Translate

сряда, 8 ноември 2023 г.

„Графики и рисунки“ - ретроспективната изложба на Свилен Блажев в галерия „Графикарт“

Творецът, който празнува 70 години, ще покаже за първи път пред публиката свои литографии, рисунки на голи тела и графики

 

 

Галерия „Графикарт“ представя „Графики и рисунки“ - ретроспективна изложба на Свилен Блажев, която ще бъде отворена за публиката от 9 ноември до 1 декември 2023г.

Свилен Блажев е един от любимите художници на България, който е познат със своите интензивни и наситени живописни творби. Той е творецът, който налага абстракцията в българската живопис и смесва различни материали, за да даде живот на творбите си. Галерия „Графикарт“ ще покаже на публиката един различен Свилен Блажев, който създава графика и рисунка, но въпреки това не изневерява на себе си и на своята любов към родината.

Родолюбието е черта на човека, която го свързва с неговото родно място, но при българина то е част от неговия дух, бит и вяра. Любовта към „всичко българско и родно“ преминава границите на обикновеното възхваляване на българщината, за да достигне до нови изразни средства. Изкуството винаги е било една от връхните точки за израз на родолюбщината, а Свилен Блажев е виден представител на тази любов. Воден от вътрешната си енергия и безкраен талант, той нарушава порядките в българското изкуство, за да премине отвъд изяществото и да се влее в абстракцията. Воден от българските традиции и обичаи той създава изкуство, което докосва не само чрез техники и цветове, но и разказва за българина по един необикновен начин. Имено този разказ ще открием в „Графика и рисунка“ в галерия „Графикарт“.

Тази година Свилен Блажев отбелязва своя 70-ти юбилей и ретроспективната изложба ще ни преведе по творческия път на Свилен Блажев през годините. В тази експозиция публиката ще може да се възхити на литографии от сериите „Бъдници“ и „Мотиви“, както и рисунки на голи тела и колажи. На откриването ще бъде представен и каталог с „Графики и рисунки“ на Сливен Блажев, сътворени в периода от 1984 до 2023г.. За първи път любителите на Свилен Блажев ще могат да видят и непоказвани досега 12 малки графики, публикувани в книга от цикъла „Великден“ по стихове на Любомир Левчев.

Към предговора на каталога „Графики и рисунки“ критикът Слава Иванова споделя: „Многопосочни са естетическите експерименти и открития на Свилен Блажев. През всички години на търсения и постижения той върви уверено по дългия и трънлив път към съвършенството. И при всички обрати и превъплъщения творчеството му остава органично, цялостно, единно и живо – в синхрон с пулсиращия ритъм на сърцето. Защото истинското изкуство не познава ограничения и няма възраст.“

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар