Translate

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Увеличава се броят на децата, които страдат от ревматоиден артрит

За това алармираха от Организацията на пациенти с стоматологични заболявания в България (ОПРЗБ) по повод Световния ден Международния ден за борба с артрита-12.10.
По неофициални данни у нас 20 000 души са с болестта на Бехтерев,а с ревматоиден артрит* - 60 000. Има и такива с псориатичен артрит, лупус, остеоартрит, еритематодес и др., което ще рече, че общия брой на тези болни надхвърля дори 100 000 души.
Един от проблемите на хората с такива заболявания в България е късното поставяне на диагноза в следствие на малкия брой ревматолози у нас, съсредоточени главно в София, Пловдив и Варна се отразява изключително неблагоприятно върху процеса на лечение и проследяване на тези болните, които в голяма част са трудно подвижни и с тежък социален статус.
По думите на Цвета Апостолова, председател на ОПРЗБ а детските ревматолози се броят на пръсти и те са предимно в София. Това затруднява ранното поставяне на диагнозата и може да се окаже фатално за развитието на децата, защото ако такова заболяване са развие при тях, то може да спре растежа им, да не говорим и за проблемите със социализацията, които при тях са много по-жестоки, отколкото при големите, поясни тя.
Тревожен е фактът, че все повече деца се разболяват от ревматоиден артрит, наричан още ювенилен идиопатичен артрит (ЮИА). Той засяга около 100 на всеки 100 000 деца. В България децата болни от ЮИА са над 600. Има няколко форми на ЮИА. Те се различават главно по наличието или липсата на системни симптоми като температура, обрив, перикардит, както и според броя на засегнатите стави. Системният ювенилен идиопатичен артрит (сЮИА) е най-рядката форма на ЮИА. Заболяването засяга около 10-20% от децата болни от ЮИА. Най-голям процент от заболелите са деца между 18 месеца и 2 години, но се забелязват и случаи, при които болестта продължава и в зряла възраст. Процентът на смъртност в детската възраст в резултат на сЮИА е от 2-4%. Тежестта на болестта може да е различна при различните пациенти.
Симптомите могат да са болка, скованост, подуване, зачервяване на възпалените стави, придружени от треска, обрив по кожата, анемия, възпаление на обвивката на сърцето и/или белите дробове. В най-тежките случаи на тази болест до две трети от децата изпитват хроничен артрит и при приблизително 50% от тях се развиват значими увреждания на ставите. Оказва се, че сред основните фактори, които отключват заболяването, са инфекциите в ранна възраст и наднорменото тегло. Други причини за болестта са травмите и фамилната обремененост. Като един от най-сериозните проблеми, с който се сблъскват пациентите с ревматоидни заболявания Апостолова посочи проследяването, при продължителното имуносупресивно лечение, което е с месеци и понякога дори с години. При него често се появяват инфекции, много от които остават неразпознати и неовладяни навреме. На практика инфекциите са най-честата причина за смърт при пациентите с ревматологични заболявания, тъй като те може да са безсимптомни и водещи до сериозни последствия, а може и да са повтарящи се инфекции, които трудно се лекуват, алармираха от организацията.
По тази причина ОПРЗБ ще проведе анкета сред пациентите, с участието на лекари и социолози, за изесняването на въпросите: колко от болните с реавматоиден артрит се проследяват и за какъв период от време, какви изследвания, консултации и какво съпътстващо лечение им се назначават идоколко адекватно е то. Целта на анкетата е иницииране на предложения за промени в нормативната уредба, които ясно да регламентират правото на болните на точно определен обем услуги и задължителното проследяване при пациенти, които са на имуносупресивно лечение.
Представители на асоциацита споделиха, че твърде ограничени са възможностите им за физиопроцедури и рехабилитация с направление от личния лекар,а нерядко от тях се крие дори това, че имат право да бъдат насочвани за физикално лечение всеки месец, макар и само за/по 7 дни.
Най-модерните медикаменти за подтискането на тези болести, а именно биологичните средства, са труднодостъпни за пациентите заради множеството административни пречки. Лечението с биологични средства на месец струва около 2500 лева, като 25% от тях се поемат от пациентите.
В Европа от ревматологични заболявания страдат 120 млн. души. 240 млрд. евро за тяхното лечение се заделят годишно в ЕС.
----
*Артритът е хронично, прогресиращо автоимунно заболяване, като все още няма обяснение за неговото възникване. То поразява ставите и обикновено развилите ревматоиден артрит са на възраст между 25 и 50 години. Близо 50% от тях стигат до трайна инвалидизация.
За първи път международният ден за борба с артрита е отбелязан през 1996 г. по инициатива на Международната организация за борба с артрита и ревматизма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар