Translate

сряда, 21 септември 2011 г.

Алерген-специфичната имунотерапия - терапия с алергенни ваксини


По думите доц. Васил Димитров, председател на Българското алергологично дружество напоследък се говори не за горни и долни дихателни пътища, а за единен дихателен път, което ще рече, че ако един алергичен ринит не се лекува правилно той се превръща в бронхиална астма.
Алерголозите у нас са 100 като 1/3 от тях са детски. В три района на страната - Кърджали, Ямбол и Монтана обаче няма алерголози, съобщи той.
Акад. Богдан Петрунов подчерта,че алергията е съвременно, социално значимо заболяване на имунната система, която реагира „извратено” към най-различни фактори от външната и вътрешната среда на организма и на това се дължи алергизацията или неговата свръхчувствителност.
Той посочи, че генетичните фактори са в основата на 50% от бронхиалната астма, алергизацията към поленовите алергени обяснява 15% от случаите, микрокърлежите в домашния прах предизвикват 10% от тях и въздушните/индустриалните замърсители също в около 10% са причинители на заболяването.
По думите алерген-специфичната имунотерапия (ASIT) е позната още като терапия с алергенни ваксини и това е единственото лечение, което модифицира естествения ход на алергичната болест. Едно от предимствата на тази терапия е, че намалява приемът на симптоматични лекарства за лечението на алергията, намалява или премахва симптомите в дългосрочен план, предотвратява прогресията на алергичния ринит в астма и намалява рискът от друг нов тип алергизация на организма т. е. избягва се развитието на чувствителност към други алергени.
ASIT се прилага под формата на подкожни инжекции или сублингвално, което е много по-удобно и не е съпътствано от сериозни рискове.
Много важно е ASIT да започне на време и да се спазва стриктно предписаната схема на лечение. Обучението на болните е елемент от съвременното лечение. А бъдещето е строго индивидуализирана терапия, насочена към конкретния човек, подчерта акад. Петрунов. У нас един курс на лечение от 7-8 месеца е 30 лв.. В другите държави лечението е десетократно по-скъпо. Оптималната продължителност на една имунотерапия, която възстановява хармонията между алергичния човек и околната среда, е 4 години и след това има 8 години на безсистемен период т.е. на запазване на ефекта.
България с нищо не отстъпва на най-развитите страни по отношение на лечението на алергичните заболявания, каза в заключение той. 
--------------------------------------------
Знаете ли, че:

Възможността за развитие на алергични реакции зависи от генетичното предразположение на организма, факторите на околната среда, алергените, замърсяването и начина на живот;
Алергизиращи фактори т. е. алергени са: битови алергени-домашен прах, микрокърлежи/акари, хлебарки, косми и пърхот от хора и животни и др; поленови алергени-от треви, дървета, храсти и цветя; бактериални алергени-от околната среда и от човешкия организъм; хранителни алергени-от растителен и животински произход; лекарствени алергени-с най-различен химически състав и начин на действие; инсектни алергени-от пчели, оси, стършели, комари и др.; индустриални алергени-най-различни прахове, газове, аерозоли и синтетични материали; паразитарни алергени-от най-различни чревни паразити.

--------------
Основните алергични заболявания са: бронхиална астма, астматичен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), алергичен ринит, уртикария, атопичен дерматит, хранителна алергия, лекарствена алергия, инсектна алергия, алергичен/анафилактичен шок и серумна болест.
Алергията е хронично заболяване, но няма непрекъснато прояви т. е. тя е своеобразен тип възпаление на организма;
Въздушното замърсяване допринася за появата на алергии;
Тютюнопушенето също рязко увеличава риска от развитието на алергични заболявания;
Бактериалните и вирусни инфекции инфекции са предпоставка за развитието на алергия;
При кожните проби с алергени (прик тестове) при много лекото убождане с игла не трябва да има изтичане нито на лимфа нито на кръв;
Изследването е специфично като индивидуално се избират алергените и достоверността на резултата е над 80%;
Пациенти с поленова алергия се изследват, през есента и зимата, когато заболяването е в ремисия, а всички противоалергенни лекарства трябва да бъдат спрени минимум една седмица преди това;
Не е вярно, че може да настъпи алергизиране на пациента при един такъв прик тест;
Кожните проби се правят на деца над 3 годишна възраст обикновено, а кръвните тестове, които са доста по-скъпи, може да се правят при деца над 9 мес. възраст;
Опитът за отстраняване на алергена много често завършва неуспешно;
По време на бременност и кърмене антихестаминови препарати не се приемат;
Алергичният ринит много често не се диагностицира и той може в над 50% да премине в бронхиална астма;
Микрокърлежите обичат влажен въздух;
Климатиците са доста добър резервоар за плесени. Саксийните цветя, ако се полива прекалено често също;
Да се твърди, че кремовете за лице не съдържат алергизиращи съставки е глупост;
Храната за рибки е много мощен алерген;
Пчели, оси, стършели се привличат от дрехите с ярки цветове, от миризмата на пот или на някои парфюми и дезодоранти;
--------------
Днес се приема, че не по-малко от 30-40% от човешката популация е алергизирана към различни видове алергии, около 800-900 млн. души страдат от различни алергични заболявания;
По данни от 2007 г. от бронхиална астма страдат 300 млн. души, от ХОББ 80 млн., от алергичен ринит 400 млн. и други хронични алергични дихателни заболявания-50 млн. души;
В САЩ около 16% от населението се лекува от алергични заболявания, за които се изразходват над 1 млд.долара само за медикаменти;
В Англия 21% от населението страда от полиноза, което е свързано с приемането на над 200 000 души в болнични заведения годишно;
В Европа близо 1,5 млн. страдащи от алергии провеждат алерген-специфична имунотерапия. Годишно в света, по данни само на здравноосигурителните каси, се предписват симптоматични лекарствени средства за лечение на алергични заболявания на стойност над 12 млрд. долара.
У нас над 9% от населението страда от бронхиална астма, над 10% от полиноза, над 2% от целогодишен алергичен ринит и над 0.9% от медикаментозна алергия.

През бременностт консумацията на нискомаслено кисело мляко увеличава рискът от астма и сенна хрема при детето


Бременните жени, които ядат кисело мляко с ниска масленост, могат да увеличат рисковете за детето си и то по-късно да развие астма и сенна хрема. Това сочи проучване на Харвардският институт по обществено здраве, цитирано от Би Би Си.
Изследването е проведено в Дания сред 70 хил. жени, при които е бил анализиран хранителният им режим и този на децата им до 7-годишна възраст.
Резултатите от проучването показват, че за бременните жени, които консумират нискомаслено кисело мляко с плод веднъж на ден, има с 1,6 пъти по-голяма вероятност да родят деца, развиващи астма още до 7-годишна възраст. Децата на тези жени също имали предразположеност към алергичен ринит или т. нар. сенна хрема. Според учените, провели изследването, причините се дължат на липсата в този вид кисело мляко на важни мастни киселини.
Прясното мляко не е свързано с увеличен риск от астма. Напротив – оказало се, че прясното мляко защитава организма от развитието на заболяването, сочат още резултатите от проучването.

Хранителните алергии се зараждат в майчината утроба

Данните от ново японско изследване, което обхваща над 13 000 ученици показват, че развитието на алергиите започва в пренаталния период, т.е. още докато бебето е в майчината утроба. Те показват също така, че при първородните деца хранителните алергии, ринитите и конюнктивитите са много по-чести. Не се открити разлики в случаите на астма и атопичен дерматит при по-големите и по-малките деца в семейството. Данните сочат, че хранителна алергия развиват 4% от първородните, рискът намалява на 3.5% при вторите деца, а при третите спада до 2.6%. Този вид алергия се проявява почти ведната - в рамките на минути или часове след консумация на даден продукт. Проблемът е видим, но все пак той трябва да се потвърди и чрез специален тест за реакция върху кожата. Симптомите на алергия варират от екзема до астма, възпаление на хранопровода, диария, повръщане. Най-често срещаните хранителни алергии са към мляко, яйца, фъстъци, брашно, соя, риба и морски деликатеси. По-често срещано състояние от хранителната алергия е хранителната непоносимост към различни продукти, чиито признаци също включват повръщане, диария, повишено слюноотделяне и кожен обрив. Такова състояние е непоносимостта към лактоза при децата, която се развива заради дефицит на ензима лактаза, разграждащ млечната захар. Обаче за разлика от хранителната непоносимост, която е проблем на храносмилането, хранителната алергия е заболяване на имунитета.

Забавачките не предлагат отделно меню за деца с хранителни алергии


Въпреки, че в новата наредба за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения на МЗ е записано, че менюто в детски заведения, в които се отглеждат деца със здравословни проблеми, нуждаещи се от диетично хранене, се съобразява с изискванията за диетично хранене в зависимост от заболяванията на децата.
Според директори на столични забавачки здравните власти не са предвидили как да се хранят децата с алергии. Вместо това родителите и готвачите в детските заведения ще решават с какво да се хранят тези деца. 
От две седмици експерти от здравните инспекции проверяват дали изискванията за здравословно хранене в детските градини се спазват.
Инспекторката напомни, че менюто в детските градини трябва да е изложено на видно за родителите място и че новите изисквания са в сила от 15 септември.

Сладолед за кучета алергични към мляко

В САЩ продават сладолед за кучета с алергия към млякото, произвеждан по рецепта, подходяща за животните с непоносимост към лактоза, който съдържа "протеини с най-добро качество, витамини и минерали, но няма мляко".
Алергичните кучета ще могат да ядат два вида сладолед - ванилия и с вкус на фъстъчено масло.
Сладоледът за кучета за първи път е представен през 70-те години на миналия век от американски университетски професор, който забелязал, че възрастните дами често черпят със сладолед любимците си.
Засега  уви само американските кучета могат да похапват сладолед в жегите.

В Клиниката по Алергология и Астма на УМБАЛ "Александровска" се приемат диагностични и терапевтични случаи от цялата страна

- бронхиална астма, медикаментозна алергия, полиноза, анафилаксия, хранителна алергия, хронична уртикария, ангиоедем, болести на имунната система и др.
За целта са осигурени две главни възможности за достъп:
1.В рамките на ДКЦ ”Александровска” по договор с НЗОК всеки делничен следобед работят от 2 до 3 алергологични кабинети. Работното време е от 14 до 17 или 18 ч. Записването за преглед става на телефон 02/9230 629 всеки делничен ден от 8 до 16 ч. Консултират се всички пациенти, насочени с талон от личния лекар като при необходимост тези пациенти могат да бъдат насочени за хоспитализация от специалиста по установения ред.
2. Пациентите могат да бъдат насочвани директно за хоспитализация в клиниката със съответното направление от личния лекар, ако състоянието налага това. 
Приемно-консултативните кабинети работят всеки делничен ден от 8 до 14.00 ч. За записване за приемане /хоспитализация/ при наличие на направление за хоспитализация: 02/9230 406.
При спешни състояния: астматичен пристъп, алергичен шок, тежка медикаментозна алергия пациентите могат да бъдат хоспитализирани и без направление, като такова се издава от приемните кабинети на клиниката по преценка на приемащия лекар.

Истини/Заблуди относно алергията


„Алергията е наследствено заболяване” .
ИСТИНА: Алергията се предава генетично.
Колкото повече членове на едно семейство са алергични, толкова по-висок е риска децата да развият алергия. 
  • 15 %, ако нито един от родителите не е алергичен;
  • 40 %, ако бащата или майката са алергични;
  • 60 %, ако и бащата и майката са алергични; 
  • 75 %, ако бащата, майката и още един член от семейството са алергични.
Не се предава самата алергия, а предразположеността към нея. Не е задължително децата да са чувствителни към същите алергени, към които са и техните родители. 

„Алергията не може да бъде диагностицирана при деца под 5-годишна възраст”.
ЗАБЛУДА: Един обстоен медицински преглед, включващ снемане на персонална и семейна анамнеза, извършване на кожни проби и/или биологични тестове, проведен от алерголог ,може да бъде направен и в много по-ранна възраст. Това дава възможност да бъдат взети превантивни мерки, като например избягването на алергена. 

„Алергията може да изчезне спонтанно” .
ИСТИНА и ЗАБЛУДА: Само 10 % от алергиите изчезват спонтанно. Това са случаите на някои хранителни алергии като алергията към краве мляко. Нелекуваната алергия може да се усложни /полиалергия – алергия към повече алергени/ или задълбочи /астма/. 

„Всяка възраст има своята алергия” .
ИСТИНА: Алергията се променя в хода на живота. Тя може да се прояви под различни форми. Хранителната алергия се наблюдава по-често в детската възраст. Проявява се като уртикария или екзема. Развитието на алергичната реакция е различно в зависимост от хранителния продукт: 
  • алергия към краве мляко: в 80 % от случаите, проявите изчезват след 18-я месец;
  • алергия към фъстъци: среща се в 80 % от случаите, проявите са непрекъснати;
  • респираторната алергия /ринит, астма/ се проявява на по-късен етап и продължава и в зряла възраст. Нейното развитие зависи от множество фактори: 
- продължителност и степен на излагане към алергена ;
- взети мерки за избягване на алергена;
- лечение, в частност алергенна десенсибилизация, която може да промени
естествения ход на болестта. 

„Приемах антихистамини, чувствах се по-добре, но когато спрях лечението, симптомите се върнаха”. 
ИСТИНА: Медикаментите като антихистамини и кортикостероиди веднага облекчават симптомите, но не премахват проблема изцяло. Десенсибилизацията е лечение на причината за алергията, което се състои в отново постепенно привикване на организма към съответния алерген, отговорен за алергичната болест.
Идеалното лечение е комбинацията на двата типа терапии. 

„Сенната хрема е алергия”.
ИСТИНА: Това е сезонен алергичен риноконюнктивит като реакция към полените, влизащи в контакт с носа и очите.
Симптомите са:
  • бистра носна секреция;
  • запушен нос с по-голяма или по-малка тежест;
  • кризи на внезапно кихане;
  • сърбеж на носа и/ или на небцето;
  •  много често конюнктивит под формата на сълзене, зачервяване и изтръпване на очите.
„Често астмата е с алергичен произход” .
ИСТИНА: В детска възраст 85% от астмата е с алергичен произход. При възрастните разпространениетона алергичната астма е в по-малка степен.
Взаимовръзки между ринит и астма:
  • 40% от нелекуваните алергични ринити прогресират в астма;
  • 25% от алергичните пациенти развиват едновременно астма и ринит.
„Детето ми е с екзема, най-вероятно ще има и астма” .
ИСТИНА и ЗАБЛУДА: Атопичната екзема и астмата са две отделни прояви на алергията. Само едно детена всеки пет с атопична екзема ще развие астма. Вероятността за развитие на
астма е по-голяма, ако екземата се е появила под 2-годишна възраст. 

„Докторе, имам уртикария, аз съм алергичен” .
ИСТИНА и ЗАБЛУДА: Алергията представлява само една от многото възможни причини за уртикарията.Алергологът ще извърши подходяща диагностика, която да му позволи да каже
дали уртикарията е с алергичен произход. 

„Мисля, че съм алергичен към слънцето” .
ИСТИНА и ЗАБЛУДА: Слънцето, само по себе си, не е алергизиращо. То може да отключи резлични типове обриви, познати под термина „фотодерматози”, които не са с алергичен произход. Слънцето може да провокира химична реакция, която да трансформира една субстанция /крем, медикамент/ и да я превърне в алергизираща. 

„Човек може да бъде алергичен към домашния прах ” .
ИСТИНА и ЗАБЛУДА: Човек е много по-често алергичен към микрокърлежите /акарите/, присъстващи вдомашния прах, или/и към други алергени, които я съставят: косми на животни,
мухъл и др. 

„Когато човек живее в града, той не е алергичен към полените”.
ЗАБЛУДА: Полените присъстват в достатъчно количество в парковете и градините, поради което могат даотключат алергична реакция. Полените са в суспензия във въздуха. В дните със силен вятър тесе транспортират с километри от провинцията към града. 

„Моята дъщеря не може да се раздели с котката, нейната алергия ще се влоши”.
ИСТИНА: Всъщност, нейната алергия има риск да се влоши, ако домашният любимец остане вкъщи.Ако животното вече присъства в къщата, по принципа на логиката, първата мярка, която може да бъде предприета, е то да бъде изведено от дома. Но е трудно връзките да бъдат прекъснати и разделянето с домашния любимец може да бъде причина за семейни конфликти и за влошаване на връзката лекар – пациент.