Translate

четвъртък, 20 април 2017 г.

Ваксинопрофилактиката - отговорност, проблеми, решения



Това бе темата на проведената кръгла маса в Плевен, в навечерието на Европейската имунизационна седмица (24-30 април), с мото - „Ваксините работят”.
На събитието присъстваха, както специалисти от РЗИ, така и Георг Спартански, кмет на Плевен.
-Стартът на проявите на Фондация „МОСТ– Медии, Общество, Семейство, Традиции” за т. г. не случайно започна от Плевен, тъй като градът е носител на отличието „Инвестиции в здраве”, вече две поредни години, подчерта видната журналистка Юлия Пискулийска, модератор на събитието и председател на фондацията.
По думите и инициативи на „МОСТ” предстоят още във Варна, Стара Загора, Пловдив, и Благоевград, за да се търсят работещи решения в областта на здравеопазването и социалната политика, в резултат на добрата колаборацията между специалисти, журналисти и представители на гражданското общество.
Във форума със свои презентации участваха доц Виктория Атанасова, началник клиника по неонатология в УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, Плевен и д-р Надежда Владимирова от Националния център по заразни и паразитни болести –София.
От изложението на доц. Атанасова стана ясно, че антиваксиналните течения се засилват, но те подлагат на изключителен риск животът и здравето на децата в кърмаческа и ранна детска възраст.
По думите и до 6 м. възраст децата трябва да поемат само и единствено майчина кърма, без вода и изкуствени храни. Вместо пробиотици добре е да им се дава кисело мляко. Приемът само на витамини К и Д е абсолютно достатъчен, за да не се стигне до хипервитаминоза.
Според нея на детските площадки и кътове ходят предимно болни деца спрени от детските ясли и градини, които са потенциална опасност за здравите. Тя препоръча децата да имат добър двигателен режим и да не се застояват пред телевизора, компютъра и таблета. Родителите да не проявяват спрямо тях синдромът на хиперопека (делегиран синдром на Мюнхаузен), а лекарите да избягват хипердиагностиката или полипрагмазията.
Д-р Владимирова в презентацията си припомни за ваксинопредотвратимите заболявания като туберкулоза, хепатит А, хепатит В, полиомиелит, тетанус и др.
Спря се и на постиженията на имунизационната програма у нас, на модерните, многокомпонентни, качествени ваксини – за всеки потребител в индивидуална опаковка, на съхранението им и транспорта в условията на хладилна верига .
Припомни също така за епидемията от морбили* от 2009/2010 година у нас, с официално регистрирани над 24 000 души и 24 завършили с летален изход.
Припомни още, че т. г. през март бе регистриран първият случай на морбили, след 3 год. период на нулева заболеваемост, като отново засегнато е ромското население.
До момента заразените са 53-ма само в Пловдив. Но изрази надежда, че това ще остане локализиран, ограничен епидемичен взрив.
Д-р Владимирова бе категорична, че предизвикателствата към имунизационната програма и ваксинациите у нас остават. Те включват постигане не само на висок имунизационен обхват, но и поддържане на високо имунизационно покритие, въвеждане на нови ваксини, финансовата обезпеченост на имунизационната програма в нейната цялост и др.
За съжаление обаче имунизационният обхват у нас за периода 2010-2016 г. е под 95%.
В тази връзка като финал на форума неотразимата, обичана актриса Татяна Лолова отново отправи апел - родители да бъдат отговорни за бъдещето на своите деца и да ги имунизират, за да ги предпазят от ваксинопредотвратимите заболявания.
-------
Ваксината срещу това заболяване* се поставя на два етапа, когато детето е на 13 месеца, и когато е на 12 години.
Всеки човек може да провери имунитета си и дали е ваксиниран. Това става, чрез изследвания на антителата за установяване на защитен титър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар