Translate

четвъртък, 7 юли 2011 г.

Дюкан загуби делото във войната на диетите

Прочутият френски диетолог Пиер Дюкан изгуби съдебната битка срещу конкурента си Жан-Мишел Коен, но няма да обжалва,предадоха световните агенции.
Според Коен  диетата на Дюкан „води до тежки здравословни проблеми при някои пациенти, като рязко повишаване на холестерола, сърдечносъдови проблеми и рак на гърдата". Тези думи накараха Дюкан да заведе дело за клевета както срещу Коен, така и срещу списанието, в което е публикувано това изказване. 
Съдът в Париж обаче прецени, че критиките на Коен срещу популярната по цял свят протеинова диета на Дюкан не са клевета, и че критиките срещу нея са в рамките на свободата на словото
Нещо повече, авторът на книгата „Как да отслабнем завинаги" ще трябва да плати 3000 евро глоба за злоупотреба със съдебна процедура.
В  комюнике Дюкан изразява съжаление, че „доктор Коен не уважи нито приятелството, нито медицинската деонтология, забраняваща да се говори публично зле за колега". Той говори също за завист от страна на Коен и се аргументира със социологическо проучване от май 20J.1 г., според което 30% от французите твърдят, че диетата на Дюкан е ефикасна, срещу 4% в полза на диетата на Коен.
--------
Дюкан и Коен са създатели на режими за отслабване, които имат безбройни последователи. И двамата са автори на книги, продавани в огромни тиражи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар