Translate

сряда, 26 август 2020 г.

Какво трябва да знаем за рака на главата и шията?


УНГ специалист дава ценни съвети за предпазване, ранни симптоми и още

Терминът „рак на главата и шията“ обхваща няколко различни вида злокачествени тумори, които се развиват в гърлото, ларинкса, носната кухина, синусите и устата. Със средно 650 000 новозаболели по света годишно, това не са сред най-често срещаните видове рак, но засягат базови жизнени функции като хранене, говор и слух. Случаите на рак на ларинкса, щитовидната жлеза, езика и слюнчените жлези се увеличават с всяка изминала година, казва проф. Четин Вурал, специалист Уши-нос-гърло /УНГ/ от болници Acibadem в Турция.
Всеки засегнат от рак на главата и шията трябва да знае, че напредъкът в хирургичните техники, технологиите и лекарствените терапии осигурява много по-добри възможности днес, в сравнение с 20 или дори 5 години назад. Информираността на пациентите и способността им да разпознаят ранните симптоми също са от ключово значение за изхода от лечението.
Също като при другите видове тумори, ракът на главата и шията започва с анормален растеж на клетки. Причината това да се случи в определен момент не е ясна, но според специалиста има някои предпоставки, които е добре да се избягват. Първата е тютюнопушенето, а втората – консумацията на алкохол, особено тежката употреба на алкохол.
Експертът предупреждава, че ако даден пациент употребява едновременно тютюн и алкохол, тогава рискът при него е много по-висок в сравнение с обичайния. Друг рисков фактор е излагането на радиация, особено при рака на щитовидната жлеза. През последните 10-15 години вирус, наречен човешки папиломен вирус /HPV/ причинява много случаи на рак на орофаринкса, особено рак на сливиците и рак в основата на езика. Проф. Четин Вурал обяснява, че тзи вирус се предава при полов акт и може да причини рак на орофаринкса. Причинява също рак на маточната шийка при жените и на пениса при мъжете. Особено в западните страни все по-често се среща рак на орофаринкса, свързан с HPV.
Ранните симптоми на тумори на главата и шията зависят от локацията. Тумор на гласните струни или ларинкса може да причини дисфония /дрезгав глас/. При рак на езика, пациентът може да открие раничка, която не зараства в продължение на три или повече седмици. Пациент с рак на щитовидната жлеза може да напипа бучка на врата си. Тумор на слюнчените жлези би могъл да причини бучка или друга маса на лицето, зад или точно под ухото, която нараства с месеци. В по-напреднал етап туморът може да причини болка: в езика, в посока към ухото или при преглъщане. Това може да е знак за тумор в областта на фаринкса и гърлото.
Ако усетите нещо необичайно в областта на главата и шията, трябва да се обърнете към специалист уши, нос и гърло. Това е точният адрес: не зъболекар, не общопрактикуващ лекар, не специалист вътрешна медицина и не общ хирург. УНГ специалистът е правилният адрес, заявява проф. Вурал. Това трябва да стане възможно най-скоро, тъй като злокачествените тумори прогресират бързо. Доброкачествените тумори се развиват бавно, с години, но ракът прогресира за седмици или месеци. Затова, ако даден пациент забележи подобни признаци и особено ако е пушач и употребява повече алкохол, трябва незабавно да се обърне към лекар, посочва специалистът.
Първата стъпка в процеса на диагностициране е подробният УНГ преглед. Ако е необходимо, могат да се използват оптични устройства, наречени ендоскопи, за да се огледат вътрешните повърхности: гърлото, ларинкса и носоглътката. Могат да се приложат и средства за образна диагностика, като ултразвук, компютърна томография или ЯМР сканиране в областта на главата и шията. Проф. Вурал посочва: „Ако симптомите и резултатите от прегледите предполагат наличие на тумор, обикновено правим биопсия на лезията. Вземаме малка част от тъканта и я изпращаме на патолога. Патологът поставя окончателната диагноза. Тогава могат да се планират и стъпките от лечението“.
В наши дни, минимално инвазивни хирургични практики, прилагани от опитни медицински екипи, помагат за премахване на тумора, като същевременно се запазват формите и функциите в засегнатите зони. „В областта на главата и шията, най-ефективното лечение е хирургична операция. При повечето тумори, особено ако са доброкачествени или в ранен стадий, операцията е основното и единствено лечение. Премахваме лезията до здрава тъкан, без всякакъв остатък, и с това лечението приключва. В по-напреднал стадий може да се наложи по-агресивна операция и в тези случаи често се стига до намесата на пластични хирурзи за възстановяване на загубени форми и функции.“ Понякога трябва да пожертваме някои важни, основни структури, за да спасим живота на пациента“, казва проф. Вурал и обяснява, че опитните пластични хирурзи могат да трансферират тъкани от една част на тялото върху друга, заедно с кожата, мускулите и кръвоносните съдове. Могат например да пренесат тъкани от бедрото или предмишницата и да я пришият с микрохирургични техники, за да възстановят липсваща част от езика или челюстта. Той признава, че такава операция може да продължи 10-12 часа или повече, и трябва да се прави само в комплексни медицински центрове.
В по-напреднал стадий могат да се приложат някои допълнителни видове лечение: лъчетерапия или химиотерапия, или таргетна терапия, или имунна терапия. Медицинските развития са налице и в тези области.
„Прогрес има и в сферата на радиационната терапия, и нашите колеги ги използват. Лекарствените терапии също напредват – вече има прицелна терапия, имунотерапия, това са нови лечебни модалности. Нашите колеги в медицинската онкология ги прилагат много успешно, и това ни помага при пациенти в напреднал стадий“, казва още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар