Translate

сряда, 21 септември 2011 г.

Алергиятае на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб

Сочат данните на Световната Здравна Организация (СЗО), чиито прогнози са, че до 2050 г.близо 50% от населението на земята може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест.
Между 30–40% от европейците са алергични.
15– 20% от тях обаче имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма.
Наблюденията са, че алергичните болести се увеличават в райони, които досега са били с ниска заболеваемост. 
В Европа, 10 – 20% от подрастващите на възраст от 13 до 14 години страдат от тежък алергичен ринит, чието разпространение се увеличава в повечето развити страни.
При децата под 4-годишна възраст, 40 % от екземите са свързани с хранителна алергия, която, от своя страна, може да прогресира в респираторна. 17% от случаите на астма  са свързани с хранителна алергия.
2/3 от децата с екзема имат прояви на алергичен ринит.
50 % от децата с алергичен ринит, с напредване на възрастта, развиват астм

В България има достъп до най-новите методи за диагностика и лечение на алергиите, които се използват в света“, категоричен бе акад. Богдан Петрунов, завеждащ лаборатория „Имунология и алергология“ към Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/. С най-доброто лечение в тази област – алерген-специфичната имунотерапия, може да се постигне период от 8 години, в който пациентът да няма оплаквания от своята алергия. Лечението предпазва и от развитието на съпътстващи алергични заболявания, които са характерни за всеки алергично болен.
Ако не се лекува, алергичният ринит може да прерастне в астма. Затова от Българското Дружество по Алергология съветват хората на възраст между 5 и 55 години, които имат съмнение за алергия, да се консултират задължително със специалист – алерголог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар