Translate

вторник, 26 март 2013 г.

Спешна помощ да се оказва само в следните многопрофилни болници в София



а именно в Пета градска, „Пирогов", ВМА, „Царица Йоанна" - ИСУЛ и „Св. Анна", „Националната кардиологична болница, „Св. Екатерина" и „Майчин дом" а не в сегашните 41, като често до последно уговарят с дежурните им екипи дали ще приемат съответния пациент.
За това настояват директори на големи столични лечебни заведения пред здравния министър проф. Николай Петров.
Според д-р Димитър Димитров, директор на „Св. Анна" и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването, трябва да се доразгърне системата на тел. 112, за да няма неточна информация, а столицата трябва да бъде районирана, а линейките да са базирани в болнични лечебни заведения, определени с наредба на министъра, че ще оказват спешна помощ, които са с мощни спешни центрове и реанимации, в които да работят лекари от всички специалности и да са на разположение непрекъснато.
Директорите на болници отново настояха НЗОК да върне правилата за финансиране на болниците от миналата година. Те са категорична, че въпреки недостига на пари в системата в момента пациентите, ползващи интензивни грижи и лечение, не бива да доплащат. Те искат още и ново преизчисляване на цените на клиничните пътеки, които от 2009 г. не са пипани. Те настояват за първоначален ръст с 40%, както и актуализиране на стандартите към тях.
В София линейките на „Бърза помощ" поемали между 3000 и 3200 пациенти месечно.
След срещата стана ясно, че МЗ ще изработи съвсем нова методика за финансиране на болниците и работата им със НЗОК. До 20 дни трябва да бъдат готови и нови критерии за финансиране на лечението в реанимация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар