Translate

сряда, 6 март 2019 г.

24KITCHEN - Из Близкия изток с Найджъл Слейтър (Nigel Slater's Middle East)


Петък от 13:00 ч.
Премиера на 8 март 2019 г.

Найджъл Слейтър потегля на кулинарно приключение в Близкия Изток, за да готви и да се храни с хора в Ливан, Турция и Иран, докато разкрива тайните на едни от най-старите кухни в света.
Найджъл посещава Иран - страна, забулена в мистерия и често присъстваща в новините. Той иска да разкрие тайните на персийската кухня, една от най-старите и най-влиятелни в света. Започва забележително пътуване, каквото рядко бива заснемано из оживената столица Техеран. Поканен е в домове, където се приготвят ястия по рецепти, предавани от поколения. След това се отправя на север, към бреговете на Каспийско море, за да се срещне с рибари, ловели в миналото есетра заради прочутия ѝ хайвер и за да купи нар и шафран, две съставки, въплъщаващи близкоизточната кухня.
В Ливан Найджъл посещава столицата Бейрут в края на Рамадана и е поканен да отпразнува курбан-байрям с местно семейство, след което се отправя на запад към долината Бекаа близо до границата със Сирия и на юг до Набатия, близо до Израел. По време на това пътуване се възхищава на волята и издръжливостта на страната и народа ѝ, оцеляването и съхраняването им през десетилетията на война. Чрез културата и храната им разбира как това се отразява на гордостта им.
Турция предлага една от най-пъстрите кухни в света. Като готви и се храни с най-различни хора, Найджъл се запознава отблизо не само с храната, но и с живота в съвременна Турция. Пътува от шумния мегаполис Истанбул до земеделските области на Централен Анадол и през планините до Черно море, за да открие обширните и разнообразни земи, богати с традиции и местни вкусове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар