сряда, 21 септември 2011 г.

През бременностт консумацията на нискомаслено кисело мляко увеличава рискът от астма и сенна хрема при детето


Бременните жени, които ядат кисело мляко с ниска масленост, могат да увеличат рисковете за детето си и то по-късно да развие астма и сенна хрема. Това сочи проучване на Харвардският институт по обществено здраве, цитирано от Би Би Си.
Изследването е проведено в Дания сред 70 хил. жени, при които е бил анализиран хранителният им режим и този на децата им до 7-годишна възраст.
Резултатите от проучването показват, че за бременните жени, които консумират нискомаслено кисело мляко с плод веднъж на ден, има с 1,6 пъти по-голяма вероятност да родят деца, развиващи астма още до 7-годишна възраст. Децата на тези жени също имали предразположеност към алергичен ринит или т. нар. сенна хрема. Според учените, провели изследването, причините се дължат на липсата в този вид кисело мляко на важни мастни киселини.
Прясното мляко не е свързано с увеличен риск от астма. Напротив – оказало се, че прясното мляко защитава организма от развитието на заболяването, сочат още резултатите от проучването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар