Translate

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Според Световната здравна организация канцерогенността на солариумите е не по-малка от тази на цигарите. Калифорния забрани солариумите за хора под 18 години


Британски специалисти предупредиха, че ултравиолетовите лъчи от солариумите проникват много по-дълбоко в кожата, отколкото се мислеше досега, съобщи в. „Дейли мейл". Предупреждението е още по-важно предвид настъпващия сезон, когато много млади хора започват да посещават места за придобиване на изкуствен загар.
Досега се смяташе, че дългите ултравиолетови лъчи UVA, излъчвани от солариумите, предизвикват предимно бръчки и петна по кожата. Британски учени обаче установиха, че те могат да предизвикат и рак, което означава, че за кожата са вредни не само те, но дори и слабото сутрешно или следобедно слънце, тъй като тогава количеството на UVA е високо. Застрашени са и шофьорите отUVA проникването през стъклото.
Професор Йънг от лондонския Кингс колидж изследвал въздействието на ултравиолетовите лъчи върху кожата на 12 здрави младежи. Ученият установил, че UVB увреждат предимно горния слой на кожата, който се подновява на четири седмици. UVA лъчите обаче проникват много по-дълбоко. Някои от увредените от UVA клетки започват да растат и да се делят много бързо.Затова рискът от рак е по-висок.
Според СЗО канцерогенността на солариумите е не по-малка от тази на цигарите, припомня изданието.
Учени от Станфордския институт за ракови изследвания пък установиха неотдавна, че меланомата е по-честа сред момичетата и жените в районите с по-високи доходи, т.е. тази прослойка, която най-често си позволява да хваща изкуствен тен.
Междувременно американският щат Калифорния прие закон, който забранява на ненавършилите 18 години да използват солариум, съобщи АП. Забраната влиза в сила от 1 януари.. В Тексас солариумите са забранени за деца до 16 години. 30 други щата също имат въведени някакви възрастови ограничения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар