Translate

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Глоба от 3 хил. лева за шофиране в насрещното движение, задължителни зимни гуми в периода 1 ноември -1 март



Съгласно промените, които депутатите приеха на първо четене в Закона за движение по пътищата, до три години затвор ще грози шофьорите, превишили ограниченията на пътя с над
60 км/ч., а шофирането в насрещното платно на скоростен път и магистрала ще се санкционира с отнемане на книжката за половин година и глоба от 3000 лева.
Шофирането на къси светлини в тунелите става задължително. Въвежда се и правилото - шофьорите да не потеглят, ако пътниците, които возят са без колани или ако има малки деца без детски столчета.
С новите текстове депутатите забраниха безпричинните маневри, рязката промяна на посоката на движение и внезапното преминаване от лента в лента. С промените се слага край и на безпричинното спиране в аварийните ленти на магистралите.
Предвижда се и въвеждането на зимни гуми за автомобилите за периода 1 ноември -1 март, както и отнемане на регистрационната табела на МПС за един месец, ако собственикът не е платил глобите си към КАТ в срока за доброволното плащане или е превишил скоростта в населено място с над 50 км/ч. За неиздължени суми за нарушения ще се взема и книжката.
До една година или глоба от 500 до 1000 лв. се предвижда за водачи, чиито коли са с чужди регистрационни табели или возилата им не са регистрирани.
Новите текстове предвиждат още опростяване на процедурата за налагане на санкции, като за всички нарушения, за които не се отнемат точки, глобите ще са с фиш. Улеснява се и връчването на електроните фишове, когато лицето не е намерено.
С промените младите водачи, през първите две години след взимане на книжка, ще разполагат с 2/3 от полагащите им се 39 точки и ще бъдат наказвани при повече от 0.2 промила алкохол в кръвта. Глобите обаче могат да достигнат до 1 000 лева. Предвижда се тази разпоредба да влезе в сила от 1 юли 2017-а.
За шофиране с концентрация на алкохол в кръвта от над 0.5 промила, както и при отказ водачите да бъде проверен с дрегер или да даде кръв за медицинско изследване, книжката се отнема до решаване на въпроса за отговорността но за не повече от 18 месеца. Ако такива шофьори возят пътници освен отнемане на книжката за определено време те ще бъдат санкционирани от 1000 до 2000 лв. При повторно подобно нарушение глобата скача от 2000 до 4000 лв., при шофиране в нетрезво състояние или под въздействието на упойващо вещество.
Ако водач е хванат да шофира без книжка или с повече от 0,5 промила алкохол, регистрацията на колата му ще се прекратява за 6 месеца до 1 г.
Същата санкция се предвижда и за собственик, предоставил колата си на шофьор с над 0,5 промила алкохол. При шофиране с от 0,2 до 0,7 промила книжката се отнема за 6 месеца, а глобата е 500 лв. Над 0,7 до 1,2 промила лишават от правоспособност за година и глоба от 1000
лв.
На 150 лв. се вдига глобата за разпилени по пътя предмети (хвърлени фасове и всякакви други боклуци през прозорците на колите), неспазване на пътните знаци, маркировката, правилата за предимство, изпреварване и др.
Депутатите предвидиха затвор и за хулиганство на пътя с промените в НК. До 3 г. ще лежат водачи, които извършват "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото". При съпротива срещу полицейски служители или ако деянието "се отличава с изключителна дързост и цинизъм", престоят зад решетките скача на 5 г. При рецидив санкцията ще варира от 1 до 5 г., а при "опасен рецидив" - от 1 до 6 г. И в двата случая ще се задейства и разпоредба в НК, която води до отнемане на книжката.
Не бяха приети обаче предложенията за криминализиране на т.нар. гонки и отнемане на книжките на участниците в тях - причинили катастрофа със загинали и ранени.
За да влязат в сила окончателно тези мерки, се очаква парламентът да ги гласува и на второ четене.
------
Актуализират се и глобите за превишения на скоростта в населените места и извън тях, като те се удвояват.
В населено място
-От 31 до 40 km/h - с глоба 400 вместо 200 лв.;
-Над 40 km/h - с глоба 600, вместо 300 лв.;
-Над 50 km/h - с глоба 700 лв., вместо 300 лева, три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
Извън населено място
-От 31 до 40 km/h - с глоба 300 вместо 150 лв.;
-Над 40 km/h - с глоба 400, вместо 200 лв.;-
-Над 50 km/h - с глоба 600 лв., вместо 300 лева, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.





Няма коментари:

Публикуване на коментар