Translate

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Лекарства по лекарско предписание няма да се публикуват в печатни издания

Европейската комисия прие предложение, относно информацията, която производителите могат да предлагат за лекарства, отпускани само по лекарско предписание, съобщи пресцентъра на ЕК.
Според него ще бъде разрешено предоставянето само на определени сведения за лекарствата като например информация върху етикета и листовката с упътвания в опаковката, информация относно цените и клиничните изпитвания или относно указанията за употреба.
Разпространяването на информация за лекарства, отпускани само по лекарско предписание, ще бъде разрешено само посредством ограничени комуникационни канали - официално регистрирани уебсайтове или чрез печатна информация, предоставяна само ако бъде изрично поискана от граждани.Няма да се допуска публикуване в печатни издания за масово разпространение. 
Предстои то да бъде обсъдено в Европейския парламент и в Съвета на министрите. 
„Преразгледаното предложение поставя правата, интересите и безопасността на пациентите на първо място. То задължава производителите да предоставят на пациентите някои ключови сведения и определя ясни правила за допълнителни, доброволно предоставени сведения за лекарствата, отпускани само по лекарско предписание. Освен това то допълнително засилва контрола върху разрешените лекарства", заяви европейският комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар