Translate

събота, 23 октомври 2021 г.

Два свята се преплитат в премиерния сериал „Черно-бяла любов” по NOVA

 

 

Завладяващата поредица „Черно-бяла любов” ще направи премиера в българския ефир в понеделник /25 октомври/ от 12.30 ч. по NOVA. Придобилият международна популярност турски сериал ще срещне зрителите с разтърсващата история на млада лекарка, която се сблъсква с хладнокръвен убиец с тежко минало. Какво ще се случи, когато жената, която спасява животи, е пленена от мъжа, който ги отнема? Зрителите ще могат да проследят в епизодите на премиерната поредица всеки делничен ден от 12.30 ч. по NOVA.

Ферхат е наемен убиец, който работи със своя чичо – също престъпник. Аслъ е млада лекарка с идеали. Един ден пътищата им най-неочаквано се пресичат. Докато се опитва да хване мъж, който предава общия им бизнес, Ферхат го застрелва. Той обаче му е нужен жив и го откарва в болницата, където лекарката Аслъ поема случая. В един свят на покварени отношения и амбиции за власт, тези две противоположни личности неусетно започват да се сближават. Животът на Ферхат обаче е твърде мрачен, за да му позволи да се потопи в чиста любовна история. Ще имат ли щастливо бъдеще двамата влюбени, въпреки всички опасности, които ги очакват?

Зад разтърсващия сюжет на „Черно-бяла любов” стоят сценаристите Ейлем Джан Полат и Сема Ергенекон и режисьора Ясин Услу. За изиграването на контрастните образи на главните герои създателите първоначално се спират на Туба Бююкюстюн и Къванч Татлъту. Окончателният им избор обаче остава звездата с над 20 роли в киното и телевизията – Бирдже Акалай, и Ибрахим Челик Кол, който бързо печели сърцата на зрителите с ролите си в „Парк: Наркотерор“ и „Само ти“. Силният актьорски състав е допълнен от Мухамед Узун Ер, Арзу Гамзе Кълънч и Селин Шекерджи. Сериалът придобива огромна популярност сред телевизионната аудитория, която води и до създаването на римейк в Украйна, озаглавен „Na tvoey storone”.

 

Последни кастинги на тъмно и финална селекция за следващата оспорвана фаза на „Гласът на България“

Треньорите се изправят пред труден избор в края на епизода

 

 

Тази неделя в „Гласът на България“ са последните кастинги на тъмно за сезона, а четиримата треньори
ще се изправят пред сериозната задача да определят кои ще са 14-те участници в отборите им, с които всеки от тях ще продължи напред. Преди да настъпи този тежък момент обаче, на сцената ще стъпят още уникални и достойни кандидати за титлата „Гласът на България“ и претенденти за наградата от 50 хиляди лева.

Всички в залата и пред екраните ще бъдат смаяни от таланта на момиче, което почти напълно е изгубило гласа си, но силата на волята и любовта й към музиката ще я доведат в шоуто в пълния й блясък. Връх в музикалната кариера на бизнес анализатор, ще се окаже именно сцената на „Гласът на България“. След множество „битки“ със самия себе си и усилен и постоянен труд, той ще успее да накара не един, а двама от треньорите да го поканят в отбора си - с песен. Ученичка в 10 клас ще омагьоса с енергията, с която пее, а с избора си на песен, дори ще заблуди треньорите, че не е българка.

„Пеенето ти ни „хваща“, хвърля ни нависоко и ни кара да летим“, ще каже с голямо вълнение самият Любо Киров след едно от изпълненията, а за награда, че са се обърнали, менторите ще получат специални шоколадови кексчета с лешници. Фен на автомобилите ще изпее „Сбогом, дано си щастлива“ в неподражаем собствен стил, а съвсем истинската Елза от „Замръзналото кралство“ ще сложи символичен край на етапа с кастингите с вълнуващо изпълнение на „Слагам край“ – емблематичната песен от анимацията на Дисни.

В последните кастинги на тъмно на един от най-силните сезони на музикалното шоу по bTV ще има и такива участници, които ще разберат, че още не са съвсем готови за голямата сцена. За тях именно ще дойде и коментарът на Мастър Лечев, че „този живот е направен за тези, които не се отказват!“.

В края на епизода, след много музика и изненади, ще дойде ред и на ФИНАЛНАТА СЕЛЕКЦИЯ, а в нея на всеки от треньорите ще се наложи да се откаже от някои от хората си. В този труден момент четиримата ще трябва добре да преценят и много внимателно да селектират 14-те, с които ще продължат към следващата вълнуваща фаза на музикалния формат – битките. Те ще изгледат отново всички изпълнения на хората в отборите си и на тази база ще преценят с кои от тях ще вървят напред.  Това е един от най-тежките, но и важни моменти за треньорите и всеки от тях ще се опита да направи възможно най-точния и верен подбор на гласовете в своя отбор.

„Всеки от вас е много талантлив, щом е стигнал до тук“, ще сподели развълнувано Любо Киров, преди да предприеме решаващата крачка, а Галена ще добави, че се чувства като седнала на „стола на инквизицията“ в този тежък миг. Но това са правилата в „Гласът на България“ и шоуто върви към следващия си още по-оспорван, интересен и вълнуващ музикален етап – битките. Пътят към върха за всички участници ще бъде съпроводен от много музика, изненади, приятелства, сериозна конкуренция, уроци, усмивки, голямо вълнение и със сигурност - отлично настроение.

Гледайте последните кастинги на тъмно - тази неделя точно в 20:00 ч. по bTV. А всякакви новини можете да следите по всяко време на glasat.btv.bg, в социалните мрежи и you tube канала на предаването.

 

„Към върха: последно заедно“ в „Темата на NOVA“

За пътя на Златните момичета след Олимпиадата – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

 

 

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова стават отбор през 2016г. Пет години по-късно сбъдват голямата си мечта – да спечелят най-голямото признание на Олимпийските игри. А след безбройните покорени върхове в кариерата си, те ще се състезават за последен път като ансамбъл. Тази неделя в „Темата на NOVA” зрителите ще видят Златните момичета броени дни преди заминаването им за Световното първенство в Япония, където ще се борят за абсолютна титла.

Авторът Виолета Асенова и операторите Георги Георгиев, Симеон Симеонов и Васил Стоилов се срещат с шампионките, донесли дългоочаквания първи златен медал за ансамбъл в историята на българската художествена гимнастика и накарали цяла България да се гордее с постижението им. Момичетата, превърнали се в отбор, както в залата, така и живота, преминават през много изпитания по пътя към триумфа. А до тях винаги стоят силни лидери, които ги наставляват и подкрепят в трудни моменти.

78 дни след еуфорията от Олимпиадата, гимнастичките ни продължават да пишат история и усилено се готвят за последното си състезание като отбор. Как протече финалната тренировка на момичетата ни, какви ще бъдат новите им цели и с какви емоции остават една към друга?

 

 

 

 

“Ловци на храна” продължава с невероятен „стрийт фууд тур“ из Неапол

Заредете се с чудесно настроение в компанията на Chef Андре Токев и Chef Марко Лукиари

 

 

Приключението на „Ловци на храна“ в слънчева Италия продължава на пълни обороти - тази неделя точно в 12:30 ч. по bTV. Без съмнение, вече влюбен в Неапол, Chef Андре Токев ще тръгне широко усмихнат из улиците на родния град на Chef Марко Лукиари, за да усети живота, ароматите, настроението и най-вече да опита традиционната за града улична храна. Техен екскурзовод в епизода ще бъде българката Антоанета, която е избрала да живее там от 1991 г. Тримата заедно ще се впуснат в изключително пъстро на вкусове и традиции неаполитанско приключение, което ще е съсредоточено в Стария град.

Зрителите на bTV ще видят любимото място на София Лорен – в сърцето на Неапол и „Обелиска на Богородица“, висок 36 м, който опазил града от пандемиите през вековете. Особено силно ще бъде усещането на „ловците на храна“, когато се разхождат по историческата улица, която разделя града по права линия и е наредена преди повече от 2000 години. Тя е направена изцяло от вулканични камъни и е добре запазена до днес. Българката Антоанета ще разкаже любопитни истории за църквите и замъците, които са навсякъде, а тримата заедно ще се насладят на вдъхновяваща разходка из малките и тесни улички на Неапол. Докато се разминават едва-едва с мотористите, те ще стигнат до една от кулинарните стрийт-фууд забележителности - „Пица Фритта“. Ще разберат историята на пицата, чиято рецепта е разпространена по цял свят и ще се запознаят с майстора, който я приготвя. „Пица Фритта“ е леко запържена, много семпла и вкусна и определено ще впечатли усмихнатия през цялото време Chef Токев. В целия епизод компанията няма да спре да опитва най-различна, традиционна, улична храна в този динамичен и пълен с усмихнати хора град. В края на разходката тримата ще хапнат и лимонов сладолед и в хор ще възкликнат “Ла Долче Вита“.

На финала на епизода Chef Марко Лукиари ще приготви една лесна на вид рецепта - паста с миди, бяло вино, чесън и магданоз, която пасва отлично на чаша бяло вино от Неапол.

Епизодите от древния град ще бъдат точно три, а вие не пропускайте втория от тях - тази неделя в 12:30 ч. по bTV.

 

 

Нов документален филм с участието на Василена Винченцо и Руси Чанев в образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков

„Непознатата от банкнотата“ на Боряна Пунчева с премиера на 24 октомври в YALTA Art Room

 

 

На 24 октомври в преоткритото пространство за култура - Yalta Art Room* ще се състои премиерата на филма „НЕПОЗНАТАТА ОТ БАНКНОТАТА“ за живота на поетесата и  видна интелектуалка Мара Белчева. В главните роли са младата актриса – Василена Винченцо и доайена на Народния театър и българското кино – Руси Чанев. Автор на филма е Боряна Пунчева. В сюжета са разкрити стихове на Мара Белчева, както и част от писмата, които е писала до Пенчо Славейков.

Филмът, сниман в къща музей „Пенчо Славейков“, е съчетание между документално кино  и  актьорско присъствие – казва автора. Заедно с него по „Непознатата от банкнотата“ работят още Мина Версано и Чавдар Варийски в ролите на оператор и монтажист. Александра Ангелова е художник.

Образът на Мара Белчева е показан като забравено събитие в литературата и  културата на следосвобожденска България. Авторите споделят, че призната от съвременниците си като изключителна красавица и модна икона Мара Белчева е най - маргинализираната личност в българската литература. В годините се мултиплицира само облика й  на любима на Пенчо Славейков. Проектът има за цел да преодолее тоталното непознаване  на тази изключителна личност.

Банкнотата от петдесет лева днес е категоричното доказателство - там тя присъства анонимно, без физическа прилика, като шаблонна комиксова хубавица.

„Тя несъмнено е една от най-обаятелните и духовно извисени българки - не само на своето време. Израства като високообразована интелектуалка от европейска класа. Със своята нетрадиционна лирика, с европейския си манталитет, с културните си натрупвания и  с човешкото си поведение, Мара Белчева, също както Пенчо Славейков, стои самотно на фона на литературния и обществен пейзаж в байганьовска  България. А за това си струва да се разказва!“ – споделя авторът на филма - Боряна Пунчева.

В игралните епизоди няма пълна възстановка на среда и костюми, разчита се на правдиво пресъздаден силует на епохата. Така и в актьорското поведение  няма „изиграване“ на поетесата, а представянето й в контекста на времето,  в което е живяла.

И макар филмът  да показва Мара Белчева като извадена от дебелата  сянка на нейния любим Пенчо Славейков,  той  присъства на екрана чрез актьора Руси Чанев.  Видна е и гледната точка  на  изследователи  на поезията от началото на 20 век, които да поставят  произведенията на поетесата на заслуженото им място в българската литература.

Василена Винченцо и Руси Чанев са колеги от Народния театър и делят една сцена в спектакъла „Хъшове“. Именно за играта си там редом до Руси, Василена споделя, че и се е сбъднала детската мечта.

По време на снимките на „Непознатата от банкнотата“ тя посвещава  специално стихотворение на актьора.

Филмът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

-----------------------------

*YALTA Art Room е най-новото пространство за култура в София. Създатели му – Василена Винченцо и Васил Дуев споделят, че мисията им е да създадат място за произведения на млади творци от всички сфери на изкуствата. YALTA Art Room е отворено за творчески акции от цялата страна, за да даде сцена и на естетически постижения извън столицата. То е територия за образуване на творчески кръг, който да подкрепя диалога на младите творци с тяхната публика и поколенията преди тях. За пръв с прожекцията на „Непознатата от банкнотата“ ще се открие и като пространство за кино.