Translate

събота, 3 април 2021 г.

Срокът за кандидатстване за научните награди „За жените в науката“ 2021 се удължава с 30 дни

Организаторите ЮНЕСКО, L'Oréal и Софийски университет взеха това решение заради глобалната епидемична обстановка

 

 

Жените учени в България имат нови 30 дни, за да се включат в надпреварата за 3 награди от 5000 евро всяка. Крайният срок за участие в 11-ото издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е удължен до 30 април 2021 г. Решението за това бе взето от организаторите – Националната комисия за ЮНЕСКО в България, СУ „Св. Климент Охридски“ и L'Oréal България – поради необичайната ситуация, пред която светът все още е изправен заради пандемията COVID-19.

„За жените в науката“ е сред най-престижните научни конкурси в България, който се провежда у нас вече 11 години. Стипендиите по програмата се отпускат всяка година от 2011г. насам с цел да подпомогнат изследователската кариера на млади жени учени в България. Освен че са финансов стимул за местните научни таланти, наградите „За жените в науката“ целят да стимулират развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера, чиято роля през последната година за пореден път се оказа ключова за развитието на света.

За тазгодишното издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ у нас могат да кандидатстват дами учени от цялата страна. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59ч. на 30 април 2021г.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда вече над 10 години в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. За тези 10 години програмата успя да се наложи като един от най-престижите и очаквани научни конкурси в страната и да отличи 27 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 135 000 евро. Всяка година кандидатурите се оценяват от експертно жури, съставено от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2021г. ще бъдат обявени на официална церемония през есента, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката /едва 29% от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами/ и да постигне полово равенство в тази сфера.

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

 

„България избира новите депутати“: Специални формати и новини през целия ден по NOVA на 4-и април

Актуална и обективна информация, точни анализи и първите коментари в ефира и платформите на Нова Броудкастинг Груп в деня на вота

 

 

Качествена журналистика, директни включвания от над 30 точки в страната и чужбина, ексклузивни
гости и точни прогнози
- NOVA посвещава ефира си на парламентарните избори за 45-ото Народното събрание на България на 4 април. С доказания си опит в отразяването на ключови за страната и света събития, екипът на медията ще осигури пълно информационно покритие на най-важното от изборния ден в специални формати и новинарски емисии. Журналистите на NOVA ще дадат възможност на зрителите да проследят обективно изборния ден в различни градове на България, а специални кореспонденти на медията ще предават новини за вота на сънародниците ни в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия Гърция, САЩ, Турция и Франция.

Начало на изборния ден ще даде специалното сутрешно студио „България избира с Даниела Тренчева и Христо Калоферов“. От 7:00ч. до 12:00ч. утвърденият журналистически тандем ще следи в развитие значимите събития в деня на вота с преки включвания и репортерски разкази от цялата страна. Даниела Тренчева ще посрещне в студиото авторитетни анализатори, лидери на обществено мнение и популярни личности,  с които ще коментира най-интересното в утрото на парламентарните избори. Христо Калоферов ще представи различни гледни точки от откритото студио близо до „Триъгълника на властта“ в София.

Новинарските емисии на всеки кръгъл час и едночасова емисия в 12:00ч. ще допълват специалния сутрешен блок с актуална информация и репортажи.

В следобедните часове в ефира на NOVA ще бъде излъчено публицистичното предаване „Неделята на Нова“ с водещ Мая Костадинова. Най-горещите теми от деня ще коментират политолози, социолози, журналисти и известни телевизионни лица.

Кой ще влезе в новия парламент и кой ще управлява страната? Очаквайте първите резултати от парламентарните избори, експертни анализи и коментари във вечерното изборно студио от НДК „България избира новите депутати“. Водещите Виктор Николаев и Николай Дойнов ще търсят първите политически реакции на основните политически фигури и участници в събитията от последните седмици. NOVA отново работи с две авторитетни социологически агенции – „Тренд“ и „Галъп Интернешънъл“. Техните точни резултати ще осигурят възможно най-достоверната картина в изборния ден. Началото на специалното предаване „България избира новите депутати“ ще бъде поставено в 17:50ч.

С емисии на всеки кръгъл час и директни включвания от всички горещи точки в изборния ден, NOVA NEWS ще предложи на зрителите актуална информация за парламентарните избори на 4 април. Всички пресконференции на политическите партии в деня след изборите също ще бъдат излъчвани на живо в публицистичния телевизионен канал.

Нова Бродукастинг Груп дава възможност на българите в страната и чужбина да проследят избора за народни представители в реално време на всички свои платформи – в телевизионния ефир на NOVA и NOVA NEWS, в ефира на радио NOVA NEWS, както и в уебсайтове Nova.bg, Vesti.bg, Dariknews.bg. В деня на избора, 4 април, бърз достъп до най-важните новини ще осигури и мобилното приложение на NOVA, с което потребителите ще се информират за всичко важно и актуално.

 

 

С четиринайсетчасов ТВ маратон bTV проследява първия вот по време на пандемия

Допълнителни новинарски емисии и специално високотехнологично изборно студио допълват програмата

 

 

Всичко най-важно за първото гласуване по време на пандемия ще проследи редакцията на bTV Новините
на 4 април в ефир на живо, който ще продължи повече от половин денонощие. От изгрев слънце до полунощ екип от близо 250 професионалисти ще се погрижи зрителите
, слушателите и онлайн потребителите на всички bTV платформи да научат как протича вотът във всички краища на България и най-горещите точки в чужбина. Анализатори, спортисти, артисти, народопсихолози, лекари и любими лица от екрана ще коментират вота в 360-градусовото изборно студио Новият парламент“, което ще започне в 16:00 часа.

Изборният маратон в ефира на bTV ще стартира в 7:00 със специално издание на „Тази събота и неделя“, което ще продължи до обедната емисия на bTV Новините, която също ще бъде удължена – до 13:00 часа. Зрителите ще имат възможност да проследят на живо първото гласуване по време на пандемия в различните точки на страната, в цяла Европа и в САЩ: как се отразяват противоепидемичните мерки на вота, как се случва гласуването в подвижните изборни секции и в болниците. Репортерите и кореспондентите на bTV ще проследят как гласуват празнуващите Великден у нас и в центъра на католическия свят – Рим и Ватикана.

Жени Марчева, Александра Кръстева и Диана Любенова ще посрещнат в обновеното студио на „Тази събота и неделя“ героите от първа линия, успелите млади, доброволците и хората, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Цигуларят Васко Василев, треньорите Росен Барчовски и Владо Николов, младоженците от „Бригада Нов дом“ Владимир Караджов и Цветелина Димитрова са само част от гостите на предаването. Зрителите ще имат и специална среща с легендарна народна певица – златния глас на Добруджа и ансамбъл „Филип Кутев“ – Верка Сидерова на прага на едно столетие, посветено на България.

Следобедният ефир на bTV ще предложи две допълнителни новинарски емисии – в 14:00 и 15:00 часа, а специалното изборно студио на редакцията с най-голямо доверие в България ще започне в 16:00ч.. В 360-градусовото високотехнологично студио Антон Хекимян и Светослав Иванов ще посрещнат едни от най-популярните и влиятелни събеседници от света на спорта, изкуството и шоубизнеса. Зрителите ще чуят коментара и на някои от емблематичните герои в бяло – лекарите, които водят повече от година битка с коронавируса. По традиция, разследващите репортери на bTV Новините ще следят и ще информират зрителите в реално време за изборни измами, търговия с вот и нарушения на изборния процес. Водещият на bTV Новините Иван Георгиев ще проследява коментарите, които вълнуват социалните мрежи и предизвикват най-горещи реакции.

След официалния край на изборния ден, Лиляна Боянова ще представи първите резултати от екзит пола на „Алфа рисърч“ и „Маркет ЛИНКС“ в ключовите региони на страната. Ще се потвърдят ли очакванията за извънредно голямо напрежение при предаването на изборните протоколи – репортерите на bTV Новините ще проследят на живо работата на ЦИК и агенция „Информационно обслужване“. Икономисти, журналисти, топ политически анализатори и психолози ще коментират първите резултати и възможните варианти за съставяне на парламент. Зрителите ще видят и първите реакции на политическите лидери и ключовите кандидати за депутати директно от щабовете на партиите към края на четиринайсетчасовия изборен ТВ маратон.

През целия изборен ден редакторите на btvnovinite.bg ще проверяват сигналите и материалите на зрителите и в онлайн платформата Аз, репортерът.

 

 

101 квадратни метра видеостена в изборното студио на БНТ

В деня на вота обществената телевизия ще проследи събитията от 52 точки в страната и чужбина. Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева и Аделина Радева ще водят „Избори 2021“ от  специално изградено високотехнологично студио

 

 

Как ще преминат редовните парламентарни избори в необичайното време на пандемия? Отговорът на
този въпрос ще търси Българската национална телевизия с ексклузивните си предавания, посветени на вота на 4 април 2021 г. За тези продукции обществената медия изгради специално студио. В него са разположени 101 квадратни метра видеостени и 14 камери. Новосъздаден за БНТ софтуер визуализира изборните резултати.

„Избори 2021: Очакването“ започва още в 15:45ч. с водещи Добрина Чешмеджиева и Аделина Радева.

Зарази ли вирусът избирателната активност? Колко от българите гласуват машинно? Забавиха ли ни мерките срещу Covid-19? Очаквайте първите коментари на социолозите, които през целия ден изготвят анализи за зрителите на БНТ.

За изборите, които правим в живота говорят актьорите Роберт Янакиев, Александър Сано и Филип Аврамов. За решенията на първа линия - д-р Калоян Чилингиров от „Пирогов“ и учителят Христо Господинов. Какво управление искаме - анализират Стефан. А Щерев, Георги Милков, Димитър Павлов, Бойко Василев, Димитър Стоянович и Драгомир Симеонов.

Най-напрегнатите часове от вечерта на 4 април започват в 18:40ч. с водещи Бойко Василев и Аделина Радева. „Избори 2021: Развръзката“ ще предложи най-интересното от деня на вота с точни резултати и авторитетни коментари. Кой печели и кой губи? Колко партии ще влязат в следващия парламент? Кой ще управлява България - всичко това ще видите в данните и анализа на „Алфа Рисърч“ и „Галъп интернешънъл болкан“. А политическият анализ ще е от политолози, социолози и журналисти, сред които Андрей Райчев, Антоний Гълъбов, Антоний Тодоров, Огнян Минчев,  Харалан Александров и много други.

Във вечерта на развръзката репортерите на БНТ ще са на живо от цялата страна. А след гласа на избирателите - ще чуем и гласа на политиците. Какви ще са първите реакции на участниците в изборната надпревара? Победители и победени ще говорят пред БНТ в първите минути след първите резултати.

В изборния ден /4.04.2021г./ програмата на БНТ 1 започва от 6:55 часа със сутрешния блок „Денят започва“ с водещ Христина Христова. „Денят започва с Георги Любенов“ тази неделя е с начален час 9:00ч..

Новинарският екип на БНТ ще проследи изборите от 52 точки в страната и чужбина.

Всички новини, актуални резултати от гласуването, реакции можете да проследите и на сайта bntnews.bg.

Вижте, чуйте и реагирайте и в новинарското приложение и в социалните мрежи на BNTNEWS.

На 04 април - в деня на вота - изборът е БНТ!

Гледайте „Избори 2021: Очакването“ от 15:45ч. и „Избори 2021: Развръзката“ от 18:40ч. по БНТ 1.

#ИзбериВажното