Translate

петък, 10 ноември 2023 г.

УМБАЛ "Александровска" ще бъде един от центровете в националната кампания „Не чакай диабета, изследвай се днес!“

 

 

По повод 14 ноември - Световният ден за борба с диабета, УМБАЛ „Александровска" ще участва в национална скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин в периода 14 -30 ноември. Изследванията са насочени към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Записването стартира онлайн от 8 ноември, на www.healthedu.eu. От 13 ноември ще бъде включена и гореща телефонна линия – 070010126 /на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилните мрежи/.

Гликираният хемоглобин показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца и се води златен стандарт за контрол на диабета. Методът се използва и за оценка на вероятността да страдаме от предиабетно състояние като нарушен глюкозен толеранс.

Тестуването се извършва с капилярна кръв /от пръста на ръката/ и за него не се изисква специална подготовка. Резултатът е видим веднага. За улеснение на работещите, изследванията и консултациите ще се проведат в часовия диапазон 16.00-18.30ч. по график в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска", който се намира на 1-я етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.

Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване; близък роднина с диабет /родител, брат, сестра/; повишено кръвно налягане; претърпян съдов инцидент /инсулт или инфаркт/; наличие на симптоми, характерни за  диабета като постоянен глад, жажда, често уриниране, внезапно отслабване или прекомерно наддаване на тегло; възраст над 45 години.

Захарният диабет тип 2 е най-социално значимото ендокринно заболявание, което в много от случаите се диагностицира при настъпили вече усложнения и органни увреждания. Ранното му откриване дава възможности за по-успешно лечение и контрол на заболяването. В голяма част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с правилно хранене и начин на живот, без да се стига до медикаменти или инсулин.

Посланието на кампанията „Не чакай диабета, изследвай се днес!“ е насочена към хора, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят навиците си. Инициативата е на Института за здравно образование и се провежда в 12 лечебни заведения в страната.

 

Христо и Парушев се надпяват в „All Inclusive”

 

Героите от “All Inclusive” се впускат в следващото си щуро и много забавно
приключение тази събота от 21:00 ч. по
NOVA. Заедно с жителите на с. Баня любимите приятели ще се включат в певческия конкурс „Като две капки блага вода“, който се провежда под патронажа на кандидат-кмета Йордан Парушев /Петър Калчев/. Неговият опонент Христо Чобанов /Ненчо Балабанов/ е решен да спечели овациите на публиката, привличайки вниманието и симпатиите към себе си. Щабът на Парушев ще види това и ще го принуди също да се включи с ефектно изпълнение. В яростната надпревара двамата ще бъдат готови на всичко, за да спечелят преднина. Какви номера ще си спогодят взаимно, кой ще се представи по-добре и какъв неочакван обрат ще настъпи на финала?

След разкритието за изневярата на приятеля й, Надя /Йоанна Начева/ е силно разочарована, но още повече ядосана на себе си. Затова е решена да си докаже, че има силата да продължи напред, превъзмогвайки срива и огорчението. Жоро /Мартин Методиев/ идва в точния момент с покана за пикник в планината и Надя няма да се поколебае нито за миг. Как ще протече романтичната среща и какви изненади ще има и за двамата?

Междувременно Емил /Явор Борисов/ вече е на предела на силите си от цялата криеница с мнимата му съпруга Елена /София Маринкова/. Ситуацията е достатъчно абсурдна и изнервяща за разумен човек като него, а в допълнение той усеща, че все повече се привързва към Ели. Това го обрича на постоянна вътрешна битка, което покачва напрежението му още повече. Емил взима категорично решение да й каже истината. Ще успее ли с плана си и какви ще бъдат резултатите от неговото решение?

Гледайте новите епизоди на „All Inclusive“ всяка събота от 21:00 ч. по NOVA.

 

Животът на отвлечената Михаела е застрашен в новия епизод на „Клетката“

Момичето е на ръба на оцеляването, а Тото и София правят голямо разкритие в криминалната драма този петък по NOVA

 

 

Огромно напрежение, борба за оцеляване и нови обрати очакват героите в следващия епизод на криминалната драма „Клетката“ по NOVA. Отвличането на Михаела Арнаудова /Маргарита Лъчезарова/ преобръща събитията и обратното броене започва. Похитителите заплашват живота на 17-годишното момиче, поставяйки тежък ултиматум на нейните родители. Ина /Гергана Данданова/ трябва незабавно да върне откраднатите 10 милиона на Антон Миланов-Архонта /Боян Младенов/ или ще убият дъщеря й.

Отчаяната майка е на ръба на нервен срив, защото през цялото време е блъфирала, че знае къде са парите, но истината е съвсем различна. Попаднала в капана на измамна схема без сама да подозира, силната жена осъзнава своята пълна безизходица. Тя не може да си прости, че дъщеря й става изкупителна жертва на нейната собствена вина. Ще намери ли начин да се изправи след болезнения удар, зрителите могат да гледат в новия епизод на криминалната драма.

Бащата на отвлеченото момиче – Тодор Арнаудов /Мартин Димитров/ e искрено шокиран от развоя на събитията. Затворил се в себе си и след дълги години нещастен брак с неподходящата за него жена, той сякаш бавно се събужда в резултат на драматичните събития, връхлетели семейството му. Отвличането на Михаела е последният удар, който го мобилизира повече от всякога. Тото трескаво мисли какъв ход да предприеме, за да спаси детето си. Той е готов на смели действия, за да намери най-спешното – парите, които мафията търси срещу освобождаването на Михаела. Двамата със София Гендова /Жаклин Дочева/ неочаквано откриват нова следа по пътя на мистериозно изчезналите милиони. И докато времето изтича, следата ги отвежда към подозрително лице, което може да преобърне плановете им. Ще открият ли парченце от истината, която така отчаяно търсят?

Старателно подготвяното бягство на затворничките Милкана Аргирова /Иванка Шекерова/ и нейната приятелка Велина Томова /Яна Кузова/ е на път да се провали заради опасния обрат в решителната нощ. Непредвидените обстоятелства и затварянето на Арнаудова в изолатора поставят на карта цялата тайна организация на бягството. Притеснени, че точно у липсващата Ина е ключът за важната решетка, затваряща изхода от вентилационната шахта, двете жени все пак решават да действат

и без нея. Имат ли шанс да избягат от затвора, въпреки промяната в плана, или ще бъдат своевременно заловени – гледайте в новия епизод на „Клетката“ в петък, от 22:00 ч. по NOVA.