Translate

четвъртък, 20 април 2017 г.

Талантливата певица и актриса Марина Кискинова става дизайнер



Проф. Любомир Стойков ще представи Марина в новата й дизайнерска роля и първата и дизайнерска колекция с марка MARKIIZA .
Интересът на певицата към модата съвсем не е случаен – като дете тя израства в модната къща на майка си, а по-късно започва сама да измисля повечето си сценични костюми. Интересните кройки и оригиналните й идеи привличат вниманието на нейните приятели и така постепенно се ражда идеята за MARKIIZA. Името на марката е съчетание от малкото и фамилното име на певицата, както и прякор (nickname), с който са я наричали преди години по-близките й приятели. Името на модния бранд се асоциира и с благородническата титла Маркиза, защото идеята му е да предлага стил и класа с модерно излъчване.
Моделите на Марина са вдъхновени от градския стил и момичетата, които обичат да бъдат секси и различни. Те са насочени към младите дами – стилни, модерни, с бизнес нюх или авантюристични, които търсят нещо различно от масовата конфекция в магазините. Именно затова създава MARKIIZA с идеята да предлага оригинална дизайнерска мода на достъпни цени, без компромис в качеството. Екипът й следи последните тенденции по отношение на цветове, материи, силуети и линии, като влага цялата си любов и желание за създаването на уникални модели. Колекцията на модната марка е спортно-елегантна и се състои от: рокли, гащеризони, топове, туники, клинове, панталони, летни сака, суичъри и други. Основен елемент в моделите е асиметрията, а всички кройки са максимално опростени и изчистени. Акцент в облеклата са детайлите, които идват от играта с плата. Силуетът е подчертано женствен, но също така прикрива проблемните зони. Повечето модели са еластични, което ги прави удобни и пасващи на няколко размера. Цветовете в колекцията са бяло, черно, милитъри, ярко червено и бордо. Материите включват памук, вата, еко кожа, шифон, вискоза и други.
За грима на моделите в ревюто ще се погрижат професионалистите от Max Factor, прическите са дело на Beauty Club, хореограф е Боян Караиванов. Във фотосесията моделите позират със слънчеви очила от новата колекция на KWIAT за 2017 година, а обувките са на Shano кецове.


ИКЕА представя лимитирана колекция ART EVENT 2017




през м. април, в която взимат участие артисти от целия свят.
Колекцията включва постери с мотиви, рисувани на ръка.
С третата част на ART EVENT ИКЕА продължава мисията си да направи значимото изкуство достъпно за всеки.
„В ИКЕА вярваме,че изкуството трябва да е достъпно за възможно най-много хора и да не е предвидено само за галериите или музеите, а също така и за дома,” споделя Хенрик Мост, творчески ръководител на ART EVENT 2017.

Премиера на филма “109 Часа”



На 25-ти април от 20 ч. в Cinema City Paradise Mall (Бул. Черни Връх“ 100) ще бъде премиерата на документалния филм “109 Часа” посветен на Кирил Николов – Дизела, които избяга 600 км по тежък планински маршрут за 4 дни и 13 часа.
През 2014г. Кирил Николов-Дизела се изправя пред най-дългия туристически маршрут в България - Ком-Емине. Тогава опитът за рекорд завърша с неуспех за Кирил, но се ражда филма Reach your Limits, който пък печели любовта на публиката и признанието на множество международни филмови фестивали.
През 2015г. Дизела се връща по пътеките на Ком-Емине и този път успява да избяга 600те километра за рекордните 4 дни, 13 часа и 05 минути. Reach Your Limits вече има продължение! Екранизацията на бягането, което показа, че ограничения не съществуват, вече е факт и дойде време за премиерата на "109 Часа"! Часове, изпълнени с устрем, съмнения, страхове и желание за успех! Идеята, която стои зад филма, както споделя режисьорът Димо Петков, е да накара зрителите да съпреживеят всички тези емоции, заедно с Кирил, да ги вдъхнови и да им вдъхне куража да преследват целта, независимо от обстоятелствата. „109 Часа“ отвежда публиката една крачка по-близо до вътрешния свят на Дизела, до мотивацията му и онова, което го кара да продължава да бяга. Физическите граници вече не са фактор, но как, Кирил избягва 600 км за 109 часа (4 дни и 13 часа)

Топ гримьори ще учат на 10 минутен макиаж дамите от 4 града



От 20 април до 03 май dm България предлага отстъпка от 30% на избрани марки козметика, а един клиент ще спечели шопинг пътуване за двама до Милано


Топ гримьорите Кирил Чалъков, Оксана Николова и Ива Денчева ще учат дамите на изкуството на бързия и ефектен макиаж и ще определят и най-добрия любител гримьор в България на конкурс за 10-минутен грим. Това ще се случи по време на четвъртото издание на dm beauty academy, която се организира от най-голямата верига, специализирана в търговия с дрогерийни стоки у нас – dm България.
На 22 април 25 дами, изкушени от изкуството на грима, ще могат да демонстрират своите умения пред магазина на dm България в софийския търговски център The Mall. Желаещите да участват, е необходимо да се регистрират през официалната интернет страница на компанията: https://www.dm-drogeriemarkt.bg/. С томбола ще бъдат избрани 20 участнички в конкурса, а други 5 ще бъдат определени на място.
Дамите ще трябва да покажат своите умения да направят зашеметяващ грим за 10 минути. Те ще бъдат оценявани от професионални гримьори и представител на dm България. Победителката ще спечели специална индивидуално брандирана карта, заредена със сумата от 200 лв., с която ще може да пазарува в магазините на компанията, а за всички останали ще има поощрителни награди.
Водещ на конкурса ще е поп звездата Вики Терзийска от група „Мастило“, а звездното присъствие ще бъде допълнено и от актрисите Силвия Лулчева и Ралица Паскалева. Те ще напазаруват на място всичко необходимо за 10 минутен грим и ще демонстрират как в динамичното ежедневие добавят допълнителен блясък към перфектното си излъчване.
На 29 и 30 април тайните на ефектния бърз макиаж ще бъдат разкрити и на дамите в Русе, Варна и Плевен. В магазините на dm България в Mall of Rousse, Panorama Mall Плевен и Grand Mall Varna ще се проведат грим-сесии с участието на топ гримьори от партньорите на събитието - световно известни марки грим и козметика.
------

В периода 20 април – 03 май 2017 г. dm България предлага отстъпка от 30% на избрани топ марки декоративна козметика като dm alverde, s.he stylezone, L’oreal, Maybelline, Max Factor, Bourjois и Rimmel. Голямата изненада е, че всеки, пазарувал декоративна козметика на стойност над 20 лева, ще участва в томбола с награда шопинг пътуване за двама до столицата на модата Милано. Освен това, всички клиенти, купили такива продукти за повече от 20 лв., ще получат на касата практичен подарък - брандиран козметичен несесер.
В рамките на dm beauty academy 2017 ще се проведе и онлайн игра. Участничките ще трябва да снимат своя несесер или чантичка за грим и да качат снимката през официалната интернет страница на dm България. С томбола 50 от тях ще получат кутия „beauty box“ с избрани козметични продукти.




 

Световна седмица на първичните имунни дефицити в УМБАЛ „Александровска”



Болницата ще отбележи Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) в партньорство с Международната фондация „Джефри Модел” и Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити от 22 до 29 април. По този повод, в периода 24-28.04.2017г., новооткритият Експертен център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска“ организира кампания с безплатни прегледи на хора, имащи някои от следните признака на първичен имунен дефицит:
-Четири или повече отита в рамките на 1 година;
-Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година;
-Приложение на антибиотици за два или повече месеци с незадоволителен ефект;
-Две или повече пневмонии в рамките на 1 година/ 1 пневмония за година при възрастни;
-Забавено физическо развитие при новородени и малки деца;
-Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи
-Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция;
-Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията;
-Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта);
-Хронична диария с редукция на тегло;
-Повтарящи се вирусни инфекции;
-Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.
Прегледите за лица над 18 години ще се извършват в консултативния кабинет на Клиниката по клинична имунология, ситуиран в сградата на Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ „Александровска“, 2-ри етаж, от 11.00 до 14.00ч. Предварително записване и информация на тел. 0877 570898 между 9.00 и 16.00ч.
Прегледите за лица под 18 години ще се извършват в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска“, от 11.00 до 13.00ч. Предварително записване и информация след 20-ти април на тел. 02/ 9230 357 между 8.00 и 15.00 ч.
Тъй като първичните имунни дефицити могат да се презентират като „чести“ инфекции, липсата на осведоменост означава, че между 70 и 90% от болните с ПИД остават недиагностицирани, като техните лекари лекуват инфекциите, свързани с ПИД. Като реакция към спешната нужда за повишаване на информираността за тези заболявания, на 26 април 2017г. от 12.30 до 14.00 ч. специалистите по клинична имунология на „Александровска“ организират семинар за ОПЛ под мотото „ТЕСТВАЙ, ДИАГНОСТИЦИРАЙ, ЛЕКУВАЙ“ в аудиторията на 28-ми ДКЦ. На семинара ще бъдат обсъдени особеностите при диагностиката и лечението на състояния, свързани с нарушен имунен отговор с примери от медицинската практика.
Експертният център в УМБАЛ „Александровска“ заедно с Международната фондация „Джефри Модел“ и с подкрепата на световната мрежа от организации за първични имунни дефицити се стреми да осигури лесен достъп до информация и терапия – антибактериални и антимикотични антибиотици, заместителна терапия с имуноглобулини и С1-естеразни инхибитори и други. От започването на дейността му до сега са диагностицирани 18 нови пациенти с първични имунни дефицити. Създаден е и Национален регистър на пациентите с редки заболявания – първични имунни дефицити, в който досега са регистрирани 187 пациенти.
Глобалната кампания за повишаване на информираността по въпросите на първичните имунни дефицити се провежда от 2011 година под мотото: „Тествай – Диагностицирай – Лекувай“. Тази година Световният ден на имунологията 29 април е посветен на „Имунните дефицити като причина за възникване на алергични състояния при възрастни и деца.

Неврохирург от чужбина консултира безплатно пациенти с гръбначни заболявания



Доц. д-р Зафер Оркун Токташ, един от водещите специалисти в Турция в областта на хирургията на гръбначния стълб, ще консултира безплатно пациенти в София на 29 април. Той ще гостува у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят във всяка медицинска област.
Развитието на новите технологии в медицината доведе до революционен напредък в областта на гръбначната хирургия през последните години. Така например апаратура за невромониторинг позволява да се избегнат рисковани движения по време на операция, а това повишава успеваемостта на хирургичните интервенции. Използват се микроскопски операции с висока степен на прецизност. Например при дископатия, когато се налага хирургична намеса, до засегнатия участък се достига през 1 – 1,5 см кожен разрез, като се работи със специален микроскоп за по-добра визуализация. Микрохирургичният метод е приложим както при един, така и при повече засегнати прешлени. С него пациентът се възстановява значително по-бързо, а белегът е минимален.
Пациенти от България могат да се възползват от възможността за безплатна консултация с доц. Токташ, като се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.
--------
Доц. Токташ е специализирал неврохирургия в Медицинския факултет на Мармарския Университет, където е продължил и докторантурата си. През 2014 г. е участвал в научно-изследователски дейности в областта на гръбначно-мозъчните тумори в Харвардския университет. Съвместно с проф. д-р Денис Кония са патентовали като изобретение регулируеми импланти, които се използват в гръбначната хирургия. Той е автор на редица научни материали в областта на гръбначно-мозъчните заболявания и е един от водещите авторитети в южната ни съседка за лечение на дискови хернии на гръбначни и шийни прешлени, гръбначни тумори, сколиоза и гръбначни деформации. Преподава в Медицинския факултет на Бахчешехирския университет и приема пациенти в болница „Медикъл Парк Гьозтепе“. В работата си доц. Токташ прилага най-съвременните методи и технологии.

За трета поредна година ЛИДЛ България стартира своята лятна практикантска програма



До 10 юни ученици в XI и XII клас в цялата страна, които искат да прекарат едно различно лято, като работят, трупат знания и професионален опит и получават заплащане в същото време, могат да кандидатстват на jobs.lidl.bg с автобиография и мотивационно писмо.
„Като отговорен бизнес и работодател, вярваме, че една от най-важните ни роли е да помагаме на младите да стартират своята успешна кариера тук, в България. За трета поредна година ние им предлагаме платена лятна практика, но и възможността да натрупат опит, който ще им бъде от изключителна полза за бъдещето им професионално развитие“, сподели Милена Драгийска, Главен изпълнителен директор на Лидл България.
Единствените изисквания пред кандидатите са да имат навършени 18 години, да имат интерес в областта на търговията и да имат желанието да направят своите първи стъпки в голяма международна компания като Лидл България. Практикантите ще видят отвътре как работи една търговска верига – те ще научат основните принципи в комуникацията с клиенти, стоковата подредба, асортимента, както и какво означава да прилагаш международни практики и стандарти.
Освен конкурентно заплащане, за периода на практиката одобрените кандидати ще получават ваучери за храна на стойност 60 лева. Практикантите ще имат и ментор, който ще им помогне да се интегрират в екипа на компанията. На успешно завършилите програмата Лидл България ще предостави и още една възможност – те ще могат да участват в конкурс за есе на тема „Лидл отвътре и отвън“, като победителят ще спечели месечна стипендия за първата си година като студент. Класиралите се на второ и трето място ще получат ваучери за пазаруване в магазините на веригата.
Допълнителна информация за кандидатстването и нужните документи ще намерите на сайта jobs.lidl.bg.

Ненчо Балабанов отпразнува 37-мия си рожден ден



Нашумелият водещ на “Господари на ефира” и най-добрър имитатор на премиера Бойко Борисов събра колеги и приятели в “Студио 5” 

Партито уважиха звезди от театъра, телевизията, киното и спорта, известни композитори и изпълнители, продуценти, PR-специалисти, бизнесмени и политици. Гостите затрупаха рожденика с подаръци, прегръдки и топли пожелания за здраве, щастие и още по-голяма популярност.
Сред гостите беше човекът, пуснал в мрежата първия му клип в ролята на премиера; медийният експерт, който го превърна в сензация; човекът, направил първата му песен; треньорът, който го запалил по тениса; участници от формата “Като две капки вода”, който Балабанов спечели, както и много приятели от детинство; мениджърите му от Топ Артистс; колеги от театъра и от “Господари на ефира”, където Ненчо вече е сред титулярните водещи.
Сцената не остана празна нито за секунда – изявите преливаха от пожелания в стил “стенд ъп комеди”, шегаджийски спомени и дуети, музикални изпълнения и превъплъщения. Прозвучаха апокрифни записи от ранните години на звездата – на фалшив гръцки и турски език. Ненчо официално получи и винкел с пуканки (по-известен като пернишка сурвачка), изработен специално за него в миньорския град, където се гордеят с домакинството на първата му изява в club MAZE.  
Той благодари на всички, които са били до него през годините – и в добро, и в зло, които са повярвали в таланта му и са направили възможен успеха му.

Д-р Иван Сираков: Инвазивната гастроентерология вече е важен акцент в работата на Болница "Тракия"



От началото на март 2017 година д-р Иван Сираков, д.м., е ръководител на Гастроентерологично отделение в Болница "Тракия". Той е роден в Сливен , завършва медицина в Медицинския факултет в Стара Загора през 1995 г. Печели конкурс през 2001 г. и става част от екипа на Клиниката по Гастроентерология и Хепатология на Военно медицинска академия в София. От 1994 г. допреди 2 месеца е офицер от българската армия и достига до чин подполковник, а понастоящем вече е офицер от резерва на БА.
През 2012 г. придобива научна степен "Доктор по медицина",защитавайки дисертация на тема: "Хеликобактер пилори, нестероидни противовъзпалителни средства и увреждане на гастродуоденалната лигавица".
Днес д-р Иван Сираков е един от утвърдените гастроентеролози не само в България, но и зад граница. В продължение на 22 години той изгражда лекарската си кариера и квалификация във Военно-медицинска академия в София. В работата си като ръководител на Гастроентерологично отделение в Болница "Тракия" д-р Иван Сираков ще акцентира върху развитието на инвазивната гастроентерология.

- Д-р Сираков, от 1 март 2017 г. оглавявате Гастроентерологично отделение в Болница „Тракия". Идвате от Военно-медицинска академия - една запазена марка за медицината в България. Какво Ви привлече тук?
- С Болница „Тракия" започнах да работя още преди 2 години. Нещото, което ме привлече в МБАЛ"Тракия" - Стара Загора, са огромните възможности за работа, изключително качествената апаратура, качествените специалисти в болницата, екипността в работата и фактът, че професионализмът и детайлите в работата, доброто отношение към пациента са над всичко в тази болница.
Човекът, който ме доведе тук, е проф. Александър Юлиянов (завеждащ хирургично отделение в Болница „Тракия"). С него се познаваме и сме приятели от студентските години, отдавна работим заедно. Впечатли ме и фактът, че в Болница „Тракия" всичко е обърнато към пациента. Че има чуваемост с ръководството на болницата, което е стигнало до простичките изводи, че за да се създава качествена медицина, първо трябва да се инвестира в хората, да се инвестира и в апаратура. Защото, за да излезе качествен продукт, трябва всички тези звена да работят като едно.
Имам пълна колаборация с всички хора, с които работя, пациентът получава отношение и качествена медицинска услуга. Възможностите за развитие, които намерих в тази болница, наистина са много големи. За лекар като мен е важно да имам възможност за размах, разбиране, екипност и осигуряване на качество.
- Плюс или минус е, че Болница "Тракия" не е в София"?
- Зависи към кого е зададен въпроса. За пациентите от региона и цяла Централна България наличието на подобна болница в Стара Загора е нещо уникално. Това, което ме накара доста дълго време да мисля дали да предприема тази стъпка - да се преместя в Стара Загора и да оглавя отделението по гастроентерология тук, е фактът, че 22 години съм си подреждал живота в София. На времето спечелих конкурс в най-работещата структура по гастроентерология в България - тази на Военно-медицинска академия. Тя в последствие много се разрасна и сега се оглавява от моя учител, проф. Кацаров, на когото ще съм благодарен цял живот за всичко, което е направил за мене. В очите на моите близки, колеги и приятели фактът, че съм решил да загърбя всичко, което съм постигнал в София и то в момент, в който бях постигнал много - бях защитил научна степен и т.н., решението да дойда в Стара Загора на пръв поглед изглеждаше повече като минус. В началото самият аз имах колебания, но сега осъзнавам, че съм направил абсолютно правилен избор - тук се чувствам прекрасно, градът също е прекрасен - един работещ град, в който има икономика, млади хора и университет с медицински факултет.
- Кои са новите акценти, които ще се появят в работата на Гастроентерологично отделение на Болница „Тракия"?
- На първо място това е инвазивната гастроентерология - това е ниша, която досега стоеше почти изцяло незаета в този град и в Централна и Източна България. Инвазивната гастроентерология изисква наличието и на хирургия с огромни възможности, каквото е хирургичното отделение на професор Юлиянов. От друга страна няма разгърната високотехнологична хирургия, която да работи пълноценно без силно гастроентерологично звено. Доброто лечение на пациентите изисква наличието и на двете структури. Днес моето отделение е на етажа на хирургията, което изключително много улеснява колаборацията с екипа на проф. Юлиянов. Благодарих за това решение на управителя на болницата д-р Иван Златков и на семейство Колеви, като собственици на болницата. Така пациентите получават най-добрата грижа, когато се нуждаем от хирург или следващия етап от лечението им е хирургичен и се нуждае от качествена хирургична помощ. Обсъждаме заедно с екипа на проф.Юлиянов всички тези пациенти, защото те са общи.
Друго, което много ми хареса тук, е операционният блок,в частност - операционната зала, която ми беше предоставена. Тя наистина е последен вик на модата като зала за инвазивна гастроентерология. Разполага с последно поколение апарати, има възможност за използване на огромния ресурс на болницата - супер модерна образна диагностика, клинична, микробиологична, патохистологична лаборатории. Базата данни позволява във всеки един момент резултатите да бъдат сверявани с изследванията от предишни лечения. Хората дори не могат да си представят колко много работа е вложена, за да може информационната система на Болница "Тракия" да работи по този начин. Днес ние жънем плодовете на тези отлични решения и инвестиции.
Акцентът в работата на гастроентерологично отделение, освен лечението на обичайните гастрити, колити, язви и други подобни заболявания, ще се насочи към инвазивната гастроентерология, към високоспециализираните изследвания и методики, с които се лекуват например доброкачествени тумори на дебелото черво, към модерните начини за лечение на пациенти с остро кървене от стомашно-чревния тракт. Разполагаме с пълния набор от възможности да работим спешни ендоскопии, да правим кръвоспирания, без които би се наложила хирургична намеса.
Друга ниша за инвазивната гастроентерология е лечението на всички болести, свързани със стеснение и запушване на жлъчните пътища, възможността за екстракция на камъни от жлъчните канали, за стентиране на жлъчните канали и на панкреатичния канал, възможността за диагностика на тези заболявания с помощта на станалата модерна през последните 10 години в Европа ендоскопска ехография. Болница "Тракия" разполага с 2 перфектни ехоендоскопски апарата за тази цел. Имаме възможност за извършване на чернодробни биопсии под ехографски контрол, биопсии на панкреаса под ехографски контрол. Тук има широки диагностични възможности за всички тези заболявания, които преди са се диагностицирали с лапароскопия. При наличието на ехоендоскоп не се налага вземането на биопсия от черен дроб по лапароскопски или перкутанен път, а това е голямо облекчение за пациента. Отделението по „Образна диагностика" на болницата също е перфектно оборудвано - възможностите за скенер с контраст, за селективна ангиография, това са неща, които са много важни за нас като гастроентеролози. Огромни са възможностите за лекуване на т.нар. "гранични състояния". Например, панкреатичните псевдо кисти, които понякога трябва да бъдат лекувани хирургично, понякога може да се лекуват от гастроентеролог. Тоест, в Болница "Тракия" вече няма нито едно нещо, което да се работи в клиниката по гастроентерология на Военно-медицинска академия и да не може да се работи тук! Заварих прекрасен екип, който работи в отделението от години. Водя с мен и двама лекари, които са млади, амбициозни и много умни хора. Инвазивната гастроентерология изисква екипна работа, апаратура и взаимодействие с качествени хирурзи. В Болница "Тракия" са налични всички тези компоненти. Затова тук се чувствам страхотно. Е, липсват ми, естествено, приятелите, които останаха в София, но затова пък имам повече време за себе си, респективно ще мога да се виждам и с тях, да пътувам и т.н.
- Разкажете повече за възможностите на инвазивната гастроентерология?
- Инвазивна гастроентерология означава работенето на методики, предимно свързани с преодоляване на стеснения по хранопровода, жлъчни, панкреатични канали, отстраняване на доброкачествени тумори, поставяне на стентове, третиране на усложнения от злокачествени тумори. Ние работим върху пациенти, които имат заболявания, изискващи ендоскопска диагностика и ендоскопско лечение, инвазивна ехография - биопсии и дренажи под ехографски контрол. Класическата гастроентерология, която беше модерна, докато аз бях студент през 80-те години на миналия век, вече дори за България в известен смисъл е отживелица. Инвазивната гастроентерология дава възможност за извършване на такива изследвания, които освен диагностичнен резултат, дават възможност и за лечение по неоперативен път. Инвазивната гастроентерология много често е алтернатива на хирургията. Тоест - спестява на пациента отиването на операционната маса.
Вярвам, че отделението по гастроентерология на Болница "Тракия" ще се превърне в институция още в рамките на настоящата и следващата година. Радостно е, че тук има достатъчно много персонал и това ни позволява да обърнем в детайли внимание на всичко. Работният ден върви без напрежение, абсолютно професионално, както от страна на лекарите, така и от страна на медицинските сестри и санитарите. Тук виждам сбъднатата си мечта за реална работа, изпипана в детайли. Защото имитирането на някаква дейност, практикуването на "пътечна медицина" само и само някакви пари да отидат в някаква болница, е нещо отвратително. Липсата на подобни порочни практики в тази болница е едно от основанията ми да дойда тук. Знам че, някъде подобни неща се случват. В Болница "Тракия" не виждам нито едно отделение, в което това да се случва! А в моето отделение никога няма да се случи и не се е случвало. Това, което можем да обещаем на всичките си пациенти е, че тук те ще получават професионализъм и качество.
- Моторите и рокерското братство си остават голямата ви страст след гастроентерологията. Кога намирате време за мотора и какво ви дава той?
- Карането на мотор не е просто изживяване - то е философия, идеали, начин на живот! Усещането за свобода, взаимност, удоволствието да караш със своите Братя, страхотният звук на моторите, мирисът на бензин и усещането за сила и мощ на това, което си яхнал, хоризонтът, към който караш и разбира се тежката hard and heavy музика, която винаги сме слушали, прави тази моя страст неповторима и толкова желана от мен!
А честта и мъжката дума, които са всичко за истинските мъже,са условията за всеки, който иска да стане член на мотоклуба ни "Brotherhood of honor". Всяка свободна минута през пролетта, лятото и есента, съм на мотора! За щастие и на приятелката ми Ана това много й харесва, и в това хоби също сме заедно. Засега само я возя, но тя иска някой ден да кара собствен мотор. Разбирам я - това е непреодолима страст. През годината си правим мототурове с моите верни приятели, a през лятото си правим европейски мототур, отивайки да гледаме и рок-концерт в някой град - изживяването е уникално!

Българката Анита Доганова ще срещне полякинята Камила Порцик в директен дуел на немския ММА шампионат



На 22 април започва 11-тото издание на престижния немски ММА шампионат (German MMA Championship). В една от срещите на 22 април фитнес звездата Камила Порцик ще се изправи в директен двубой срещу срещу най-добрата българска състезателка Анита Доганова. Събитието ще се състои в зала „Европа“ в немския град Кастроп-Рауксел.
26-годишната Анита Доганова (1-0) е състезател на боен клуб „Спартакус“ в категория „Муха“. Тя прави своя професионален дебют в SFC4 (Spartacus Fighting Championship) в Пловдив и успя да спечели възторжените аплодисменти на родната публика. Състезава се като професионалист от ноември миналата година, когато с технически нокаут се наложи над латвийката Валерия Соценко. Сега за първи път ще излезе пред публика в чужбина и има амбиция да продължи успешната серия с победи.  Подготвя се за шампионата с най-добрите треньори у нас по ММА и муай тай.
„Ще се бия с голям хъс и злоба за победата. Играя на "чужда територия" и очаквам доза подценяване от немска страна, което със сигурност ще е в моя полза преди и по време на самата среща.“, коментира предстоящия двубой българката  и добавя: “ Най-важно е срещата да приключи без контузии, за да мога бързо да възстановя и започна подготовка за SFC5. Предстоящото събитие ще се състои на 4 юни на площад Батенберг в София. Това е поредната гала, организирана от Combat Promotion, чиято мисия е да даде път на младите български състезатели към световните подиуми от една страна, а от друга да даде своя принос за опазването на фолклорното ни богатство, провеждайки фолклорни събития зад граница. Тази гала ще бъде едно от най-големите предизвикателства за мен, защото ще изляза  пред цяла България, за да защитя нейната чест. “ – казва Анита Доганова.
 Бившата петкратна световна шампионка по фитнес и съпруга на шефа на „Олимп“ Бернд Цабаун - Камила Порцик (2-0) дебютира в ММА през 2013 г. В дебютния си бой, живеещата в Германия полякиня, победи скоростно Яна Вагенхубер с бой на земята и технически нокаут. 39-годишна състезателка предизвиква фурор в родината си, когато излезе на арената в шампионата KSW 26. В най-голямата полска ММА организация тя си осигури втора последователна победа, като безспорно победи по точки украинката Ирина Шарапенко.  Порцик тренира с опитни треньори като Шейла Гаф и Андре Балшмитер в Пираня ММА в Офенбах. Подготвя за третото си излизане пред публика и се надява, че на 22 април ще й се удаде да направи хеттрик.

Красавицата Радост Тодорова ще играе футбол в родния си град Враца



За първи път градът е част от футболния шампионат „Купата на Coca-Cola” 


На 22 април чаровната Радост Тодорова от отбора “Играчи FC” и представителка на страната ни в престижния конкурс „Мис Вселена“ през 2015 година, се завръща в родния си град, за да покаже своите умения на зеления терен. Това ще се случи по време на регионалния финал на „Купата на Coca-Cola”, който ще се състои в спортен комплекс „Христо Ботев”.
За първи път Враца ще бъде домакин на футболни срещи, част от ученическото първенство по футбол. Общо 14 са отборите от региона, които ще премерят сили на зеления терен, а победителят в съботния ден ще се класира за големия финал на „Купата на Coca-Cola”. Той ще се проведе между 9-11 юни в Русе и ще изпрати отбора-победител на незабравим спортен лагер в базата на европейския гранд „Спортинг“, Лисабон.
В съботния ден множество забавления и игри с награди очакват всички поддръжници на състезаващите се отбори. Врачанката Радост Тодорова, която е истински фен на футбола, ще направи няколко разигравания заедно със своите съотборници от „Играчи FC“ Ицака и Недко. Тя признава, че футболът е любимият й спорт и най-голямото удовлетворение й носи самата игра, както и фактът, че я учи на спортсменство.
Във Враца паралелно с футболните мачове ще се състои и турнир по виртуален футбол, в който ще премерят сили всички фенове на FIFA. Те ще се надпреварват за възможността да посетят атрактивното събитие за най-запалените привърженици на онлайн игрите - изложението Gamescom в Кьолн, Германия.
 

Великденско чудо: 5-годишният Михаил проговори след лечение в барокамерата на УМБАЛ Бургас



Семейството на детето пътува от Раднево до Бургас за процедури в барокамерата

За семейството на 5-годишния Михаил Георгиев от Раднево този Великден е един от най-щастливите. А причината е, че момченцето вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ Бургас.
„Доскоро синът ми издаваше само звуци. Наши познати ни посъветваха да опитаме лечение в барокамера и така се свързахме с д-р Даниела Люцканова  от УМБАЛ Бургас. Проведохме първия курс от терапията през октомври миналата година и в следващите месеци ефектът бе чудодеен. Виждаме го както ние, така и учителите в детската градина. Михаил вече казва отделни думи и словосъчетания, научи българската азбука, а след това и английската,  може и да брои до 10”, казва с усмивка бащата Минчо Георгиев. На Великден семейството приключи и втория курс от терапията, с надеждата този път ефектът да е дори по-голям.
Георгиеви имат  по-голямо дете, което страда от малформативен синдром и е със 100% инвалидност. Заради това двойката реагира много бързо, когато  забелязва, че няма развитие в речта на по-малкия им син. Михаил първоначално  посещава логопед и ресурсен учител, но когато отново няма напредък, започват да се интересуват от други форми на терапия. След препоръка от познати, решават да се доверят на лечение в барокамера и не бъркат. Малко след първия курс на  хипербарната оксигенация, Мишо  се концентира за по-дълго, има по-добра координация на ръцете и най-важното – говори. За първи път казва ясно и думата мама.
„Добрите резултати, които постигнахме, са обща заслуга. Много помогна това, че родителите реагираха  навреме. Те се свързаха с мен за  консултацията  и ми се довериха изцяло за терапията. Паралелно с това Михаил продължава да ходи при логопед и ресурсен учител, което надгражда терапията”, споделя д-р Даниела Люцканова, която е сертифициран специалист по хипербарна оксигенация с над 10-годишен опит.  По време на курсовете, всеки ден семейството от Раднево пътува по общо 3 часа, но е категорично, че усилията си заслужават.
„Много  благодарим на лекарите от Хипербарния комплекс  към УМБАЛ Бургас - д-р Даниела Люцканова и д-р Георги Матев, които  през цялото време бяха изключително мили с нас. Надяваме се терапията да продължи да помага на Михаил”, споделят Минчо и Диляна Георгиеви.
Важно за пациентите е да знаят, че хипербарната оксигенация има изключително добър ефект при лечението на редица заболявания, защото насища клетките с кислород. Тя се прилага при диабетно стъпало,  множествена склероза, детска церебрална парализа, изгаряния, бавно зарастващи рани, проблеми със слуха, декомпресионна болест при водолази, пациенти, преживели инсулт и инфаркт, както  и при  редица други състояния. Терапията с кислород повлиява благоприятно както физическото, така и менталното състояние на пациента. Засега Здравната каса не покрива този тип лечение, но при няколко процедури, пациентите могат да ползват отстъпка. Всички, които се интересуват дали хипербарната оксигенация е подходящаза тях, могат да се консултират с д-р Даниела Люцканова на тел.: 0879 357 722, както и с д-р Георги Матев на тел.: 0878501121 (в делнични дни).

Ваксинопрофилактиката - отговорност, проблеми, решения



Това бе темата на проведената кръгла маса в Плевен, в навечерието на Европейската имунизационна седмица (24-30 април), с мото - „Ваксините работят”.
На събитието присъстваха, както специалисти от РЗИ, така и Георг Спартански, кмет на Плевен.
-Стартът на проявите на Фондация „МОСТ– Медии, Общество, Семейство, Традиции” за т. г. не случайно започна от Плевен, тъй като градът е носител на отличието „Инвестиции в здраве”, вече две поредни години, подчерта видната журналистка Юлия Пискулийска, модератор на събитието и председател на фондацията.
По думите и инициативи на „МОСТ” предстоят още във Варна, Стара Загора, Пловдив, и Благоевград, за да се търсят работещи решения в областта на здравеопазването и социалната политика, в резултат на добрата колаборацията между специалисти, журналисти и представители на гражданското общество.
Във форума със свои презентации участваха доц Виктория Атанасова, началник клиника по неонатология в УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, Плевен и д-р Надежда Владимирова от Националния център по заразни и паразитни болести –София.
От изложението на доц. Атанасова стана ясно, че антиваксиналните течения се засилват, но те подлагат на изключителен риск животът и здравето на децата в кърмаческа и ранна детска възраст.
По думите и до 6 м. възраст децата трябва да поемат само и единствено майчина кърма, без вода и изкуствени храни. Вместо пробиотици добре е да им се дава кисело мляко. Приемът само на витамини К и Д е абсолютно достатъчен, за да не се стигне до хипервитаминоза.
Според нея на детските площадки и кътове ходят предимно болни деца спрени от детските ясли и градини, които са потенциална опасност за здравите. Тя препоръча децата да имат добър двигателен режим и да не се застояват пред телевизора, компютъра и таблета. Родителите да не проявяват спрямо тях синдромът на хиперопека (делегиран синдром на Мюнхаузен), а лекарите да избягват хипердиагностиката или полипрагмазията.
Д-р Владимирова в презентацията си припомни за ваксинопредотвратимите заболявания като туберкулоза, хепатит А, хепатит В, полиомиелит, тетанус и др.
Спря се и на постиженията на имунизационната програма у нас, на модерните, многокомпонентни, качествени ваксини – за всеки потребител в индивидуална опаковка, на съхранението им и транспорта в условията на хладилна верига .
Припомни също така за епидемията от морбили* от 2009/2010 година у нас, с официално регистрирани над 24 000 души и 24 завършили с летален изход.
Припомни още, че т. г. през март бе регистриран първият случай на морбили, след 3 год. период на нулева заболеваемост, като отново засегнато е ромското население.
До момента заразените са 53-ма само в Пловдив. Но изрази надежда, че това ще остане локализиран, ограничен епидемичен взрив.
Д-р Владимирова бе категорична, че предизвикателствата към имунизационната програма и ваксинациите у нас остават. Те включват постигане не само на висок имунизационен обхват, но и поддържане на високо имунизационно покритие, въвеждане на нови ваксини, финансовата обезпеченост на имунизационната програма в нейната цялост и др.
За съжаление обаче имунизационният обхват у нас за периода 2010-2016 г. е под 95%.
В тази връзка като финал на форума неотразимата, обичана актриса Татяна Лолова отново отправи апел - родители да бъдат отговорни за бъдещето на своите деца и да ги имунизират, за да ги предпазят от ваксинопредотвратимите заболявания.
-------
Ваксината срещу това заболяване* се поставя на два етапа, когато детето е на 13 месеца, и когато е на 12 години.
Всеки човек може да провери имунитета си и дали е ваксиниран. Това става, чрез изследвания на антителата за установяване на защитен титър.