диабет и т.н.
Страната ни оглавява европейската класация по най-голям процент от населението с наднормено тегло, по данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването.
280 000 души у нас са с тежко степенно затлъстяване.
Само 1/5 от населението над 18 год. у нас ма задоволителна физическа активност т.нар.10 000 стъпки на ден.
Децата пък прекарват най-много време пред телевизионния екран, компютъра или лаптопа (средно по 25-27 часа седмично), което е предпоставка за затлъстяване.
Според експерти превенцията на наднорменото тегло започва в първите 1000 дни от развитието на организма. Ето защо бъдещите майки не трябва да качват повече от 20 килограма по време на бременността си.
По думите на доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, най-добрата превенция срещу затлъстяването са образователните програми за деца и родители, а не налагането на данъци върху храните. През 2014 г. по Д-р Илко Семерджиев, почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, съобщи, че в света 2 млрд. души са с наднормено тегло, като през 2025 г. те ще достигнат - 2,7 млрд.
Той посочи, че с данъци, ефект върху възпитаването на навици за здравословен и балансиран начин на живот, не се постига. Съобщи още, че в 11 от 25 страни са правени опити или се е въвел данък върху определени храни, но тази мярка не е повлияла позитивно върху нивата на затлъстяване поради което в някои държави той вече е отменен, а в други предстои това да се случи.
-Ако трябва да говорим за сериозни проблеми, свързани с храненето, не затлъстяването, а недохранването е по-сериозният проблем. Данните от последния доклад на Института за модерна политика „Социално-икономически права и уязвими групи през 2015 г” сочи, че стойността на Международния индекс на глада за България е 8,5 пункта, през 2015 г. Това нарежда България на челна позиция сред европейските държави по степен на недохранване на населението. За сравнение ситуацията в България е по-лоша от тази в Румъния, където индексът е 5.3, Сърбия – 7.1, в Македония – 5.9, а в Босна и Херцеговина, Черна гора и в Хърватска е под 5. През 1990 г. сме били в тази класация с 8,1 пункта. А това е още едно доказателство за лошо управление -виновни са не само икономическите власти, но и здравното ведомство. България се нуждае от целенасочена политика по отношение здравословния режим на хранене, заяви д-р Семерджиев.
Проучване показва, че само 25% у нас считат, че данък вредни храни ще се отрази благоприятно върху здравословното състояние на хората.

петък, 26 февруари 2016 г.

Една пета от избирателите на Тръмп съжаляват за отмяната на робството



 Близо 20% от избирателите на Доналд Тръмп съжаляват за отмяната на робството, показва проучване на общественото мнение на YouGov, цитирано от в. "Ню Йорк таймс".
41% от хората, които смятат, че на чужденците мюсюлмани трябва да им се забрани да влизат в САЩ, гласуват за бизнесмена, показват екзитполове от първичния вот в Южна Каролина.
Една трета от избирателите на Тръмп в този щат освен това искат на хомосексуалните да не е разрешено да идват в Америка. На това мнение са само 17% от привържениците на Тед Крус и Марко Рубио. Бизнесменът е спечелил подкрепата на половината републиканци, които искат нелегалните имигранти да бъдат депортирани незабавно.
Изумително е колко е плътна подкрепата за Тръмп в различните демографски групи – той има 41% сред определящите се като консервативни избиратели, 40% сред младите, 38% от мъжете, 36% от самоопределените републиканци, 35% от евангелистите, 35% от хората на средна възраст, 30% от определилите се за независими, 30% от много консервативните, 30% от възрастните и 29% от умерените. Това показва проучване на Public Policy Polling. На практика той обединява членове на партията, които традиционно са опоненти по време на изборите.
От "Ню Йорк таймс" предупреждават, че изследването на YouGov е от януари, преди началото на първичните избори, а PPP е свързана с Демократическата партия. Все пак от медията смятат, че резултатите от трите проучвания, взети заедно, дават добра картина на избирателите на Тръмп.
Бизнесменът спечели с голяма преднина последните първични избори в Невада. Освен това победи и в Южна Каролина и Ню Хемпшър; засега му се изплъзна само Айова.

Novinite.Bg

Снимка: svobodata.com


четвъртък, 25 февруари 2016 г.

„BG ТАЙНАТА. От Орфей до Ванга“ – първата кино-книга вече е на българския пазар



Издателство Апостроф публикува първата кино-книга, събрала знанието на велики хора и цивилизации, обитавали земите ни и разпространили своите духовни ценности и съвети.
BG ТАЙНАТА. От Орфей до Ванга описва двайсетгодишния опит и срещите на автора Стилиян Иванов с с хора, близки до пророчицата, за които самата Ванга казва: „Преподобна Стойна е била три степени по-горе от мен!“. Книгата разказва за способностите на феномените Вера Кочовска и Ванга и предава духовното наследство на пророчиците и заветите им към хората.
Голямата ценност на книгата е нейното практическо приложение. Тя синтезирано и достъпно представя полезни съвети за живота, здравето, любовта, приятелството, богатството и отговаря на въпросите за човешкото съществуване и безсмъртието на човешката душа.
-Написах тази книга, защото искам да споделя впечатленията си от преките и задочни срещи със забележителни българи, чиито уникални знания са в полза на всички хора. Разказът ми е искрен и честен. На моите филми гледам като на творчески продукти, с които не лаская егото си. Те са технически носители на идеи, които сега достигат до вас чрез тази книга, споделя авторът Стилиян Иванов.
В книгата читателят ще открие духовните посланията на траките, ще се срещне с великия певец и учител на човешката душа – Орфей, ще навлезе в мистичния свят на дервишите и ще попие от хилядолетното им знание. Особено внимание авторът е отделил на големия лечител на България – Петър Димков и на неговата дъщеря Лили Димкова, която е цяла вселена от знания и опитност.
------
Стилиян Иванов е автор и режисьор на повече от 40 документални филма, някои от които се разпространяват в цял свят. След успеха му в създаването на развлекателни видеоклипове и телевизионни предавания, той заснема първия си документален филм, посветен на пророчицата Ванга.
Вглеждайки се все по-навътре в себе си и изучавайки и опознавайки заветите на древните цивилизации и на духовните учители по нашите земи, той създава филми за Месопотамия, Анатолия, Орфей, преподобна Стойна, Вера Кочовска, Петър Димков, траките, дервишите. 
Той е носител на редица международни награди и отличия, а Съюзът на руските журналисти му присъжда награда За високи професионални постижения.

National Geographic Channel представя „МАЛАЛА“.


National Geographic Channel в партньорство с Fox Searchlight Pictures, ще направи ексклузивна глобална телевизионна премиера на „МАЛАЛА“
Тя ще бъде без рекламни паузи на 29 февруари от 20:55 часа по National Geographic Channel.
Документалният филм, на носителя на „Оскар” Дейвис Гугенхайм, представя портрет на носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи. Тя привлича вниманието на световните медии към себе си, след като попада под прицела на талибаните и е ранена тежко от куршум, докато пътува с училищния автобус към дома си в долината Суат, Пакистан.
Наскоро Академията за филмови изкуства и науки селектира „МАЛАЛА“ сред 15-те филма в категория Документален филм.

Топ специалист по дерматология и естетична медицина идва в Бургас през март



Д-р Росица Денчева, специалист с дългогодишен опит, представител на Дерматологична
клиника "София", ще гостува в бургаския Медицински център "Оксиком" в „най-женския“
месец на годината, за да разкрие иновативни методи в естетичната и детската дерматология и венерология.
Мезотерапия и плазмотерапия, коригиране на белези на стареене чрез инжектиране на ботулинов токсин, временни попълващи средства (хиалуронова киселина, PLLA), всичко това ще бъде вече достъпно за пациентите в Бургас.
На 7 март д-р Денчева ще извършва прегледи и манипулации в Медицински център "Оксиком".Час за преглед или консултация може да се запише на тел. 056/860 210, 056/860 839 и на 0886/ 161 161. 
-Факт е, че кожата е огледало на вътрешните органи и нейните проблеми често се коренят в по-сериозни състояния. Това е една от причините специалистите да препоръчват пациентите да потърсят професионална помощ в борбата с кожните проблеми и недостатъци , коментира д-р Дечева.
Процедурите в козметичните центрове обикновено представляват краткотрайно замаскиране на състоянието, но освен това могат да бъдат и опасни, ако не се използват качествени продукти при подходящи условия. Прегледите и манипулациите в стерилна болнична среда осигуряват не само трайно решение на проблема, но и безопасен начин да се проследи първопричината за възникналото състояние, подчерта тя.


Победителите от националната кампания „Бон Апети с Tefal!“ се изправиха пред предизвикателството да готвят заедно с водещите на предаването



Лора и Стоян приготвиха авторска вечеря специално за Ива Зехирева от София,
Пламенка Върлинкова от Русе, Стефка Николова от Севлиево и техен скъп човек. Гостите се включиха активно в приготвянето на ястията и споделиха любовта си към добрата храна, хубавото вино и моментите заедно. Голямата награда бе част от промоция, в рамките на която френската марка раздаде над 80 награди на своите потребители.

Освен интересните рецепти, които пресъздадоха за своите гости, младите водещи споделиха и редица полезни съвети и хитрини, които ще помогнат на всеки кулинар да се изяви като още по-умел готвач с помощта на подходящите кухненски помощници – уредите и съдовете за готвене от семейството на Tefal. Те разкриха своята тайна, която не се изчерпва само до избора и комбинацията на съставките за ястието, но и подсказва, че е от значение и начинът на неговото приготвяне.

Кампанията „Бон Апети с Tefal!“ подарява на всички, които обичат добрата храна много вкусни моменти с Лора и Стоян, а през 2016 г. френската марка обещава още много изненади по случай своя 60-ти рожден ден.

Пазарът на газирана вода у нас има потенциал да нарасне с близо 30% само за една година



Газираната вода има редица полезни за здравето свойства според изследвания,  публикувани от BBC Future
Асоциацията на сомелиерите в България препоръчва газираната вода по време на дегустации и консумация на вино
На българския пазар тръгва газирана вода, специално създадена с помощта на майстор готвач Виктор Ангелов

Газираната вода не е сред традиционните напитки за страната ни. В някои държави от ЕС например Чехия потреблението и надхвърля 80%. А Сърбия пък е с над 50% дял на
газирана вода в потребителския микс, показват данни от международни проучвания. Според един от водещите производители у нас - пазарът на газирана вода има потенциал да нарасне с близо 30% само за една година, тъй като последни изследвания на потребителските нагласи показват включването и в хранителния режим на българина.
Категорични са данните от 8 международни проучвания публикувани от BBC Future - газираната вода има редица полезни свойства за организма и помага при диспепсия (вид стомашно неразположение), киселини, диети за справяне с наднормено тегло.
Резултатите от експериментално лечение при пациенти с лениви черва и диспепсия показват недвусмислено:
-при тези, които са приемали газирана вода, в продължение на 15 дни, има подобрение и за двете оплаквания;
-при хората, които са пили негазирана вода, няма никаква промяна.
За ползата от приема на газирана вода свидетелства и японско изследване, при жени с наднормено тегло. Още на втория ден представителките на нежния пол, на които е давана газирана вода намаляват значително количеството на приеманата храна, в резултат на чувството за ситост и пълнота, което напитката дава.
От Българската асоциация на сомелиерите препоръчват
 дегустации/ консумации на вино и храни да се придружават винаги от газирана вода с фина, мека и по възможност естествена газировка. Защото тази вода, благодарение на неутралния си вкус, измива рецепторите и подготвя небцето за всяка следваща глътка, подчертавайки ароматите и вкусовете.
-Газираната вода е важен съпътстващ елемент от дегустациите на напитки и храни, защото позволява на сетивата да усетят пълнотата на вкусовете и ароматите, подчертава Михаил Марковски, председател на асоциацията на сомелиерите в
България.
Добрата новина е, че на българския пазар се появява естествено газираната вода ДЕВИН AIR, специално създадена с помощта на майстор готвач Виктор Ангелов, за да се превърне тя в най-лекото допълнение към всекидневната н трапеза. Новата напитка има уникален минерален състав на водата, придаващ и мекота, а добавената естествена газировка я прави фина и освежаваща. ДЕВИН AIR е с естествена газировка ( придобита,чрез екстракция от естествен източник от екологично чист район). Така получената естествена газировка се добавя към минералната вода Девин, запазвайки натуралния произход на продукта.
 




Mars България потвърждава - компанията не е разпространявала на българския пазар партиди от засегнати продукти



Mars Chocolate превантивно изтегля продукти, произведени в Холандия (Veghel), заради възможност за наличие на пластмасов замърсител в тях

Mars обяви изтегляне на европейско ниво на продукти с марките SNICKERS®, MARS®
MILKY WAY® и CELEBRATIONS®, след като пластмасова частица бе намерена в един от продуктите на компанията.
Изтеглянето се отнася единствено до определени партиди продукти, произведени в Холандия.
Става дума за изолиран инцидент и единствено горепосочените продукти, произведени в Холандия в периода 5-ти декември 2015 – 18-ти януари 2016. Не са засегнати други разновидности, разфасовки и размери на продукти, нито такива произведени в други локации, нито пък са разпространявани  на българския пазар, категорични са от Mars България.
Има обаче известна възможност засегнати продукти да са внесени и продадени в България от други, независими от Mars компании, които не са част от групата Mars или техни  дистрибутори.
Най-лесният начин да се определи дали продуктът подлежи на изтегляне от търговската мрежа е като се погледне етикета. Ако не е маркиран с „Mars Холандия“ значи не подлежи на изтегляне от пазара.


 

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници: Може да има и три стандарта, но да са за качество, а не за количество



 

Цените, които премятат и д-р Петър Москов и БЛС, трябва да се приемат при прегласуване на бюджета. Това, което се говори в момента, е незаконно и много абстрактно. Тези стандарти не са направени за качество, а за квадратура, за брой лекари, брой лаборатории в болниците и други критерии, които нямат нищо общо по отношение на качество. Може да има и три стандарта, но да са за качество, а не за количество.
Той припомни, че 14 медицински стандарта влизат във ВАС, а съдът вече е отменил стандартите по обща хирургия и по ревматология.

ОПЛ - недоволни от наредби на МЗ



ОПЛ са недоволни от Наредбата за удовлетвореността на пациентите и най-вече от начина, по
който ще се извършва телефонната проверка от анкетьори, при която е нарушена анонимността на пациентите. Освен това в анкетата са включени много подвеждащи въпроси, като някои от тях дори вменяват вина на лекарите за документно престъпление.
ОПЛ са недоволни още и от промените в Наредбата за достъпа до медицинска помощ. Съгласно някои от тях функциите на семейните лекари се изземат от фармацевтите в аптеките. Изписването на лекарствата от ОПЛ ще става по INN, а отпускането им по преценка на фармацевта е не редно, защо работещите в аптеките не носят отговорност за негативните ефекти върху здравето на пациентите.
Съгласно наредбата се предвижда независимо дали болният е съгласен или отказва хоспитализация, неговият лекар заедно с изследванията и медицинските заключения да му издаде задължително и направление за хоспитализация. Но направленията за хоспитализация да се издават само и единствено от лекар, работещ по договор с НЗОК т. е. при приема на болния в клиника от касата ще проверяват, чрез единната електронна система дали изпращащият го лекар й е договорен партньор, или не е.
-Защо постоянно българските лекари ще бъдат обвинявани, че не са си свършили работа? От една страна финансиращият орган не дава възможност да се извърши работата както трябва, а от другата страна колегите ни биват и наказвани за това. Това е пълен нонсенс, коментира председателят на съсловната лекарска организация д-р Венцислав Грозев.
Поради тези и ред още други причини, сред които - недостигът на средства и разпределението им, а най-вече заради липсата на влезли в сила нормативни актове (нормативният хаос), като Национална здравна карта, критериите за сключване на договор с лечебните заведения, наредбата за достъпа – становището на БЛС е, че при тези обстоятелства вероятността да не се подпише НРД 2016 г. е много голяма.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев: Определено считаме, че трябва да се работи по стандарти



Друг е въпросът дали тези стандарти в настоящия момент са изпълними. Но не сме съгласни с
критериите за работа на спешните отеления на болниците, заложени в стандарта по спешна медицина.
-Има изисквания за двама и повече анестезиолози, дежурни 24 часа в спешните отделения, 750 кв.м. площ за реанимацията, необходима апаратура, брой лекари, брой сестри. В 9 от 10 болници в страната спешните отделения може би не отговарят на изискванията, които трябва да бъдат изпълнени до 6 месеца, каза д-р Грозев.
Той добави, че дори МБАЛСМ „Пирогов“ трудно би отговорил на изискването за площ и подчерта, че стандартът по спешна медицина не бива да влиза в сила веднага, а да се даде една година гратисен период на лечебните заведения да изпълнят изискванията му.

МЗ обяви нова обществена поръчка за доставка на ваксини





Тя е на стойност над 28 милиона лева и трябва да бъде изпълнена до 31 декември тази година. Поръчката включва не само шествалентната ваксина, но и петкомпонентната срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус, а както и четирикомпонентната от задължителния имунизационен календар. Освен тези ваксини поръчката обхваща и други, сред които срещу бяс, коремен тиф и хеморагична треска.
Здравният министър д-р Петър Москов каза, че е получил уверение от фирмите производителки, че ще участват в тръжната процедура.
По думите му към момента няма нито една прекратена обществена поръчка на министерството, нито пък обжалвана.