Петък от 13:00 ч.
Премиера на 8 март 2019 г.
Найджъл Слейтър потегля
на кулинарно приключение в Близкия Изток, за да готви и да се храни с хора в
Ливан, Турция и Иран, докато разкрива тайните на едни от най-старите кухни в
света.
Найджъл посещава Иран -
страна, забулена в мистерия и често присъстваща в новините. Той иска да разкрие
тайните на персийската кухня, една от най-старите и най-влиятелни в света.
Започва забележително пътуване, каквото рядко бива заснемано из оживената
столица Техеран. Поканен е в домове, където се приготвят ястия по рецепти,
предавани от поколения. След това се отправя на север, към бреговете на
Каспийско море, за да се срещне с рибари, ловели в миналото есетра заради
прочутия ѝ хайвер и за да купи нар и шафран, две съставки, въплъщаващи
близкоизточната кухня.
В Ливан Найджъл посещава
столицата Бейрут в края на Рамадана и е поканен да отпразнува курбан-байрям с
местно семейство, след което се отправя на запад към долината Бекаа близо до
границата със Сирия и на юг до Набатия, близо до Израел. По време на това
пътуване се възхищава на волята и издръжливостта на страната и народа ѝ,
оцеляването и съхраняването им през десетилетията на война. Чрез културата и
храната им разбира как това се отразява на гордостта им.
Турция предлага една от
най-пъстрите кухни в света. Като готви и се храни с най-различни хора, Найджъл
се запознава отблизо не само с храната, но и с живота в съвременна Турция.
Пътува от шумния мегаполис Истанбул до земеделските области на
Централен Анадол и през планините до Черно море, за да открие обширните и
разнообразни земи, богати с традиции и местни вкусове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар