Translate

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

На българския пазар вече е и трапезната вода с марката Bellissima


Новият продукт е с ниско съдържание на флуор и натрий и се предлага в елегантни бутилки от половин  и от два литра.

Трапезната вода Bellissima е произведена с обработена вода чрез йонообменен метод, с водещите технологии за този тип продукти в сектора. Bellissima има обща минерализация от едва 143 mg/l. Нейното рН е 6,5 - близко до неутралното рН. Тя се препоръчва за регулиране на приема на минерали и микроелементи от човешкото тяло. Така, чрез редовния й прием се предотвратява натрупването им в прекомерни количества в организма.
Трапезната вода Bellissima се произвежда и бутилира в завода на Куадрант Бевъриджис в гр. Велико Търново в съответствие с най-добрите производствени практики. Както и при останалите продукти на компанията, производството се извършва по внедрена система HACCP за анализ и контрол, и по система за управление на качеството, сертифицирана според международния стандарт за качество ISO 9001:2008.
 
Характеристики на трапезна вода Bellissima
Anions mg/l
Cations mg/l
F-…………………..<0.1
Na+…………………. 21.7
SO4 2-…………….22.63
NH4+ ……………….. <0.1
HCO3-……………48.81
Ca+…………………13.53
NO2-  …………….<0.05
Mn2+………………..  <0.01
Обща минерализация 143  mg/l
Електропроводимост   < 220 µS/cm
pH    6,5

Проектът на НРД 2012, за медицински дейности, готов до 15.ноември


Оперативното ръководство и управителя на НЗОК са провели работна среща с ръководството и представители на БЛС, по време на която е бил изготвен график за работата на експертните групи по НРД 2012 за медицински дейности. През следващата седмица започва обсъждането на частите от него, свързани с първичната извънболнична помощ и специализираната извънболнична помощ, съобщиха от здравната каса.
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов е изразил личното си удовлетворение и това на своите колегите от доброто сътрудничество през последната година с експертите на НЗОК, се подчертава  в съобщението на касата.
Той е акцентирал, че 2011 г. е била „най-спокойната година в здравеопазването през последните десет години, в която системата функционира без трусове при разпределението на средствата”.

Д-р Нели Нешева, управител на НЗОК, от своя страна е благодарила на БЛС от името на оперативното ръководство на НЗОК за обективното отношение и добрата консенсусна работа с неговите експерти. „На вас гледаме като на партньори, на които можем да разчитаме”, е заявила тя, се казва в съобщението на касата.

В отговор на скандала с камерите в операционните на университетската болница „Св. Иван Рилски”

Ген. проф. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия:
-При нас във Военномедицинска академия например имаме монтирани  40 камери в коридорите и около 20 в спешното отделение.  В спешното отделение те са необходими, за да се знае кога точно е пристигнал и приет пациентът, а и от гледна точка на следствието, когато идват простреляни, пострадали при инциденти или битови травми, когато всяка подробност до минутата и дори с какъв автомобил е докаран са от важност. Въпросът за камерите в кабинетите като цяло е дискусионен. При нас в кабинетите камери няма. Във всяка операционна обаче има. Те са част от нейното оборудване и са поставени на самите операционни лампи. Това се прави с две цели – всяка операция се наблюдава и заснема, целият ход на операцията се транслира веднага до учебните зали, където се обучават младите специалисти. Така е в цял свят. Колкото до интентификацията на пациента чрез камерата, тя става само при негово изрично съгласие. Във всички случаи информацията от записите остава в рамките на болницата и е в услуга на учебния процес, а също и при съдебномедицински случаи, когато я предоставяме на съда и прокуратурата. При нас, във ВМА, имаме специално звено с 30 екрана, на които във всеки един момент може да се види в коя операционна какво се оперира. Важно в случая е лечебното заведение да е организирало системата за събиране, но и опазване на информацията по такъв начин, че тя да бъде конфиденциална. В много страни, както в Европа, така и в САЩ, камери се поставят при психичноболните. Там обаче се изисква съгласие от попечителите им дали записите с тях могат да се ползват за учебни цели.
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС:
-Камери в здравните заведения могат да се използват единствено с научни цели и за обучение. С други думи - да се заснемат определен вид операции, които са нови или нови технологии на операции, нови техники, или използване на иновационна апаратура и консумативи. По този начин специалистите могат да си сверяват часовниците, да се консултират с други водещи лекари, могат да се обучават студенти, млади начинаещи лекари, да се наблюдават нови методики на работа. За това няма проблем, но не е допустимо да се снима персоналът и онова, което там се е случвало, и на практика камерите да заснемат хора. Недопустим е друг вид наблюдение вътре в операционната, освен с научна цел или обучение. Такова нещо просто е абсурд. Няма никаква логика да се сложат камери в операционната, за да се наблюдават пациенти и персонал. Особено пък да се записва самият пациент и да се вижда той. Не е мястото там на камерите. Камери от типа „Биг брадър“ са напълно неприемливи и нямат място в здравните заведения. Няма проблем, когато тези камери са прикрепени към някаква научна апаратура, която документира процедурата по извършване на една операция или някакъв друг вид медицински дейности. Това не е проблем и едва ли някой разумен човек ще възрази срещу този вид наблюдение. Тези камери обаче са специализирани. Обикновено са прикрепени към дадена апаратура с технология за тази цел. В някои болници у нас се използва телемедицина. В тях колегите са въвели ред, срещу който хората нямат възражения и от който очевидно има полза. Наредби и някакъв ред обаче, който да е общовалиден в цялата страна в момента няма. В този смисъл смятам, че това е работа на Министерството на здравеопазването. Като съсловна организация БЛС е готов да участва в разработването на такъв регламент, с което могат да се преодолеят подобни разминавания в бъдеще.
Д-р Иван Костов, изпълнителен директор на САГБАЛ „Шейново“ :
-Телемедицината е част от съвременната медицина, а в телемедицината се използват камери. За учебни цели това е много хубаво и полезно нещо. Най-важното е пациентите да бъдат информирани. Да им бъде обяснено има ли камери и ако има, с каква цел се използват. Например ние имаме връзка с плевенския медицински университет. Пренасяме картина и звук по отношение на интересни операции, правим онлайн консултации, включително със специалисти от чужбина. Да вземем пример и от Европа. Там повечето големи университетски клиники използват телемедицина в своето обучение. Така че не бива да се зачерква телемедицината само защото в болница „Св.Иван Рилски“ имало скандал. Правилно е както при нас жените, а при тях пациентите, да бъдат осведомени за наличието на тези камери. Зависи кой и с каква цел използва камери в болниците. В нашата се използват камери, но пациентите ни попълват декларации за информирано съгласие, с които заявяват дали желаят, или не да бъдат наблюдавани. Иначе всеки може да твърди каквото си иска. Все пак си има и закон. Ако има забрана да не се използват камерите, ние ще спазваме закона и няма да ги използваме. Но, ако има информирано съгласие и пациентите нямат нищо против, защо да не се използват с цел обучение на лекари? Защо да не се използват с цел консултации, когато има сериозни случаи, при които пациентите могат да бъдат наблюдавани от други специалисти и в момента може да се ползва второ мнение на специалист. В крайна сметка при използването на камери има полезна страна. Затова смятам, че въпросът е кой и защо използва една такава техника. Одобрявам въвеждането на телемедицински системи с цел обучение на лекари и получаване на второ мнение от други специалисти при изрично съгласие на пациента.
С други думи - трябва да има определени правила. Когато има правила и всички ги спазват – всичко ще бъде наред. Абсолютно съм съгласен и подкрепям идеята да се изработят единни правила, които да са общовалидни за цялата страна. Така проблемът ще бъде решен.
-------
Ръководството на университетската болница „Св. Иван Рилски” ще бъде дадено на прокуратурата и на МВР заради монтираните камери в операционните, съобщи д-р Стойчо Кацаров, член на управителния съвет на Центъра за защита на правата на пациентите в здравеопазването, като уточни, че това ще стане веднага щом при тях постъпят жалби от оперирани в лечебното заведение пациенти.
Камерите са били поставени за проследяване на работата в операциоонните, но в действителност те са снимали и голите тела на пациенти върху хирургичните маси, което е в разрез с редица конституционни техни права, поясни той.
 Камерите са спрени до приключване на проверките.
Според  д-р Дечо Дечев, директор на болницата, скандалът с камерите е провокиран от обществена поръчка за медицински изделия. Според него лекари от клиниката не желаят болницата да сключи договор с доставчик след търг, защото в момента принуждават пациентите да купуват от определени фирми на тройни цени.

Здравният министър д-р Стефан Константинов: 2012 година ще бъде по-добра за здравеопазването

Тази оптимистична прогноза сподели с лекарското съсловие в Добрич здравният министър Стефан Константинов по време на посещението си в града. Константинов коментира и дефицита на медицински кадри у нас. Според него единствено повишаването на доходите и стабилността на държавата могат да задържат докторите в България.
Здравният министър отрече да има недостиг на средства за онкоболните. По неговите думи търговете в болниците за доставка на тези медикаменти вървят гладко. До края на юни са били усвоени половината от средствата за лекарства. Това означавало, че ще има достатъчно пари за другите шест месеца. Миналата седмица Комисията за защита от дискриминация обяви, че зачестяват жалбите на раково болни за ненавременно лечение и липса на медикаменти.


Хранителните добавки с витамини и минерали водят до по-висока смъртност при жените над 50-годишна възраст

Показва 20-годишно проучване на д-р Яко Мурсу от Университета на Източна Финландия и американски диетолози от Минесота в САЩ. 
Резултатите сочат, че е  констатирана   по-висока смъртност при жените, които в менопаузата са приемали повече мултивитамини, съдържащи фолиева киселина, витамин В6, магнезий, цинк, мед и желязо в различни комбинации. 
Специалистите са категорични, че хранителните добавки са полезни само при установен дефицит в организма, защото лесно могат да се предозират и да доведат до смърт.
Безконтролното използване на хранителни добавки е вредно и за двата пола, смятат наши лекари.  Дори витамин С не трябва да се взема самоволно, защото може да причини смърт при хора, предразположени към съсирване на кръвта.

Все повече българи умират от инфаркт и инсулт


Това показват най-новите данни на Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ.
През 2010 г. сърдечно-съдовите заболявания са причина за смърт на 74 392 души - 67,5% от всички починали, което е с 3086 души повече спрямо 2009 г.
България затвърждава първото си място по смъртност от инфаркти в ЕС. След нас, по починали от сърдечносъдови заболявани, се нареждат Румъния, Литва, Естония, Словакия и Унгария.
Като втора причина за високата смъртност у нас се посочват онко заболяванията.
За 30 години страната ни се е изкачила в класацията на починалите от злокачествени тумори от 23-то на 15-о място.
Според медицинските специалисти третото място държат болестите на дихателната система.