Translate

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Ивайло от Нови пазар отпразнува 5 години от направената му успешна чернодробна трансплантация

Ивайло е едно от първите деца у нас, което живее благодарение на трансплантиран черен дроб в столичната болница „Лозенец". 
На 27 юли 2006г. в УБ „Лозенец“ екипът на доц. д-р Спасов извършва една от първите в България трансплантации на черен дроб. Животоспасяващата операция се прави на 3-годишния Ивайло Генчев, като жив донор става майката на детето Димитричка.
8-годишният палавник сам поканил своя спасител и кръстник доц. д-р Любомир Спасов на тържеството си, който пристигна с целия екип, участвал в операцията, на 08.10.2011 г
„Поводи като този носят на мен и на колегите в УБ „Лозенец“ огромна радост. За тези 5 години Ивайло се превърна в част от екипа. Имахме шанса да наблюдаваме как расте, да отпразнуваме заедно със семейството кръщенето и рождените му дни. Ивайло е един от символите на успешните трансплантации в България“, сподели доц. д-р Спасов, директор на УБ „Лозенец“. 
Той сподели още, че болницата им е реализирала досега общо 78 трансплантации, 22 от които са направени на деца. Успеваемостта е 80% и се равнява на средната успеваемост за Европа.
За курбана за здраве специална покана имаше и  благоде телят - бизнесменът Георги Гергов, без чиято финансова подкрепа чудото нямаше да е  възможно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар