Translate

петък, 28 август 2020 г.

Силен старт на Sofia Summer Fest


Първите 7 дни на летния софийски фестивал привлякоха публика, жадна за кино, музика и театър, семейства с деца и посетители, които се завръщат към събитията на открито.24-тия София Филм Фест открива своето издание ЕСЕН на територията на Sofia Summer Fest - от 24 септември

“Ако първите 7 са най-важни, Sofia Summer Fest расте уверено,  в отлични условия и с много любов” - споделят организаторите на фестивала седмица след неговия старт. “Щастливи сме, че успяхме да предложим събитие, което хората в София отдавна чакат - открита сцена за културния календар през лятото, когато сякаш животът в столицата е най-малко интересен. Артистът Иво Димчев, например, успя да продаде концерта си и направи страхотно шоу” - допълва Борислав Чучков от екипа на Sofia Summer Fest.
Разположен зад музеите “Земята и хората” и “Софийски Арсенал”, Sofia Summer Fest предлага изключително силна програма от събития и се превърна в място за добре прекарано семейно време, а защо не и за прохладна разходка в сърцето на града.
Фестивалът се случва на площ от 5 декара в непосредствена близост до метростанция “Европейски съюз” и хотел “Хилтън” и разполага с голяма сцена /10 на 8 метра/ с кино екран /7 на 4 метра/. Седящите зрителски места са 250 удобни шезлонги и закрита шатра с още 250 седящи места. Мястото предлага разнообразна селекция от храна и напитки, част от всеки фестивал на открито.
Sofia Summer Fest продължава до края на септември. Какво ни очаква през следващия месец на неговата сцена?
к и н о
24-тия София Филм Фест открива своето издание ЕСЕН на територията на Sofia Summer Fest - от 24 септември ще бъдат представени едни от най-силните заглавия, с Оскари и Златна палма, в програмата през 2020 година – „Паразит“, „Медена земя“, „Предателят“, „Мартин Идън“, „Прегоряла ерес“ с участието на Мик Джагър и Доналд Съдърланд – от Кан и Венеция, анимационните бижута „Пътешествието на принца“, „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“, хитове от миналогодишни издания на София Филм Фест – „Лудетини“, „Мама“, „Каръл“, „Императорът“, както и българския филм „Бащата“, спечелил „Кристален глобус“ в Карлови Вари.
Фестивалът за документално кино Master of Art гостува на Sofia Summer Fest между 28 и 30 август с изключителна програма - “В търсене на Казандзакис”, “Творбите на Леонардо”, “Къде живеят архитектите”, “Морис Бежар: душата на танца” и много други.
т е а т ъ р
На 8 септември гледаме многократно награждавания моноспектакъл на Ива Тодорова с режисьор Стоян Радев “Приятно ми е, Ива”. На 11 септември, отново от програмата на Театър 199, е спектакълът по текст на Джордж Оруел “Фермата на животните”.
Сред останалите заглавия са “Горката Франция”, “Жената е странно животно”, “Последната тайна на Фреди Меркюри”, „Ало Ало!“
м у з и к а
На музикалната сцена на Sofia Summer Fest ще се качат класическите музиканти от Софийски солисти /7 септември/, Орлин Павлов Live Band /17 септември/, както и младите изпълнители Жлъч/Григоров/Гена /12 септември/.
к н и г и
В рамките на Sofia Summer Fest, на 3 септември, Георги Тошев ще представи книгата и филма си за ABBA.
На 9 септември Стефан Вълдобрев ще представи „Книга за песните“.
д е ц а
В събота и неделя летният фестивал на открито предлага театър за деца, както и ранни детски  кино прожекции.
Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на културата и община Триадица, както и благодарение на Фикосота, Български спортен тотализатор, Биротерапия и Първа инвестиционна банка.
Място на провеждане - Южен парк II зад музея „Земята и хората“ и зад Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство, до метростанция „Европейски съюз“ и хотел „Хилтън“
Следете пълната програма на Sofia Summer Fest в сайта www.sofiasummerfest.bg, както и на фейсбук страницата на събитието.

Svetlana & Riffrain се завръщат с „Нова певица” и песен


След близо 2-годишна творческа пауза поп-рок групата Svetlana & Riffrain се завръща на музикалната сцена с нова песен и нова певица!
И все пак... Нека бързо да успокоим феновете на групата, че Светлана Трифонова все още е фронтмен на състава. През 2018 г. обаче се роди дъщеря й – Миа, която е и водещия герой в клипа на новата им песен „BUTTERFLY“.
По повод пускането на песента музикантите се пошегуваха на официалната си фейсбук страница, че засега са ангажирали Миа „само за беквокали, но в скоро време тя ще поеме щафетата като основен вокал!”.
Надеждите, че в следващите години малката пеперудка ще взима все по-активно участие в клиповете на групата са големи, тъй като тя е плод на дългогодишната любов между Светлана и китариста на групата Илко Шивачев.
Те определят “Butterfly” като най-емоционалната песен на „Svetlana & Riffrain“ до момента, защото разкрива голяма част от личния им свят. В клипа към песента са представени най-съкровените моменти с Миа – от родилното до първата годинка на детето.
„Дълго време умувахме какво видео да направим на тази песен. Но всяка наша идея сякаш не можеше да пресъздаде напълно душата и смисълът, който влагаме в нея. Докато един ден, вдъхновена от най-чистата любов, аз просто сглобих това видео без всякаква претенция...Ей така, за да ни остане за спомен от първата годинка на Миа. Когато всички изгледахме видеото, вече знаехме, че няма да направим по-добър клип на „Butterfly“ от този“ – казва Светлана.
Песента е по музика и текст на Илко Шивачев, китари Илиян Димитров и Илко Шивачев, аранжимент на Юлиан Янев.
Освен новата песен на Svetlana & Riffrain, водена от любовта към детето си, преди няколко месеца Светлана създаде също и свой YouTube канал, който носи емблематичното за нея
име „Голямата малка Светлана“. Това е артистичният псевдоним, с който тя беше известна като дете сред широката аудитория през 90-те години, когато участваше във всички популярни музикални предавания у нас. За габровското лъвче тогава творяха най-големите композитори на България, сред които Тончо Русев, Митко Щерев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, Милен Македонски и други. Цялото детско творчество на малката Светлана, събрано тогава в 3 албума и над 100 студийни записа на БНТ и БНР, сега голямата Светлана публикува в YouTube канала си, където освен оригиналите на своите детски песни, тя споделя и инструменталите към тях, за да могат всички музикални деца да ги пеят по фестивали, конкурси или просто за забавление.
Освен това в YouTube канала „Голямата малка Светлана“ може да гледате много влогове от семейното ежедневие на Светлана, Илко и малката Миа, която е възпитавана в любов към изкуството и природата от най-ранна възраст, а също така и моменти от създаването на музиката в Svetlana & Riffrain.
За бъдещото си творчество Светлана, Илиян и Илко казват, че имат много нови музикални идеи, които нямат търпение да запишат в студио и да споделят с българската публика. Дотогава може да се насладите на последната им песен “Butterfly”, с която приятелите искат да покажат, че „понякога най-малките неща заемат най-голямо място в сърцето.“
Линк към песента в YouTube:
Линк към YouTube канала „Голямата малка Светлана“ :

Модни експерти търсят най-добрите млади фотографи и стилисти


Стилистът Антония Йорданова и дизайнерът Николай Пачев са в журито на престижния международен конкурс на Answear  

Международен конкурс предизвиква въображението на най-добрите млади български фотографи и стилисти. В престижното състезание, организирано от модната платформа Answear, могат да се включат всички, които мислят извън матрицата, имат силно изявено чувството за естетика и умеят да изразяват себе си през обектива.
Креативната надпревара стартира на 24 август, а от участниците в нея се очаква да създадат оригинални продуктови кадри на бижутата Swarovski и да уловят по неподражаем начин красотата на кристалите. Творбите им ще бъдат оценени от експертно жури, в което влизат доказани имена от фотографията и света на модата.
Финалистите ще бъдат селектирани от стилиста и арт-директор Антония Йорданова, дизайнера, преподавател в катедра “Мода” в НБУ и дългогодишен байер Николай Пачев и фотографа Даниела Йорданова. Партньор на конкурса е Photosynthesis.
Победителите ще бъдат обявени на 19 ноември, а всеки от тях ще получи атрактивни награди. Петимата финалисти ще си тръгнат със сет бижута Swarovski, създадени по случай 125-ия рожден ден на бранда. Класиралите се на 2-ро и 3-то място ще бъдат поощрени с 200 лева в продукти по избор от Answear.bg и сет бижута от Swarovski.
Призът за големия победител е камера Polaroid One Step 2 Holiday от Photosynthesis, 1000 лева в продукти по избор от Answear.bg и сет бижута от Swarovski. Кадрите на младия фотограф, поставен под №1, ще бъдат публикувани в списание Go Guide. 
Повече за сроковете и условията на конкурса вижте тук

Firestone пуска на пазара Performer Extra – гуми с 20% по-дълъг живот


  • Базирани на популярните гуми Firestone Performer 85 и 70, новите Firestone Performer Extra са с 20% по-дълъг живот;
  • Удълженият живот на гумата спомага за намаляване на последиците върху околната среда и дългосрочните експлоатационни разходи, като същевременно подобрява ефективността на бизнеса;
  • Firestone Performer Extra постепенно ще бъдат пуснати на европейския пазар в 43 различни размера от юли 2020 г.
Синоним на здравина и надежност на пазара за селскостопански гуми от повече от 100 години, Firestone отбеляза още един важен момент в своята мисия да предлага на европейските фермери превъзходна производителност и висококачествени продукти с новата си дълготрайна гума Performer Extra.
Базирани на популярните гуми Firestone Performer 85 и 70, Performer Extra е резултат от подобрено и устойчиво на износване съединение, което удължава живота на гумата с до 20% в сравнение със своите предшественици.Удълженият живот на гумата спомага за намаляване на последиците върху околната среда, намалява дългосрочните оперативни разходи, както и подобрява ефективността на бизнеса.
Firestone Performer Extra не само е проектирана да издържа по-дълго време. Двуъгловият профил на реброто на гумата дава страхотно сцепление, докато опцията за допълнително натоварване позволява по-голям товарен капацитет в сравнение с други конкурентни продукти. Подобно на своите предшественици, Firestone Performer Extra е проектирана с приоритет за надежност. Гумата е със самопочистващ се протектор, осигуряващ изключително сцепление и подобрена ефективност при разхода на горивото, докато гъвкавият каркас на гумата намалява уплътняването на почвата и подобрява управлението на пътя и комфорта.
Firestone Performer Extra постепенно ще бъдат пуснати на европейския пазар в 43 различни размера, вариращи от 20 до 42 инча, от юли 2020 г. Гумата е разработена в  Европейския център за научноизследователска и развойна дейност на Bridgestone в Италия и се произвежда в завода на Bridgestone в Пуенте Сан Мигел, Испания. Тъй като гумите Performer и Performer Extra поддържат едни и същи размери, те са взаимосъвместими, както на едно и също превозно средство, така и на една и съща ос. Подобно на Firestone Performer 85 и 70, Performer Extra може да бъде пригодена за повечето трактори, използвани в селкото стопанство.
“Да се помага на фермерите винаги е било в основата на Firestone откакто този бизнес е основан – самият Harvey Firestone /Харви Файърстоун/ е роден във ферма”, споделя Марк Сандърс, ръководител отдел „Продажби на земеделски гуми“, Bridgestone EMIA. “Ето защо и до ден днешен запазихме своя ангажимент за решаване на общи нужди на фермерите чрез силни и надеждни продукти. Firestone Performer Extra - последното попълние в нашия Performer асортимент, предлага всички предимства на своите предшественици, но сега със значително по-дълъг живот на гумите. 20% е огромна разлика и ще бъде реална икономия на разходи за фермерите, които изберат да направят своята работа по-ефективна и устойчива с Firestone Performer Extra.”




[1] В сравнение с предшествениците Firestone Performer 85 и 70. Въз основа на тест за контролирани лабораторни измервания (DIN abrader тест) (тест за ускорено стареене), провеждан от Bridgestone/Firestone R&D Center.