Translate

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Американски учени създадоха персонализирани ембрионални стволови клетки

При експеримента, осъществен във фондация за лабораторни проучвания със стволови клетки в Ню Йорк, са използвани 16 яйцеклетки от различни жени. Взети били и клетки кожа от двама мъже. Изолираната от тях ДНК била присадена в яйцеклетките, съобщи в. „Дейли мейл.
Получените по този начин ембриони живели само 5-6 дни, но според учените това е стъпка напред към деня, когато бебета ще бъдат създавани и в лаборатория. Преди това се надяват методът да помогне за избавлението от нелечими сега болести като алцхаймер.
Стволовите клетки, получени по новия метод, съдържат хромозоми на възрастния човек, чиято е била кожната клетка, както и на яйцеклетката. Методът  - соматичен клетъчен ядрен трансфер, стана популярен през 1997 г., със създаването на овцата Доли, през 1996 г. .
"Клетките, които получихме, все още не могат да се използват с терапевтична цел. Все още сме в ранен етап, но вече знаем, че яйцеклетка може да превърне определена човешка клетка в стволова клетка", обяснява нюйорският учен д-р Дитер Егли, който е част от екипа, направил откритието.
Според учените тези клетки могат да бъдат използвани за терапевтично клониране, без да има отхвърляне от организма, но също и в помощ на регенеративната медицина.
Стволовите клетки имат огромен потенциал в медицината, тъй като могат да се трансформират в различни видове клетки в човешкото тяло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар