Translate

понеделник, 19 септември 2011 г.

За шеста поредна година фармацевтичната компания Рош България отбеляза Международния ден за борба с лимфом– 15 септември.


Всеки ден в света се регистрират 1000 нови случая на болни от лимфом.  95% от хората знаят много малко или нищо за тази болест. 
През 2011 г. кампанията включва интернет активация, както и подкрепа от страна на Рош България за Българското сдружение на болните от лимфом и техния проект за набиране на стволови клетки. 
Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта, петият по честота рак в световен мащаб.
От Рош България се насочват към кампания в интернет пространството, която е изцяло информативна, тъй като това е мястото, където хората най-лесно биха могли да открият необходимата информация за това заболяване. Според статистиките, осведомеността за болестта сред обществото е сравнително ниска - 74% от тях не знаят, че лимфома е рак, 68% от хората не са чували изобщо за болестта лимфом, докато 95% знаят много малко или нищо за нея.
Целта на кампанията тази година е отново да се напомни за симптомите на лимфом, което ще позволи все повече хора да ги разпознаят навреме, да потърсят консултация със специалист-хематолог и да започнат ранно лечение, което увеличава шансовете за излекуване. Основното послание на кампанията е, че благодарение на съвременните възможности за лечение на лимфом и прилагането на таргетно лекарство все повече се увеличава броят на пациентите, постигнали ремисия или излекувани.
В света повече от 1 милион души живеят с лимфом и ежедневно се регистрират около 1000 ново заболели. Липсата на достатъчно информация, за симптомите на болестта, затруднява ранното диагностициране, което води до разпознаването на болестта в късен стадий, когато е и трудно тя да бъде излекувана.
Статистиката сочи, че при 40% от пациентите поставянето на правилната диагноза е отнело два или повече месеца, при 11% е отнело повече от година, а при 2% от тях повече от 4 години. Тя сочи още, че 56% от пациентите са отишли на лекар с вече налични симптоми, а 19% от тези пациенти са подозирали, че са болни от лимфом.
Заедно с рака на кожата (меланом) и рака на белия дроб, неходжкиновият лимфом е един  от най-бързо развиващите се видове рак. Причините за лимфом са комплексни и не напълно разгадани. Въпреки това, повече от 2,1 милиона болни от лимфом по света са лекувани със съвременна таргетна терапия (прицелно лечение, което атакува избирателно само раковите клетки). Публикуваните наскоро данни от голямо клинично изследване за 10-годишно проследяване на 399 болни с агресивна форма на лимфом потвърди, че ползите от нейното прилагане се запазват и на 10-та година при близо половината пациенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар