Translate

сряда, 24 февруари 2016 г.

НРД 2016 може и да няма




Делегатите на събора на БЛС  решават има или не нов рамков договор 

Няма постигнати договорености в преговорите по НРД 2016 между БЛС и НЗОК по отношение разпределението на оперативния резерв на Здравната каса (БЛС иска 20 млн. лв. за ПИМП, 20 млн. лв. за СИМП, 22 млн. лв. в средствата за медико-диагностичните дейности(МДД)) и промените в Наредбата за достъпа до медицинска помощ. 
НЗОК е готова на увеличение, но само с 27 млн.лв. - 8 млн. лв. за ПИМП, 10 млн. лв. за СИМП и 9 млн. лв. за МДД.
От здравната каса обаче не са  съгласни с искането на лекарите да бъдат увеличени цените на някои дейности в извънболничната помощ – основно за профилактика и диспансеризация.
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев каза, че не може управляващите да ги поставят в ъгъла. Да няма нормативна база, да не се зачита становището им, да ги държат на тъмно, а същевременно да очакват от тях, че ще отреагирт позитивно на случващото се.
-Създава се впечатление, че хората, от които зависят промените, не са много наясно с тях и почти ежедневно имаме промени на идеи, възгледи и новости, които много затрудняват нещата. Исканите от БЛС средства не са каприз, а жизнена необходимост, за да може да съществува системата и през 2016 г., коментира той.
Стана ясно, че за някои области в страната направленията са намалени между 18 до 24%, за първото тримсечие, а при някои лечебни заведения  даже с до 28%.
Като друга причина да не подпишат НРД 2016 от БЛС посочиха и забавянето при някои важни наредби, които се очаква да бъдат приети едва след това. Сред тях са Здравната карта, Наредбата за достъпа до медицинска помощ, срещу която имат редица възражения.
Представителите на БЛС подчертаха, че не приемат отговорността за изписаните лекарства по международно непатентно наименование, а не по търговското, да остава при лекаря, както и  забраната за лекари без договор с НЗОК да могат да насочват пациенти за болнична хоспитализация. Стана ясно, че са предложили за увеличение цените  на 44 клинични пътеки.
За пореден път от лекарския съюз декларираха, че са против въвеждането на пръстовия идентификатор.Според д-р Грозев той ще попречи и на трансграничното лечение.
-Как ще бъде лекуван чужденецът, чийто отпечатъци не фигурират никъде? Въвеждането на електронната здравна карта е по-добрият вариант, подчерта той.
От БЛС заявиха, че вратата за преговори с НС на НЗОК е отворена, до последния момент, стига НЗОК да има намерение да промени становището си по исканията на БЛС.
Окончателното решение дали ще има НРД 2016 или не ще се вземе на Събора на БЛС, който ще се проведе на 26-27.02.т. г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар