Translate

сряда, 26 август 2020 г.

Дни на ромската култура“ се организират за четвърти път в Сливен


За четвърти път в Сливен ще се проведе фестивалът „Дни на ромската култура“ на 27-28 август 2020 г., организиран от сдружение „Ромска академия за култура и образование“ в партньорство с Община Сливен.
В рамките на два дни е предвидена разнообразна програма от събития, която ще покаже самобитната ромска култура и идентичност.
На 28 август в крепост „Туида“ е концертът „Посланици на доброто“ с участието на ансамбъл „Романи чълхъя“ /Ромски звезди/ с диригент Кольо Бондев, сливенската певица с огромна популярност Бони, духов оркестър „Карандила“ и младата формация „Ромджаз“ с ръководител Николай Кирилов.
В изложбата „Ромско изкуство и занаяти“ в ДТ „Стефан Киров“, която ще се открие на 27 август ще покаже творби и на пловдивския творец със сливенски корен Александър Захариев - автор на плакати, посветени на Световния ден на ромите 8 април и на илюстрациите на „Ромски приказки – Романи масаля“, както и на Дора Куршумова, която ще участва с картини на фолклорна тематика „Вретенарки“.
Експозицията включва произведения на художници и занаятчии не само от Сливен, но и от цялата страна. След творците са възпитаникът на Художествената гимназия в София Бадуля - Радослав Димитров, който има 10 самостоятелни изложби, Георги Стефанов от Лом - завършил Националната гимназия по приложно изкуство в Троян и художникът Светослав Борисов, отскоро учител в Пловдив. Найден Михалев е най-младият сливенски художник, продължител на традицията на Обединен ромски съюз и на вуйчо си Петър Пенев.
Редом с ромските художници, картини представят и сливенската художничка Нели Маринова - участвала в индийски телевизионен формат, Диана Софрониева, която има 9 самостоятелни изложби, участия в изложби на СБХ у нас и в чужбина и от дълги години работи с ромски деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар