Translate

понеделник, 19 септември 2011 г.

Кръвните групи влияят не само на характера

Оказва се, че изразът “този човек не е от моята кръвна група” си има научни основания. Тоест кръвната група е тази, която определя характерът и от нея можем да съдим за нрава на околните.
Едва в началото на ХХ век австрийският учен Карл Ландштайнер и чешкият лекар Ян Янски откриват, че има различни кръвни групи.Всички съзнаваме, че да знаем от коя кръвна група сме, е  съдбовно важно при инцидент и операция, когато се налага кръвопреливане.
Напоследък се правят различни прогнози, според това дали сме 0, А, В, или АВ, за начина на хранене, за определяне на брачната съвместимост, фитнес програмата и т. н. Влиянието идва главно от източните страни. Така например в Япония например началниците напълно сериозно се интересуват от кръвната група на подчинените си. Съществува дори организация, която помага на хората с различни кръвни групи да вземат важни решения в живота си. На Изток се вярва също, че този тип принадлежност предопределя и здравословните проблеми.
През 1980 г. японският лекар и учен Тоситака Номи в съавторство с Александър Бешер пише книгата “Ти - това е кръвната ти група”, в която дава съвети кой какъв начин на живот да води в замисимост от типа на течността във вените си. По-късно американският му колега Питър д'Адамо съставя диета на този принцип, а книгата, в която я обяснява, се превръща в бестселър.
Да си избираш съпруга или работа според кръвната група, звучи до голяма степен несериозно, но дали наистина има научна основа да се твърди, че кръвната група е свързана с характера?
Разликата в биохимичния състав на кръвта е научно доказан факт. Логично е да се предположи, че тези различия могат да влияят на усвояването на храната, предразположеността към някои заболявания и вероятно на поведенческите реакции, т.е. на характера, пише руският в. “Правда”.
Четирите кръвни групи не са се появили едновременно в процеса на еволюцията. Според изследванията тяхната поява е съвпадала с глобалните социални изменения в обществото.
Най-древна е първата нулева (0) кръвна група, която е текла още в жилите на неандерталците и кроманьонците. Била е кръвната група на ловците. За да оцелее в първобитния свят, човек е трябвало да притежава агресивност и целеустременост. Предполага се, че тези черти на характера са се съхранили в някаква степен у представителите на кръвна група 0 - те са
общителни,устремени, напористи и енергични и, като правило, екстроверти, а от време на време раздразнителни. Оптимисти са, но и по-малко склонни към самовглъбяване. Много от тях са родени лидери. Реалисти са и умеят да поемат рискове. Понякога обаче са твърде суетни и ревниви.Представителите на кръвна група 0 лесно се приспособява към промените на околната среда и може бързо и радикално да преразгледа своите възгледи. Хората от тази кръвна група говорят винаги искрено и вълнуващо, не се стесняват да покажат емоциите си и лесно намират общ език с всеки. Тяхната адаптивност обаче има и обратна страна - тези хора са най-склонни да извършат престъпление. Свръхприспособимостта им понякога ги превръща в ловки закононарушители.Те по правило са много амбициозни. Имат нагласа за успех и придават немалко значение на материалните ценности, които възприемат като материално разширение на своето вътрешно "АЗ".
(0) в семейството-Природата е снабдила хората от нулевата група с всичко необходимо, за да бъде един брак успешен и интересен. Те обичат веселието, харесва им да общуват с интересни хора и да се занимават с необикновени неща. Стараят се винаги да запазват топли и приятелски отношения с партньора, дори ако възникнат проблеми. Най-силната им черта е тяхната приспособимост. Докато другите двойки все още само започват да привикват към съвместен живот, те вече отдавна се чувстват на мястото си. Съвместният живот с тях е лишен от рутина. Те са спонтанни, могат да решат, че трябва да отидат на театър 10 минути преди започването на спектакъла или да замислят кратко пътешествие за събота и неделя едва в петък вечер.Всекидневието ги отегчава и това се проявява най-силно в секса. Нуждаят се от изненади - секс в неочаквани места, в необичайно време.
След нея идва втора кръвна група (А), когато хората започнали да се занимават със земеделие и да водят уседнал начин на живот. Притежателите й нямат проблем да са вегетарианци, защото техният организъм усвоява добре растителната храна. Месото обаче не им действа добре на храносмилането.
Като характер се смята, че са по-общителни и спокойни, готови на компромис.Обичат хармонията и са много организирани.
Докато ловците решавали конфликтите със сражения, земеделците се трудели колективно и не можели да оцелеят поединично. Техните потомци са преобладаващи в Европа. Сред слабостите им са инатът и неспособността да релаксират.
За тази група са характерни сдържаност и хладнокръвие. В кризисни ситуации те никога не губят самообладание и нерядко поемат лидерската роля. Те са интроверти и обикновено се държат странно. При контакти с други хора понякога изпитват чувство на дискомфорт, но отдават голямо значение на мнението на околните. Те съзнателно се стремят да избягват конфликтите и въпреки това постоянно имат усещането, че лошо се вписват в обкръжението. Оттук идват персоналните оплаквания от рода на "никой не ме разбира". Представителите на А кръвна група обичат природата, а онези които предпочитат да живеят в града, обичат да се потопят в безликата градска тълпа. Домът за тях е убежище, в което допускат само най-близките. Често ги наричат песимисти - понеже много неохотно приемат всичко ново. Затова пък А компенсират това с творческа активност.А в семейството-Семейните представители на тази кръвна група предпочитат да анализират всичко с помощта на откровени разговори. По време на криза те се стараят да изяснят причината за възникването й и да се опитат да стигнат до компромис. За тях е типичен аналитичният подход. Това обаче не им пречи понякога да измъчат партньора си със спомени от преди много години и въпроси за отдавна отминали събития. Подобна тактика обаче е за предпочитане пред премълчаването на конфликта.
Хората от тази кръвна група са доста чувствителни и могат лесно да се обидят. По принцип приспособяването им към семеен живот е доста сложно, понеже в брака трудно се променят. Като цяло кредото им в брака може да се определи така: дълбоките чувства са недостатъчни и е необходим рационален подход към проблемите и творческо решение
Появата на третата кръвна група група (В) съвпада с момента, когато хората са станали животновъди и номади т. е. тя е характерна за представителите на племената, заселили се в Европа и Азия, които водели също заседнал живот. . Не е случайно, че техният организъм най-добре усвоява белтъчините. У хората от тази кръвна група се появили страст към разнообразието и гъвкавост на психиката, тъй като се сблъсквали с нравите на чужди племена в нови земи. Смята се, че са творчески личности, не понасят монотонността и често сменят интересите си. Адаптират се лесно към всяка ситуация. Освен това са по-големи индивидуалисти, което понякога стига до егоцентризъм.
Представителите на тази кръвна група са родени организатори, рационални, дисциплинирани и прагматични. Те умеят и обичат да работят с уреди, машини и други сложни системи. И получават истинско удоволствие, когато всичко действа, както трябва. Успяват да си поставят ясна цел и настойчиво вървят към нейното изпълнение- понякога тази целеустременост може да граничи с фанатизъм. Хората с В кръвна група не обичат да работят в екип и предпочитат да отговарят само за своите действия. У дома при тях цари малък хаос, тъй като им е важно всички вещи да им бъдат под ръка - предпочитат функционалността, а не външния ред.
Могат да бъдат наречени единаци - но не по природа, а поради вътрешното им нежелание да попаднат под влияние на другите. Не понасят сантименталностите и затова не са особено щастливи в семейните отношения. Често са смятани от околните за безчувствени.В в семейството-Независимо, че специалистите достатъчно ниско оценяват възможностите на представителите в областта на интимните отношения, те притежават качества, които могат да ги направят най-добрите съпрузи - решителност и оптимизъм. Те винаги проявяват своите чувства недвусмислено и ако партньорът им чувства същото, тогава в са готови да се врекат във вярност незабавно.В брака на преден план излизат такива земни аспекти като организация на финансите, поддържане на дома, съвместно вземане на решения, а за това се изисква упоритост, стабилност, логика и умение да се планира - всичко това при представителите на тази кръвна група винаги е наред. Те възприемат брака като проект, над който трябва постоянно да се работи. Домашните задължения те разпределят така, както е удобно и за двамата партньори. Най-важното им качество за брака е усещането на собствената отговорност за всичко. В случай на неприятности те няма да обвиняват всички подред - от съпруга(та) до съдбата, а ще кажат: "Аз трябва да поправя това."
Четвъртата, най-младата кръвна група  (АВ) е възникнала сравнително скоро, в началото на нашата ера, в резултат на смесването на А и В.  И досега тя е най-разпространената глобално. Но едва 5-7 % от човечеството днес принадлежи към нея. Специалистите наричат тази група “загадъчна” и й приписват най-невероятни и противоречиви свойства. Доказано е, че хората, които я носят, са с по-слаб имунитет. Те имат чувствителни стомаси, а понякога и по-лабилна психика. Но са надарени с много изявени таланти и огромен чар. Дипломатични са, но и непредвидими. Според някои изследователи те имат и по-драматична съдба.
Достатъчно е да се припомни, че АВ са били както Мерилин Монро, така и Джон Кенеди.
Разбира се, подобна твърде обобщена класификация винаги трябва да бъде приемана с доза скептицизъм. Всеки психолог би потвърдил, че научните теории не бива да се налагат като шаблон върху хората. Но пък звучат интригуващо.
АВ е най-интригуващата кръвна група. Представителите са едновременно сдържани и общителни, скромни и пробивни, замислени и дръзки. На пръв поглед те изглеждат спокойни, но под тази външност се крият бурни страсти. В едни случаи АВ могат да бъдат екстроверти, а в други - интроверти. И са способни да преминават от един маниер на поведение към друг с невероятна бързина. Те се отличават с творчески наклонности - сложната им натура ги прави забележителни художници, писатели и актьори. Привлича ги всичко неизследвано и мистично. Много хора с кръвна група АВ могат да бъдат срещнати сред гадателки и пророчици. От тях се получават прекрасни религиозни лидери  или прекрасни дипломати и политици.АВ в семейството-Представителите на тази кръвна група умеят да се настройват към чувствата на партньора и по някакъв свръхестествен начин да ги разбират. Благодарение на това те стават здрава опора на щастливия брак. Психолозите смятат, че най-добрите качества за хората с кръвна група АВ са алтруизмът и способността за съпреживяване. В случаите, когато на партньора е необходима помощ, те са готови да пожертват всичко. Темпераментът им прави живота с тях непредсказуем. От една страна се стремят в дома им всичко да е гладко и спокойно. При това обаче смятат, че свободата и малко време извън семейството може да освежи отношенията, което може да стане причина за семеен конфликт. Особено когато те са прекалено увлечени от някакво хоби или прекарват несъизмеримо по количество време в приятелска компания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар