Translate

петък, 22 октомври 2021 г.

Д-р Спирдонов от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е лекар на годината в категория „Иновации“

Има огромно увелечение на случаите на рак на гърдата през последните 20 години. Една от причините са фитохормоните, които жените приемат

 

 

„Преди около 20 години всяка осма жена имаше доброкачествено образувание на гърдата – фиброаденом, а всяка шеснайсета – карцином. С днешна дата всяка осма е с карцином, а всяка четвърта е с фиброаденом. Това е огромно увеличение само за 20 години!“. Това обясни д-р Йордан Спирдонов, специалист по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В деня на българския лекар той беше отличен от Българският лекарски съюз за „Лекар на годината“ в категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“.

Д-р Спирдонов е изобретател на приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези. „Дълги години се сблъсквам с проблема за локалната диагностика и стадирането на рака на млечните жлези при невъзможност за извършване на ядрено-магнитен резонанс. Екзактната диагностика и стадиране би могла да спаси много човешки животи”, убеден е радиологът. Той обяснява, че досега прецизността при диагностиката на онкологични заболявания на млечните жлези беше намалена при стандартна компютърна томография по гръб. Причината е, че гравитацията води до изместване встрани и деформация на млечните жлези. Изобретението на д-р Спирдонов позволява да бъде въведена нова позиция на тялото - по корем – с което диагностиката е по-прецизна. При рутинно образно изследване с друга насоченост е много по-голяма възможността да бъдат открити патологични изменения в гърдите на жената.  Той почоси и конкретен пример за пациентка, която първоначално са изследвали легнала по гръб. „Всичко говореше за четвърти стадий, но не можехме да бъдем сигурни. Тогава помолих пациентката да смени позицията си и да легне по корем и всички в залата с облекчение видяхме, че всъщност става въпрос не за четвърти, а за втори стадий на заболяването, което предполага и много голяма разлика в подхода за лечение“. Изобретението на д-р Спирдонов има и социален аспект, тъй като подпомага диагностиката в малките градове, където болниците не разполагат с ядрено-магнитен резонанс.

Специалистът по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ използва случая, за да се обърне към българските дами с апел да внимават какви добавки приемат. Част от добавките за красота, по-добър тонус, при менопауза, съдържат фитохормони, които повишават риска от развитие на злоачествено образувание на гърдата.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар