Translate

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Правила и привилегии за специализантите ще задържат лекарите у нас

Средно 500 лекари годишно взимат удостоверение за признаване на професионална квалификация в страните от ЕС, по данни на МЗ. Това обаче не е бройката на лекарите, които действително напускат страната и търсят реализация в чужбина. Някои от тях правят такъв опит, но се връщат. Това каза пред БНТ експертът в здравното ведомство д-р Ивелина Георгиева. „Но въпреки всичко, това за нас е една тревожна тенденция, която министерството следи и се опитва да прави всичко възможно тя да бъде ако не спряна, то поне овладяна в някакви нормални граници”, увери тя. Георгиева посочи като основен приоритет на МЗ създаването на условия за специализация на младите лекари.
Според нея парите не са основния фактор за заминаването на лекарите. „Лекарите са съсловие, което изключително много държи на професионалната си организация и това да работи в една подредена система, където ако спазва правилата и пациентите са доволни, той ще бъде на почит и уважение”, смята тя.
Парите са една от причините, но не и единствената, поради която лекарите ни отиват на работа в чужбина, смята и шефът на „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. „Към парите трябва да прибавим още две неща. Първото е трудностите, които намират младите хора в процеса на тяхната реализация, и второто е принудата да работят с остаряла техника, невъзможността да участват във внедряването на нови технологии - нещо, което по света се случва ежедневно. Мисля, че това е комплексният подход към проблема”, коментира той.
Според ректора на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев пък МЗ трябва да осигури по-добри възможности за специализации. „Това, което може да направи министерството и трябва да го направи максимално бързо, е поне за университетските болници да не поставя допълнителни препятствия за специализации при положение, че ние не желаем финансиране от министерството”, каза той и допълни: „Аз съм в Борда на директорите в болницата на проф. Начев и ставаше дума, че той има ординатори, високо квалифицирани, които не могат да започнат специализация заради това, че от министерството не се отпуска място. Какво пречи, примерно, да има едно изречение, в което да се казва, че тези, които работят в университетски болници, независимо от това дали са ординатори или асистенти, имат право да специализират толкова, колкото искат, да няма ограничение на бройката.”
Проф. Митев заяви още, че е привърженик на по-гъвкавата политика по отношение на бъдещите специализанти и в друг аспект. „Има начини да се задържат хората и в провинцията. Там има много градове, в които има остър недостиг на лекари, но с по-гъвкава политика, например те да имат предимството да запишат да специализират, след като изкарат известно време в по-отдалечени краища на България”, коментира той и даде пример с Гърция, където имаш право на специализация след като си работил определен период от време на определено място. „Такава по-гъвкава политика може и тук да се прилага. В смисъл такъв, че тези, които работят на по-закътани места да имат някакви привилегии и в заплащането, и във възможността за специализация”, каза той. Според него това не е рестрикция, а правила. „Такава практика има. В „Св. Екатерина” всеки, който защитава дисертация, за която болницата плаща, подписва един договор, че в следващите 5 години ще работи в болницата. Ако той иска да напусне, просто заплаща това, което е изхарчено за него. Същото може да се използва по отношение на специализациите, същото може да се използва във всяка една област. Въпрос на правила е”, посочи проф. Митев.
Д-р Георгиева от своя страна отбеляза, че и в момента специализантите по държавна поръчка сключват договори, с които поемат определени задължения, в това число и да работят в определен период от време. Ако ли не, трябва да възстановят сумите, които държавата е заплатила за тяхната специализация. Тя изрази надежда, че лекарите могат да се задържат у нас „чрез ефективно разходване на средствата, което да дава възможност техните доходи да стават все по-високи и чрез създаване на ред в системата, което да ги кара да работят спокойно и уверено”. 

-------
 Здравният министър: Улесняват се специализациите за млади лекари


Политиката за задържане на медиците в България може да бъде само стабилността на държавата и тенденцията за увеличаване на доходите.С промяна в наредбата за специализациите се улесняват младите лекари,  каза в Добрич здравният министър д-р Стефан Константинов, цитиран от Dariknews.bg. 
По думите му, специализацията е възможна във всеки град, ако има акредитирани структури и болницата има условията да обучава специализанти. Студентите, обучаващите се по държавна поръчка, ще се насочват за специалностите, които липсват в страната най-много - патоанатоми, анестезиолози и съдебни лекари.
„Тази година имаме нова промяна в наредбата за специализация, ако тук има акредитирани структури да специализират, на практика колкото специализанти иска да има болницата, толкова ще може да специализира. Стига да има условията да ги обучава. Тези, които са държавна поръчка, мисля да се концентрираме само върху няколко специалности като патоанатомия, анастезиолози, съдебни лекари, които ни липсват. Но ако болницата може да си обучава специализанти, има това право, няма да има никакъв проблем, ние няма да ограничаваме никого, колкото искат да специализират. Това е новата наредба”, е казал д-р Константинов, цитиран от БНР.
Здравният министър посети Добрич по повод официалното откриване на отделение по медицинска онкология в Многопрофилната болница за активно лечение в града. Отделението разполага с 10 легла и функционира реално от април т.г., като в момента там са настанени 11 души. В него се предлага както химиотерапия, така и палиативни грижи за болните.
„Дълбоко вярвам в необходимостта всички български граждани да бъдат третирани по възможно най-равния начин във всички краища на страната. Има неща, които ние можем да централизираме и да казваме, че ще се правят в няколко големи центъра, но има множество дейности, включително и химиотерапията, които трябва да бъдат максимално близки до пациентите”, заяви министърът по време на официалното откриване на онкоотделението.
Към медиците пък д-р Константинов се обърна с думите: „Без вас каквито и отделения да откриваме, каквито и сгради да се строят и техники да се купуват, резултат няма да има. Надявам се следващата година да е по-добра за здравеопазването от предходната. Само това може да ни бъде гаранцията, че след много години ще можем да се похвалим наистина с европейско здравеопазване, което всички много искаме”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар