Translate

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

ОПЛ - недоволни от наредби на МЗ



ОПЛ са недоволни от Наредбата за удовлетвореността на пациентите и най-вече от начина, по
който ще се извършва телефонната проверка от анкетьори, при която е нарушена анонимността на пациентите. Освен това в анкетата са включени много подвеждащи въпроси, като някои от тях дори вменяват вина на лекарите за документно престъпление.
ОПЛ са недоволни още и от промените в Наредбата за достъпа до медицинска помощ. Съгласно някои от тях функциите на семейните лекари се изземат от фармацевтите в аптеките. Изписването на лекарствата от ОПЛ ще става по INN, а отпускането им по преценка на фармацевта е не редно, защо работещите в аптеките не носят отговорност за негативните ефекти върху здравето на пациентите.
Съгласно наредбата се предвижда независимо дали болният е съгласен или отказва хоспитализация, неговият лекар заедно с изследванията и медицинските заключения да му издаде задължително и направление за хоспитализация. Но направленията за хоспитализация да се издават само и единствено от лекар, работещ по договор с НЗОК т. е. при приема на болния в клиника от касата ще проверяват, чрез единната електронна система дали изпращащият го лекар й е договорен партньор, или не е.
-Защо постоянно българските лекари ще бъдат обвинявани, че не са си свършили работа? От една страна финансиращият орган не дава възможност да се извърши работата както трябва, а от другата страна колегите ни биват и наказвани за това. Това е пълен нонсенс, коментира председателят на съсловната лекарска организация д-р Венцислав Грозев.
Поради тези и ред още други причини, сред които - недостигът на средства и разпределението им, а най-вече заради липсата на влезли в сила нормативни актове (нормативният хаос), като Национална здравна карта, критериите за сключване на договор с лечебните заведения, наредбата за достъпа – становището на БЛС е, че при тези обстоятелства вероятността да не се подпише НРД 2016 г. е много голяма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар