Translate

сряда, 14 септември 2016 г.

С фолклор и изобразително изкуство Обзор изпраща лятото



Третият фестивал на любителските клубове по народни танци „Море бушува-Обзор танцува“ и
тази година събра любителите на народните танци в Обзор. Носещи в сърцата си обичта към народното творчество, танцьори от цялата страна заредиха гостите и жителите на курортния град с емоции и радост.
Клубовете се обединиха в общи хорà и чрез танц „обходиха“ всички етнографски области на България и Балканския полуостров. Истинска атракция предизвика дефилето, което премина по главните улици на града, за да стигне до Амфитеатрална сцена, на която се проведе втората част на фестивала.
През тази година  „Море бушува-Обзор танцува“ неочаквано придоби международен статут. На поканата за участие се озоваха представители на Македония, Гърция, Турция, Румъния, Унгария и Украйна, които са в Обзор по различни поводи.
Възторжени аплодисменти предизвикаха бесарабските българи от побратименото с Обзор с. Кубей (Украйна), които вдигнаха на крака публиката със своите изпълнения.
Група млади хора от Македония, Гърция, Турция, Румъния , включени в Младежки обмен „Be healthy!Be happy!“ по програма Еразъм+, представиха своите народни танци. В продължение на 10 дни младежите бяха обучавани в здравословен и активен начин на живот. След като през изминалите дни  жителите и гостите на Обзор станаха свидетели на техните занимания по йога, канго и зумба, сега младежите показаха фолклора на своите страни.
Поканата да представят свои песни и танци приеха и художници от Будапеща, които в същото време участват в художествен пленер в Обзор. 



Повече от 60 локации и артисти се включват в „квАРТал фестивал“ - тридневен празник в стария център на София



Интерактивни разходки, изкуство и занаяти, архитектурни обиколки, изложби, представления, музика, дискусии и бар и гурме турове в рамките на фестивала на 16, 17 и 18 септември.



Множество работилници, архитектурни, исторически и опознавателни обиколки с гид, бар
и гурме турове, изложби, театрални пърформънси, интерактивни виртуални разходки, стрийт арт и графити, музика, диджей партита, зона за почивка и специален дискусионен форум ще преобразят стария център на София, разположен в периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза в дните 16, 17 и 18 септември, когато ще се случи първото издание на „квАРТал фестивал“.
Изключително богатата програма на пилотното издание включва повече от 60 локации и артисти, опериращи в района, които ще отворят вратите си за всички посетители на събитието и ще представят интересно съдържание с много изненади. За най-малките пък са предвидени специални детски работилници, прожекции и много забавления.
Отправна точка на събитието и през трите фестивални дена е Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф №37), откъдето всеки гост на „квАРТал фестивал“ ще получи подробна информация за различните активности и локации, както и специална карта с печати, която може да му донесе атрактивни награди от организаторите. А в Буд.КО, будката на ъгъла на ул. Стара планина и бул. Дондуков можете да оставите и своите препоръки и впечатления към дългосрочния проект за квАРТала.
Специално внимание заслужава датата 17 септември, когато е официалният Ден на София. „квАРТал фестивал“ предлага наситена програма, която се явява едно алтернативно отбелязване на празника на столицата и нейните жители и гости.

------------
Защо точно квАРТал-ът?
Представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза, е една от главните цели на организаторите от творчески колектив „квАРТал“. Регионът е бил един от най-колоритните и проспериращи след Освобождението до средата на XX в., а пределите му са населявали различни общности, които са оставили незаличим почерк върху облика на София. Не трябва да се пренебрегват множеството музеи, културни и религиозни паметници и софийски забележителности, които са разположени там, а красивите къщи и постройки от всякакъв характер предоставят възможност на десетки ателиета, работилници, ресторанти, барове, кина и всякакви интересни пространства, да функционират съвместно и да развиват потенциала на локалното изкуство, култура и икономика.
Като мотив още може да се изведе нуждата от информиране на хората за целия този потенциал и изграждането на нов имидж на квартала. Да се докаже, че той е едно добро място, както за живот, така и за работа. „С общи усилия целим да вдъхнем нов живот на някога процъфтяващия исторически център и да му върнем статуса на такъв“, коментират организаторите.
Дългосрочната цел на проекта се формира около необходимостта от изграждането на квартал за изкуство и култура в София, която се поражда не само от идеята за децентрализация, но и играе важна социална роля за икономическото и културно развитие на съвременното общество в града.
В цял свят от отдавна съществуват квартали, в които артистите имат поле за изява за разнообразни форми на творчески дейности, без те да бъдат затворени в рамките на традиционното, без нужда от официализиране и категоризиране.
Обособяването на действаща културна зона в София, е от изключителна важност за икономическото и културно развитие на града. Примерите за положителното влияние на артистичните квартали  в Европа са многобройни, а тези, които са извън Стария континент, доказват тяхната социо-културна роля в съвременното общество.
Организатори на „квАРТал фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него.
квАРТал - Кои сме ние?
Арт Фондация ДОМА, Дом на киното, Cush.be, Sito Studio, Т Е З Г Я Х, Организацията на евреите в България "Шалом“, Полски институт, Гьоте-институт, Айляк бира, French 75, Ателие Пластелин, бистро L'Etranger, Фабрика Дъга, The Muse, Move.bg, Буд.Ко, Клуб на пътешественика, Skaptobara, SKLADA, Галерия и Депо за изкуство "ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА", Музикаутор, Бар Стерлинг, Цукерна Савенко, бистро Салонъ, р-т Кринг, SOHO – Работно арт пространство за споделено ползване, рекламна агенция NEDA, Rock It, Yoga Mandala, Арт Галерия Муза, Felicita' By Leo's, Ателие VIA NEGATIVA, Delta Blues Bar, дървени играчки PLAYSENSE, шоурум Knapp, дизайн шоурум ДвОра, Salted Cafe Sofia, Книжарница ОНИ,  творческа работилница Дъга, Детски център Момо, JuiceBox Organic, и др.

Снимка квартал - РайнаТенева

Европейски фитнес ден ще бъде отбелязан за пръв път




На 15 септември България ще се присъедини към Европейския фитнес ден, официално събитие BG Бъди Активен и вече към инициативата са се присъединили едни от най-големите спортни вериги в страната.
в рамките на Европейската седмица на спорта, целящо да провокира всички фитнес центрове, спортни клубове и зали за спорт, танци и други физически активности да отворят своите врати и заедно да превърнат деня в най-активния в Европа за тази година. Инициативата се организира за пръв път на европейско ниво, а концепцията му е базирана на успешната практика на Националния фитнес ден във Великобритания, организиран от ukactive от 2014 г. насам. В България проектът се реализира от Сдружение
Европейският фитнес ден се организира от Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) като част от кампанията NowWeMOVE. BG Бъди Активен, заедно с Министерството на младежта и спорта и Министерството на здравеопазването, отправя покана към фитнес центрове и спортни, танцови и йога клубове от страната да отворят вратите си за свободни посещения в рамките на Европейския фитнес ден, като по този начин дадат възможност на всички желаещи да пробват за първи път техните предложения за спортни активности, да участват в състезания и други инициативи, които не само ще ангажират повече хора да бъдат активни, но и също така ще привлекат нови клиенти и ще създадат допълнителни възможности за развитие на техния бизнес.

Проучване „Евробарометър” за физическата активност, проведено през 2014 г., показва повишение на броя на хората, които посещават редовно фитнес център от 11% на 15% и спортна зала от 11% на 13%. Проучването показва и значителен потенциал за развитие на сектора, което дава възможност за още по-внушително развитие на резултатите през следващите години.[i]
Изследване “The Economic Cost of Physical Inactivity in Europe”, поръчано от ISCA и извършено от Centre for Economics and Business Research през 2015 г. показва, че близо 500 000 европейци всяка година умират в резултат болести, подпомогнати от недостатъчната физическа активност. Един на всеки 4 възрастни в Европа не е физически активен в ежедневието си и цената, която европейската икономика плаща за това е на 80 милиарда евро – 5 милиарда повече от световните разходи за медикаменти против рак. Изследването посочва, че ако не бъдат предприети действия, които да мотивират хората да бъдат по-активни, в бъдеще рискът за общественото здраве от липсата на физическа активност ще е по-висок от този от тютюнопушенето.


Природен парк „Витоша“ стана дом на втората гора, засадена в рамките на инициативата „Моят зелен град“



Стотици доброволци се включиха в деветото поредно издание на еко-кампанията, която
протича под мотото „Бъди зелен не само за ден“ и се организира от Системата на Кока-Кола в България, Екопак България и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), с подкрепата на Югозападно държавно предприятие, ТП “Държавно горско стопанство София” и Дирекцията на Природен парк „Витоша“. 
С общи усилия участниците в „Моят зелен град“ засадиха 350 фиданки и облагородиха съществуващите кътове за отдих и почивка и построиха нови в една от най-красивите местности на Витоша – Офелиите, давайки своя принос към обогатяването на горския фонд и опазването на природата. Така, след като през 2015 г. първата гора, създадена в рамките на инициативата стана факт в Банкя, през 2016 г. еко-кампанията продължи с фокуса върху залесяването и облагородяването - 250 смърчови дръвчета и 100 млади брезички станаха част от втората гора на „Моят зелен град“, която днес е разположена на 3 дка обезлесена, вследствие на щетите нанесени от корояд, площ в Природен парк „Витоша“.
През 2016 г. деветото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ обединява общо 16 населени места в България под мотото „Бъди зелен не само за ден“. По време на кампанията доброволци от цялата страна се включват в организирани активности по залесяване, почистване, обновяване и облагородяване на местно ниво в Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, за да направят своя град по-красив и зелен.

И тази година инициативата “Спортувай с БГ МУЗИКА!” ще се проведе на първия учебен ден – 15 септември






Тазгодишното мероприятие от поредицата ще бъде Звезден турнир по футбол в Paradise Center,
тематично за 2016 - годината, в която се проведе Европейското първенство по футбол.
В турнира отново ще вземат участие едни от най-популярните и обичани БГ изпълнители. Те ще премерят сили на футболното игрище заедно с младежи, родители и всички други посетители на Paradise Center, които желаят да се впуснат в спортната надпревара. Предвижда се отборите да бъдат изградени от БГ звезди и предварително записали се и класирали се посетители на търговския център.
От 19:00 ч. на 15-ти септември по традиция организаторите от BG Music Channel са подготвили и още една изненада за всички посетителите на Paradise Center, веднага след официалното награждаване на победителите в Звездния турнир по футбол ще се състои и безплатен празничен концерт по повод първия учебен ден.

Най-големият моден фестивал в България – Sofia Fashion Week AW 2016 се провежда от 12 до 16 септември


Sofia Fashion Week AW 2016 дава възможност за развитие на добри практики в сферата на модния бранш


Третото издание на мащабното модно събитие от най-висока класа ще протече в пет тематични
вечери, в които ще бъдат представени общо 52 колекции и модни шоута на дизайнери, модни къщи и брандове от България и чужбина. Sofia Fashion Week AW 2016 дава възможност за развитие на добри практики в сферата на модния бранш,подчерта проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода.
Лицата на Sofia Fashion Week AW 2016 са Куини-Алис Николова и Богомил Христов.
Режисьор на Sofia Fashion Week AW 2016 е Силвестър Лолов, а хореограф е Камелия Аврамова.
Партньор на събитието е и Accademia del Lusso – училище за мода, което провежда своето обучение по иновативен и креативен начин за тези, които желаят да направят кариера в сферата на големите модни марки или да имат знания, умения и увереност да започнат собствен бизнес.
За първа година на Sofia Fashion Week ще присъстват представители на британския, френския и немския „Вог“. Проектът ще се развие и с първия Summer Fashion Week 2017, който ще се проведе по моделите на модните летни седмици в Сен Тропе и Кан, като българската дестинация ще е к-с Елените.
Сред топ моделите, които ще дефилират на сцената на Sofia Fashion Week AW 2016  са: Юлия Юревич, Диляна Попова, Диана Иванчева, Марина Войкова, Радост Тодорова, Мила Христова, Жана Янева, Никол Николаева, Вероника Каролин, Анна Мария Ваклинова, Велина Узунова, Даниел Георгиев. Дебют като модел ще направи и участникът от Биг Брадър – Пламен Богданов.

Park Center Sofia отбелязва пълното си ребрандиране с безплатни концерти на открито на празника на София



Празничната програма по откриване на Малкото бижу на София включва разнообразни и интересни инициативи:
От 18:00 на 17 септември на специално изградена сцена в парка, точно зад мола, концерт ще изнесат едни от любимите български поп звезди. Първи на сцената излизат Ъпсурт, след тях в 19:00 щафетата поема Grafa Live Band, а големият финал от 20:00 ще бъде поставен от Васил Найденов. Водещ на събитието ще е Атанас Стоянов от БГ Радио, известен с предаването си „Любими песни за любими хора“. В съботния ден има забавления и за спортните фенове от Sport Depot, които организират демонстрация по фехтовка  с Фехтовален клуб ЦСКА, в която всеки желаещ може да облече специална екипировка и да играе спаринг.
На 18 септември официалнoто откриване на Park Center Sofia продължава с DJ парти в парка. Събитията започват в 18:00 с The Shame Crew – Vajarov, Paci Pac Pac и Ирина Денева, които ще пуснат всичките ви тайнo любими песни. Партито в парка продължава с The Smugglers Collective, суинг и рокендрол музика и танци. За финал на двудневния празник на сцената ще излезе и Marten Roberto с танцувален фънк и диско диджей сет.
През целия уикенд за всички посетители ще има различни игри със страхотни награди, осигурени от наемателите на Park Center SofiaOliver Weber, веригата магазини за обувки ССС, книжарница Сиела, Celio, Etam, Kenvelo, The North Face, Lily, Contrabanda, Beauty Zone, Ola, Fish&Chips, Joy Optics, Piccadilly, Kreo, Timeout, Yves Rocher, Sport Depot и много други.
Изненадите по повод новата визия на търговския център не свършват до тук. От четвъртък до неделя в Park Center Sofia за учениците и студентите е предвиден стилист, който напълно безплатно ще се погрижи за новата им визия за старта на учебната година. Ивета Христулева ще очаква всички тийнейджъри, желаещи да получат модна консултация, в часовете между 17:30 и 19:00 в централното фоайе на мола.
Новооткритият бар Cache ще представи специални коктейли и разнообразни напитки, а Cine Grand ще предложи на посетителите дългоочаквания филм “Сноудън“.
Всички събития са по повод новата визия и идентичност на Park Center Sofia, който през последните две години смени не само името си, но обнови фасадата и вътрешния интериор, привлече нови наематели, разшири зоната за хранене и създаде нов за пазара микс от различни магазини и услуги. Съвременният интериор, новият микс от магазини, заведения, забавления и услуги, отличната централна локация и прекият достъп до парка превръщат новия Park Center в малкото бижу на София.
Очаквайте в най-скоро време и още информация за нови магазини и услуги в парка.

ЖИВЕЙ АКТИВНО! За първи път в Пловдив



На 18 септември 
на площад „Централен” ще стартира първото издание на инициативата Живей Активно! в Пловдив. Нестле България, с подкрепата на Община Пловдив, Министерството на младежта и спорта, обичани спортисти и любими музикални изпълнители. Те ще запознаят жители и гости на града с активния начин на живот и балансираното хранене. Събитието ще обхване няколко локации, разположени из целия град и ще предложи разнообразни приключения за всички любители на спорта. Част от изненадите на ЖИВЕЙ АКТИВНО! ще бъдат организирани за първи път, обединени под мотото „Заедно сме по-добри!“
Всички почитатели на разходките на открито, колоездачи и фенове на ролери и скейтборд могат да се включат в началните точки, които ще ги отведат до откриването на Живей Активно! 2016 в Пловдив:
-от Народната библиотека „Иван Вазов“ – с колело;
-пред „Пеещите фонтани“ – с ролери и скейт;
-от Община Пловдив – за активен пешеходен поход.
С начало 11:00 часа, навсякъде из града ще се случват разнообразни активности. Пет на брой ще бъдат основните локации – със забавни игри и състезания в подкрепа на
активния начин на живот и балансираното хранене, както и много изненади. Сцената на площад „Централен“ ще се превърне в пространство за уроци по канго джъмпс и зумба. Състезания по детска атлетика, щафетни игри с Тереза Маринова и heal-fit гимнастика ще се проведат на детската площадка в Цар Симеоновата градина. Следващата атрактивна локация ще стане при беседката в Цар Симеоновата градина, където всеки гост ще има възможност да участва в състезанията по готвене с шеф Виктор Ангелов. На Гребната база (игрищата пред Младежкия център) ще бъдат организирани турнири по футбол, волейбол, баскетбол, стрийт фитнес и тенис на кортовете на ТК Локомотив Пловдив“. А на площадката за кучета в парк „Лаута“ ще бъдат демонстрирани и дадени професионални съвети от треньора Асен Аролски и рапъра Играта.
Ползите от активния начин на живот и балансираното хранене са много, а организаторите на ЖИВЕЙ АКТИВНО! отбелязват 5 причини, които да убедят всеки да се включи в мащабната инициатива:
1. За да избягаме от стреса: Спортът е отличен метод за разтоварване на ума и тялото. Доказано е, че активността намалява чувството на депресия и апатия.
2. За да печелим повече положителна енергия и усмивки: Активността повишава нивото на хормони като серотонин и ендорфин в организма, които подобряват настроението и повишават нивото на енергията.
3. За да освежим мисълта си: Спортът подобрява работата на мозъка. Количеството приет кислород ни помага да мислим и да помним по-добре.
4. За да се сближаваме, общуваме и намираме нови приятели: Ето един чудесен начин да се срещаме с хора и да подобрим социалните си умения.
5. За да подобрим функциите на тялото и организма: Когато спортуваме, тялото се възстановява по-лесно след болести или контузии. Освен това се подобрява метаболизмът, както и здравословният сън.
Финалът на ЖИВЕЙ АКТИВНО! в Пловдив ще бъде посветен на звездите на българската музикална сцена Сантра, Дивна, Играта, Лео, Павел и Венци Венц. Грандиозният концерт е с начален час 18:00, мястото – площад „Централен“.

Coca-Cola Chill & Grill завладя София под мотото #ДаСеХранимЗаедно


Поредицата Coca-Cola Chill & Grill е насочена към цялото семейство и безценното време, прекарано с приятели и близки, приготвяйки и наслаждавайки се на вкусна храна на открито


Грандиозният финал на поредицата грил събития Coca-Cola Chill & Grill се проведе на 11 септември 2016 г. в Южния парк - София. Специална грил-зона изненада посетителите с множество забавни активности за малки и големи, приятна музика и най-вече – с вкусна храна.Гостите приготвяха апетитни грил-изкушения по свой вкус, а най-активните участници от всичките 5 града, в които се проведе инициативата, получиха зашеметяваща възможност да се качат на масата на Coca-Cola високо в небето, където опитаха ястия, приготвени специално за тях от финалистите от първия сезон на Master ChefСимеон, Елена и Аврам.
Полезните и ценни съвети на четири от най-популярните дами в кулинарията у нас – Сандра Алексиева (1001 рецепти), Ани Шакарян (Vkusnoteka), Ваня Георгиева (Culinary with Me) и добре познатата на майките от телевизионния екран водеща Даниела Колева зарадваха присъстващите.
Алексиева демонстрира нестандартна интерпретация на люти кюфтета на грил;Шакарян изненада с гриловани канелени смокини с топинг от Маскарпоне, заквасена сметана и мед; Колева приготви свински врат в крем от сушени домати, пресни билки и каперси; а Георгиева представи своя интересен прочит на Милфльой с малини и гриловани кори за баница. След вкусните демонстрации на дамите, две от тях влезнаха в оспорвана грил-битка и поканиха помощници от публиката, които да им асистират и приготвиха две апетитни интерпретации на летни рецепти за грилован лаврак с лимон.
Кулминацията на инициативата #ДаСеХранимЗаедно бе специално организираната
вечеря високо в небето, която подари неусещани емоции на победителите от Facebook активностите, както и на над 40 от гостите, които приготвиха своя обяд или вечеря в грил зоната на Coca-Cola Chill & Grill. Те се насладиха на едно незабравимо изживяване на масата на Coca-Cola, издигната на платформа на 40 метра над земята с уникална панорамна гледка от София. Известните кулинари от формата Master Chef – Симеон, Елена и Аврам приготвиха редица апетитни грил шедьоври за късметлиите.
През целия неделен ден актьорът Ники Станоев се грижи за доброто настроение, а за най-малките бяха подготвени специално куклено шоу, водни игри и много спортни забавления. Младите и атрактивни танцьори Swing Monkeys раздвижиха участниците в събитието. В края на апетитния ден групите Rewind, Funky Miracle, Brazz ViliDJ допринесоха за още по-приятната обстановка на събитието и доброто настроение на участниците, заедно с новото откритие на музикалната сцена Leni Tzanova и DJ тандема Smugglers Collective.

 

Първият в историята на България Ултра Крос Триатлон „Лъвско сърце“ се проведе в Приморско



Общо 43-ма атлети се включиха в него. Уникалното за България състезание събра на едно място опитни атлети и любители на спорта, които показаха изключителна
издръжливост, като преминаха 140 км за по-малко от 13 часа. Събитието се организира за първи път под патронажа на кмета на Приморско д-р Димитър Германов и с изключителната подкрепа на общината, ЕкоТой, RAM Bikes, БФТ и GreenWay.
Състезанието включва традиционните три етапа на триатлон, но с многократно увеличен обем по неравен терен. Участниците трябваше да преминат 3 км плуване в залива на плаж Перла, Приморско, 119 км планинско колоездене в Странджа планина и 18 км бягане в резерват Ропотамо с обща денивелация от 2559 м. Надпреварата преминава през територията на четири резервата и три общини. Местата не са избрани случайно – трасето прекарва участниците през девствени кътчета и забележителности като Лъвската глава, Бегликташ и Маслен нос. Всеки един от етапите представлява своеобразен културен маршрут с богата история.
"Лъвско сърце провокира атлетите да проявят максималния си потенциал, като ги поставя на тройно изпитание в една от най-чистите и диви планини на България.“, разказва Филип Шавов - един от организаторите и добавя „Удивително е да видиш тези мощни атлети в действие. Силата, готовността да помогнат и най-вече усмивките – истинските ценности, преобладаваха в Приморско онази неделя.“
Двадесет и четири годишният Емил Стойнев–младши зададе „тона“ на състезанието, излизайки от водата на 49-та минутата от началото на надпреварата. Той успя да премине трасето от 140 км. за 7 ч. и 11 минути като постави висока летва и заслужено спечели първото място. Второто място грабна спасителят Йордан Нечев от клуб GreenWay, който премина по тежкото трасе за 8 часа и 11 минути, а колегата му по клуб Камен Тончев си извоюва третата позиция с време от 8 часа и 21 минути.
При жените най-добре се представи опитната колоездачка Христина Козарева-Лайкеб, която успя да премине през трите етапа за 9 часа и 7 минути. Републиканската шампионка по колоездене Анелия Карагьозян спечели второто място с общо време от 10 часа и 14 минути, а Ася Мицева стана трета с 10 часа и 36 минути. Общо 34-ма участници финишираха успешно в рамките на контролното време, а с усилията си, атлетите показаха, че всичко е възможно щом човек носи Лъвско Сърце.
Победителите бяха удостоени с ръчно изработени медали и си поделиха наградния фонд от 5000 лв., осигурен от община Приморско. Всички състезатели, които завършиха успешно, получиха медали и награди, включващи новата карта на Странджа планина, силови гелчета Agel, специализирана тениска, Roobar и ПроВиотик.

Старира програмата BBU Startup School


Нов български университет и фондация BBU обявиха старта на програмата BBU Startup School -първата университетска програма по предприемачество и бизнес, която събира на
едно място академични преподаватели, представители на бизнеса и инвеститори, с цел да създаде новото поколение бизнес лидери. В програмата може да кандидатствa всеки навършил 18 г. със завършено средно или висше образование.
„С BBU Startup School отговаряме на нуждите на младите хора да живеят динамично, да изразяват своята креативност, да създават и да бъдат свободни в своите идеи и мисли. Те искат да живеят днес и да виждат резултатите от положените усилия, за да продължат напред”, сподели Людмил Васев, съосновател на BBU foundation.
BBU Startup School е 9-месечна образователна програма, в рамките на която ментори предават бизнес умения и ноу-хау, трупани с дълги години практика. Идеята на организаторите е по този начин интензивно да компенсират една от липсите в младите хора, помагайки им да доведат своите проекти до реална реализация. BBU Startup School няма да поставя оценки, да очаква да бъдат предавани домашни и курсови работи, а участниците в програмата ще създадат свой собствен бизнес. Задачата на преподаватели и ментори е да осигурят необходимия набор от инструменти и знания, така че първоначалните идеи, водени от мотивацията в екипите, да се развият до реални стартиращи компании.
Първата университетска програма  по предприемачество и бизнес разполага с голяма мрежа от академични авторитети, ментори, бизнес контакти и инвеститори от България и чужбина, готови да съдействат на екипите по време на тяхната работа. В същото време програмата е акредитирана от Нов български университет и всички участници, които имат желание, могат да продължат своето обучение в магистърската програма “Бизнес администрация” (МБА програма) на НБУ.
В нейните рамки ще стартира и първата в България Junior Company. В нея  младежите, които искат да натрупат опит, но нямат своя собствена идея за бизнес, ще могат да работят върху реални проекти, изграждайки същевременно своя предприемачески усет и умения.
Желаещите да кандидатстват могат да го направят на http://bbu.bg/, като опишат своите идеи и отговарят на няколко допълнителни въпроса. Кандидатите, които нямат собствени идеи трябва да споделят как те биха променили или допълнили вече работеща идея. Всички апликации ще бъдат прегледани от жури, съставено от представители на фондация BBU, Нов български университет и консултанти от фонда Krypton Venture Capital. Успешно представилите се кандидати ще бъдат поканени да се присъединят към пилотния брой на BBU Startup School, който стартира на 28 ноември 2016 г.
Формата на обучение в BBU Startup School е целодневна и присъствена. От понеделник до четвъртък в продължение на 9 месеца програмата ще редува теория, съвети от представители на бизнеса и активна работа по проектите. Всеки петък участниците ще участват в семинари, работилници, мотивиращи лекции и други извънкласни занимания, полезни за развитието на нужните бизнес умения сред студентите. Основната цел на програмата е максимален брой идеи да бъдат реализирани като реални стартиращи компании.

България ще купува от Румъния липсващи у нас лекарствени медикаменти




Над 180 лекарства изчезват ежегодно от българския лекарствен пазар, част от които са без аналог. Отпадането им от позитивния лекарствен списък се дължи на ценови натиск или на високи регистрационни такси. Изчезват основно лекарства от така наречения златен стандарт, както и по-евтини медикаменти. За последните 10 години те надхвърля 2000, съобщи д-р Петър Москов, министърът на здравеопазването, при откриването на първата Регионална конференция на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване.
От думите му стана ясно, че правителствата на България и Румъния са на финалната права за създаването на общ лекарствен пазар.
-Основното в споразумението между двете държави ще е по-справедливото ценообразуване, както и ограничаването на все по-задълбочаващия се бизнес с изчезващи медикаменти. И когато даден продукт, регистриран у нас, не е наличен, но го има в Румъния ще може да го купуваме, при своите условия и на своите цени за обществените си фондове и да се създадат съвместни механизми, които да гарантират по-добър достъп до модерни и ефективни лекарства, обясни министърът.
Въз основа на споразумението ще се създаде и общ комитет за преговори с фармацевтичната индустрия при навлизането на нов медикамент на пазара. Целта е да се постигнат по-ниски цени и за двата пазара, чрез осигуряване на по-голямо количество доставки.
-Начинът, по който се ценообразуват лекарствата в момента, е несправедлив за държави с БВП като този на България. На търговията с лекарства не бива да се гледа като на търговия, защото са намесени по-висши ценности, заяви д-р Москов.
Споразумението до края на месеца ще бъде подписано. Очаква се да заработи до средата на 2017 г. То ще бъде отворено за всички държави, които искат да се присъединят.
От думите му стана ясно още, че фармацевтични компании, които не спазват разписаните в Закона за лекарствата критерии за наличност и достатъчност ще бъдат наказвани със забрани за износ, за да се защитят българските пациенти от недостиг на лекарства. Визира случаите, при които част от производителите отказват да предложат по-ниска цена у нас с "фалшивия" аргумент, че това ще увеличи паралелния износ на съответните медикаменти на чужди пазари,а в действителност се оказва, че тези фирми са внесли двойно по-високи количества лекарства в страната, като по този начин сами стимулират паралелния износ.
"И когато една голяма фармацевтична компания е внесла 100% повече от реалните нужди на българския пазар и след това обяснява пред българския здравен министър , че не дава по-изгодни отстъпки на България, защото това щяло да увеличи паралелния износ, то тук това е формален аргумент и аз не го приемам", категоричен бе той.
Очаква се в най-кратки срокове проектопромените в Закона за лекарствата да бъдат приети от МС и да влязат за обсъждане в НС.
„Новите текстове в Закона за лекарствата вече са готови и тяхната основна цел е да гарантират наличността и достатъчността на фармацевтични продукти на българския пазар. От там нататък не е ангажимент на българската държава и на която и да било европейска държава да отчита бизнес практиката на локалния представител на определена фармацевтична компания”, заяви здравният министър.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов откри първата Регионална конференция на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване



За първи път представители от 25 държави от Европа - политици, представители на здравни институции, пациентски, съсловни и други неправителствени организации се събраха, за да
дискутират и потърсят общоевропейски решения за подобряване на достъпа на пациентите до качествено здравеопазване.
Конференцията бе под егидата на МЗ на темата - Сътрудничеството в региона като начин за подобряване на достъпа до здравеопазване в Централна и Източна Европа. Целта на форума бе да се обединят силите на всички заинтересовани страни в сферата на здравеопазването в Европа, с цел идентифициране на ключовите пречки пред достъпа на европейските пациенти до здравни грижи и намиране на иновативни и устойчиви решения, които да адресират тези проблеми, съобщиха от Националната пациентска организация, която е съорганизатор на проявата.
По време на официалното откриване д-р Москов, в качеството си на домакин на събитието, потвърди необходимостта от конструктивен диалог и общи действия в тази посока, като очерта стартиралата инициатива между министрите на здравеопазването от Централна и Източна Европа по въпросите на нарастващите предизвикателства в областта на лекарствената политика. Предмет на проведените работни срещи в София и Букурещ през изминалите месеци в рамките на  инициативата бе подобряването и улесняването на достъпа на пациентите до ефективно лекарствено лечение при отчитане на актуалните постижения на медицинската наука и осигуряване на предвидимост и устойчивост на публичните финанси.
Д-р Москов добави, че разговорите между министрите от региона на ЦИЕ, с цел сближаване на лекарствените политики и обединяване на усилията на представените страни за общи действия в тази област, са в напреднала фаза, като предстои подписването на „Споразумение за сътрудничество за достъп до ефективно лекарствено лечение“ между България и Румъния.
За първи път в рамките на конференцията бяха анонсирани и приоритетите на предстоящото през 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз в сферата на здравеопазване, с основен фокус: цени и ценообразуване на лекарствените продукти и подобряване на достъпа до здравни грижи на европейските граждани.