Translate

събота, 18 декември 2021 г.

Microsoft персонализира своите продукти с цвета на 2022г. Very Peri

Microsoft приложи обявения от изследователския и информационен център по цветовете Pantone цвят на 2022г. към своите най-популярни продукти, за да даде на потребителите повече възможности за създаване на персонализирани среди и документи

 

 

Рantone Inc., изследователският и информационен център по цветовете, обяви Very Peri, комбинация от
топли и живи нюанси, за цвят на 2022г. Според Pantone Inc. новият цвят, който носи името Pantone 17-3938 Very Peri, е комбинация от няколко изразителни нюанса – динамичен тюркоазено син нюанс с виолетово червен подтекст, съчетаващ верността и постоянството на синьото с енергията и вълнението на червеното.

Нов цвят за шрифтове, 3D емотикони, скрийнсейвъри на Windows и фонове на Teams

В партньорство с Pantone Inc., Microsoft вече обяви включването на новия цвят Very Peri в дизайна на своите най-популярни продукти на Microsoft 365. Very Peri ще бъде наличен за шрифтове, 3D емотикони, фонове на платформата Teams, теми на уеб браузъра Edge, презентации на PowerPoint и други. Новите скрийнсейвъри на Windows са напълно пременени в цвят Very Peri.

Very Peri се превърна в нова тема и за уеб браузъра Edge. Според дизайнерите, отговорни за неговото създаване, този цвят отговаря на нуждата на хората да бъдат по-дръзки и енергични след период на изолация, както на работа, така и в свободното си време. Разполагайки с новия цвят, авторите черпиха вдъхновение от редица източници: игрални филми, впечатления от пътувания, музика, красота и модна индустрия. Използването на Very Peri е повлияно и от новите технологии, материали, текстури и ефекти, които се появяват в живота ни. Според дизайнерите на Pantone Inc., новият цвят Very Peri символизира новост, свежест, енергия и надеждност.

Палитрата с бъдещия цвят на годината „The Balancing Act“, е налична за дизайн на слайдовете в Power Point

Според разработчиците на продукти на Microsoft цветовете са един от най-важните елементи при създаването на персонализирана среда, лични презентации и документи. С тяхна помощ потребителите могат да бъдат по-изразителни в своето представяне, да предават информация по-точно, както и да обяснят характеристиките на различните продукти.

„The Balancing Act“ е една от четирите нови цветови палитри, разработени от Microsoft за шаблоните на PowerPoint, които ще съдържат новия цвят Pantone Very Peri. Чрез включването на нови цветове в дизайна на най-често използваните продукти, разработчиците на софтуер се стремят да дадат на потребителите повече възможности да изразят себе си и да развият своето творчество. С Very Peri потребителите ще могат да съчетаят верността и постоянството на синьото с енергията и вълнението на червеното. През цялата 2022г. хората ще могат да избират дизайнерски решения, вдъхновени от Very Peri, в различните продукти на Microsoft.

 

Награди „Жълта роза“ 2021г.

 

 

За 12-ти пореден път Зонта Клуб София – първият в България официално учреден преди 26 години клуб
на Зонта Интернешънъл - най-влиятелната женска международна неправителствена организация
- ще връчи годишните награди Жълта роза. Жълтата роза е символ на организацията и наградите се присъждат на изявени личности за значителен принос в развитието на обществото и в защита на здравето, правата на жените и свободите на хората.

 Зонта клуб София работи  съвместно с международни и други организации за подобряване статуса на българската жена, подпомагане на хора в неравностойно положение и подкрепа на млади български таланти.

Тази година статуетката „Жълта роза“ ще получат:

-          Проф. ген. Венцислав Мутафчийски - професор, генерал-майор, началник на ВМА, главен лекар на въоръжените сили на Република България - за неговия изключителен принос в опазване здравето на хората, превенция и лечение на болните;

-          Николай Андреев - главен изпълнителен директор на най-голямата медийната група България "Нова броудкастинг груп", а от 1 Декември 2021 – главен изпълнителен директор на Vivacom - с принос в медийното популяризиране и отразяване каузите на Зонта клуб София и Зонта България за периода от 2019 до края на ноември 2021г.

-          д-р Софиен Риахи - експерт по  дигитална и естетична стоматология - с личен принос в лечението на жени и деца, пострадали при домашно насилие, настанени във фондация „Асоциация Анимус“, което е един проект на Зонта клуб София за защита на жените.

Церемонията по връчване на наградите „Жълта роза“ ще се  състои през месец март 2022 година.

Сред отличените с наградата „Жълта роза“ са: Илияна Йотова - Вицепрезидент на Република България, Ирина Бокова - Генерален секретар на ЮНЕСКО, Йорданка Фандъкова – Кмет на град София, Ренета Инджова - Министър-председател на Република България за периода от октомври 1994  до януари 1995, Илияна Раева – Председател на Българската федерация по художествена гимнастика, Иван Гранитски - журналист,  публицист, издател и обществен деец, Надя Обретенова – журналист, Божана Димитрова – журналист, Явор Колев – ръководител на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и други известни личности.

 

22 премиерни филма и споделени емоции в празничната програма на NOVA

 

С грандиозни спектакли изпращаме старата година

 

 

Празничната програма на NOVA ще предложи забавление, уют и  коледно настроение за цялото
семейство. Селекция от 22 премиерни заглавия очакват телевизионните зрители от 24-и декември 2021г. до 2-ри януари 2022г. По време на най-светлите празници те ще бъдат в компанията на впечатляващи концерти с плеяда музикални звезди, любими предавания и филмови хитове. А от 20 декември оригиналните епизоди на забавното предаване „Семейни войни“ ще изправят в увлекателни битки нови очарователни семейства.

Старт на коледната магия на 24-и декември ще даде специалното издание на „На кафе“ с много веселие, песни на живо, специални гости и кулинарни вдъхновения за празничната трапеза. След това дебютът си в ефира на NOVA ще направят романтичните ленти „Завръщане в Кристмас Крийк“ в 12.30 ч. и „Гордост и предразсъдъци по Коледа“ в 14:10 ч., както и приключението „Дора и градът на златото“ от 16:00 ч. Веднага след „Черешката на тортата“, в 21:00 ч., премиерата на новия филм „Цар Лъв“ ще отведе зрителите в африканската савана.

В коледния уикенд специалните издания на предаването „Събуди се“ ще започнат в 08:00 ч. и ще продължат до 10:15 ч. На 25-и декември премиерните романтични филми „Коледа в планината“ от 10:15 ч. и „Вкусът на Коледа“ от 13:20 ч., както и комедиите „Коледната среща на татко“ от 15:00 ч. и „Негово превъзходителство Мистър Дънди“ от 22:00 ч ще донесат коледен дух и положителни емоции в домовете на зрителите. Вълшебна Коледа предстои и на 26-и декември с Деня на Дисни. Вълнуващото телевизионно изживяване ще превземе ефира с шест заглавия, три от които премиерни – четвъртата лента от култовата поредица „Играта на играчките: Пътешествието“ в 12:30 ч., фентъзи приключението „Дъмбо“ в 14:30 ч. и продължението на любимата приказка на малки и големи „Замръзналото кралство II” точно в 20:00 ч. 

В дните между Коледа и Нова година празничният дух ще бъде допълнен от още осем премиерни филма, сред които семейната комедия за група пожарникари превърнали се в детегледачки „Не си играй с огъня“ на 27-и декември в 20:00 ч. и приказната лента „Господарка на злото 2“ с Анджелина Джоли на 28-и декември в 20:00 ч. Последното издание на „На кафе“ за годината ще предложи много смях с целия екип на предаването на 30-и декември.

Три концерта ще се погрижат за празничното настроение в последния ден от 2021г. Всички участници в третия сезон на „Маскираният певец“ ще изпълнят своите най-любими песни в специален концерт от 20:00 ч., а край на 2021г. ще сложи грандиозният спектакъл в „Забраненото шоу на Рачков“. Негови гости ще бъдат: Васил Найденов, Богдана Карадочева, Мариус Куркински, Антон Радичев, Белослава, Графа, Софи Маринова, Устата, Преслава, Ивана и Стояна. В 1:00 ч. предстои да бъде излъчен тайният концерт „THE VOICE TV – 15 години с най-популярните съвременни български изпълнители. Веднага след него, в 2:40 ч., зрителите ще видят концерта „Една нощ с Адел” с изпълнения от най-новия албум на световноизвестната певица.  

На 1-ви януари успешният български филм „Диви и щастливи“ ще с участието на Яна Маринова и Луиза Григорова в главните роли бъде видян за първи път на телевизионен екран в 20:00 ч., а на 2-ри януари „Звездата на сърцето ми“ ще плени зрителите от 14:15 ч.

Силата на модела за подражание – как навиците на родителите и децата са взаимосвързани?

Ново глобално проучване, поръчано от Kaspersky, изследва ролята на здравословните цифрови навици в семейството, както и влиянието на поведението на родителите върху това на децата и обратното

 

Ново проучване на Kaspersky показва пряка връзка между времето, което родителите и техните деца
прекарват пред дигиталните устройства. Данните показват, че 82% от възрастните и 70% от малчуганите прекарват ежедневно поне по три часа с джаджи в ръка и че децата вероятно копират времето, което родителите им прекарват в използване на устройства.

Децата винаги наблюдават и копират това, което правят родителите им - това важи и за дигиталните им навици. Ако децата виждат, че родителите им постоянно използват устройствата си, те ще считат подобно поведение за норма и също ще прекарват много време онлайн. Въпреки че понякога може да е трудно да бъдеш модел за подражание, родителите трябва да осъзнават влиянието на своите действия върху поведението на децата си и да се опитват да дават пример, когато става въпрос за правила, свързани с времето, прекарано пред екрана.

Резултатите от проучването показват връзката между времето, прекарано пред екрана, от страна на родителите и децата. По-голямата част от децата и възрастните - 48%, използват устройствата си по едно и също време през деня - в продължение на 3-5 часа. Освен това по-голямата част от родителите са убедени, че както те /62%/, така и децата им /58%/ прекарват доста време онлайн.

Резултатите също показват, че децата активно адаптират начина, по който използват устройствата, въз основа на начина, по който ги използват техните родители. Например, когато 80% от родителите прекарват по-малко от 2 часа на ден пред устройства, техните деца правят същото. Ако възрастните използват своите устройства повече от 2 часа на ден, децата е също толкова вероятно да направят същото, като едва 19% от случаите показват, че децата, които имат такъв пример пред себе си, прекарват по-малко от 2 часа на ден пред дигиталните устройства.

В същото време, според резултатите от докладите, децата, чиито родители редовно използват устройства, прекарват повече време пред екрана в различни цифрови навици. Например децата, чиито родители често използват джаджи, прекарват допълнително 39 минути онлайн по време на хранене. Междувременно писането на текстови съобщения, докато водят разговори, добавя на децата средно 41 минути екранно време, а споделянето на снимки в социалните мрежи добавя още 31 минути на ден - време, което наистина се натрупва.

"Както се вижда от данните - колкото повече часове родителите прекарват в работа с дигитални устройства, толкова повече часове децата прекарат пред своите. Родителите искат да осигурят по-добър баланс между времето, прекарано пред екрана, за своите деца и основното им предизвикателство е как да постигнат това. Днес има налични инструменти, които могат да помогнат на родителите да подобрят цифровото благосъстояние на децата си и да гарантират, че времето, прекарано пред екрана, е безопасно и балансирано. Даването на пример от самите тях също е чудесен вариант", коментира Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

"Децата имат много по-голяма полза от осезаемото взаимодействие с реалния свят, отколкото от потреблението на цифрова информация. Децата на възраст под 12 години, например, все още трябва да извървят дълъг път, преди способността им за абстракция да бъде сравнима с тази на възрастните. Те първо трябва да се научат да усещат, чуват, виждат, миришат и вкусват света.

В нашата практика използването на цифрови медии от родителите и семействата винаги е водеща тема. Много родители са убедени, че е напълно достатъчно ясно да регламентират времето, което децата им прекарват пред екраните, и да контролират вида на съдържанието, до което имат достъп. Но вместо да се притесняват за ефективни наказания, родителите трябва първо да намалят собственото си медийно потребление." - коментират терапевтите Биргит Хьолцел и Щефан Рузас от мюнхенската практика Liebling + Schatz.

Пълният текст на доклада е достъпен чрез този линк.

Ако искате да помогнете на децата си и да гарантирате, че използват устройствата си по сигурен начин:

- Прекарвайте повече време в общуване с децата относно мерките за онлайн безопасност. Опитайте се да обърнете внимание на собствените си навици - използвате ли смартфона си, когато се храните или разговаряте? Обърнете внимание дали задавате модел, който децата ви следват. Или дали реагират по различен начин, когато оставите собствения си телефон настрана.  

- Обмислете изтегляне на приложения за родителски контрол и обсъдете тази тема с детето си, за да му обясните как работят тези приложения и тяхната необходимост за да са в безопасност онлайн. 

- Помолете детето си да не одобрява само никакви настройки за поверителност и да поиска заедно да ги преглеждате. Възрастните също трябва да придобият навика да четат внимателно всички споразумения за поверителност.

----------------------

За проучването:

През септември 2021г. Kaspersky възложи на Sapio да проведе онлайн проучване сред 11 000 респонденти, за да проучи ролята на здравословните цифрови навици в семейството, както и ефекта на родителските навици върху децата и обратно. В проучването участваха възрастни, които живеят с децата си на възраст 7-12 години, на пълен работен ден. Извадката включва 1000 респонденти от Обединеното кралство, Франция и Германия; и по 500 във всяка от следните държави: САЩ, Турция, Египет, Бразилия, Колумбия, Русия, Южна Африка, Малайзия, Сингапур, ОАЕ, Саудитска Арабия, Нигерия, Перу, Чили, Аржентина и Мексико.